Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kiállni a vallásszabadságért

Üdvözöljük az Ember és Szabadság legújabb kiadásának olvasóit. Ebben a kiadásban a vallásszabadság témájáról beszélünk – egy olyan témáról, amely a magyarok szívéhez közel áll, hisz szabadságharcos hírnevünket történelmileg is számon tartják.

A magyarok évszázadok óta élen járnak a vallásszabadságért való küzdelemben. Mivel ezzel az alapvető joggal korábban is visszaélések történtek, a törvények meghozatala szükségessé vált, ezért 1568. január 13-án bejelentették a híres tordai rendeletet, amely a világ legelső olyan törvénye, amely garantálja minden vallás szabad gyakorlását. Történelmünket e rendelet gyalázatos és megrázó megsértései szennyezik be, és most, 2012-ben a magyaroknak szóló üzenetünk az, hogy ki kell állnunk az elkövetkező idők vallásszabadságáért, és olyan tényezővé kell válnunk, amellyel számolni kell. Az 1948. december 10-én az ENSZ által kiadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 18. paragrafusa így szól:

Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallásszabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind közösségben, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján történő kifejezésre juttatásának jogát.

XVI. Benedek pápa kijelentette, hogy a vallásszabadság az egész társadalom javát szolgálja. Ez világos, ha megnézzük, mi is az, amit a vallások tesznek – erkölcsre tanítják az embereket, és azokat, akik szellemileg letévedtek a helyes útról.

L. Ron Hubbardnak, a Szcientológia Egyház alapítójának Az út a boldogsághoz című, a józan észre alapozó erkölcsi útmutatójában olvasható21 tétel közül az egyik ezt mondja: „Tiszteld mások vallásos hitét!” A 106 nyelven megjelent, eddig mintegy százmillió példányban szétosztott füzet rendet és békét vitt még a sokszor vallásos konfliktusok által szított villongások térségeibe is. Amikor az emberek ismerik a saját emberi jogaikat, ezen belül a vallásos hit és a vallás gyakorlására vonatkozó jogaikat, akkor tiszteletben tudják tartani a másokét is. A Szcientológia Egyház emberi jogi programjai – amelyek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatán alapulnak – ezért koncentrálnak az oktatásra, és mára már világszerte több min 140 országot érnek el.

A szcientológusok továbbra is együtt dolgoznak más emberi jogi szervezetekkel, hogy olyan társadalmat hozzanak létre, ahol az emberi jogok mindenki számára valóságosak. A jelenlegi szituációban az egyének széles szövetségének fellépése az emberi jogokért – nemtől, fajtól vagy vallástól függetlenül – jelentheti a reményt egy fényesebb jövőre Magyarországon.

Ebben a számban hírt adunk továbbá egy sikeres drogmegelőző programról, a Drogmentes Magyarországért Maraton elnevezésű mozgalomról. 2002-es alapítása óta az ország legnagyobb civil szervezésű drogellenes mozgalomává vált.

Az Ember és Szabadság jelen számával azt az erőteljes üzenetet igyekszünk átadni, hogy szeretett demokráciánk megtartása érdekében alapvető szükség van a vallásszabadság biztosítására.

Szívesen vesszük visszajelzéseiket.

Tamás-Feth Krisztina

főszerkesztő

Levelezési cím:
1438 Budapest, Pf. 351.
Tel: 06 (1) 323-0814

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

A New York-i túlélés története

Azt hallottam, hogy augusztusban megjelent John McCole tűzoltó-hadnagy könyve. Amikor az év elején találkoztam vele New Yorkban, azt ígérte, hogy addigra befejezi. Ez a könyv

A droghelyzet trendjének megváltoztatása

A SZCIENTOLÓGIA ÖNKÉNTES LELKÉSZEK DROG-FELVILÁGOSÍTÓ PROGRAMJA TÁMOGATÓ FIGYELMET KAP ORSZÁGSZERTE „Annak érdekében, hogy a harmadik évezred küszöbén egy olyan szabad, magabiztos és produktív társadalom alakulhasson

Együtt egy drogmentes magyarországért

Magyarországon minden hétvégén 350 000 fiatal használ tudatmódosító szereket. A 2010-es statisztikák szerint 100 000 droghasználó van Magyarországon, és egyre több ember él vissza receptre

Üzenet az olvasónak

Az a megtiszteltetés ért, hogy én mutathatom be Önnek az Ember és Szabadság – a világ számos országában jelenlévő „Freedom”  magazin magyarországi megjelenésének – első