Kiállni a vallásszabadságért

Üdvözöljük az Ember és Szabadság legújabb kiadásának olvasóit. Ebben a kiadásban a vallásszabadság témájáról beszélünk – egy olyan témáról, amely a magyarok szívéhez közel áll, hisz szabadságharcos hírnevünket történelmileg is számon tartják.

A magyarok évszázadok óta élen járnak a vallásszabadságért való küzdelemben. Mivel ezzel az alapvető joggal korábban is visszaélések történtek, a törvények meghozatala szükségessé vált, ezért 1568. január 13-án bejelentették a híres tordai rendeletet, amely a világ legelső olyan törvénye, amely garantálja minden vallás szabad gyakorlását. Történelmünket e rendelet gyalázatos és megrázó megsértései szennyezik be, és most, 2012-ben a magyaroknak szóló üzenetünk az, hogy ki kell állnunk az elkövetkező idők vallásszabadságáért, és olyan tényezővé kell válnunk, amellyel számolni kell. Az 1948. december 10-én az ENSZ által kiadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 18. paragrafusa így szól:

Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallásszabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind közösségben, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján történő kifejezésre juttatásának jogát.

XVI. Benedek pápa kijelentette, hogy a vallásszabadság az egész társadalom javát szolgálja. Ez világos, ha megnézzük, mi is az, amit a vallások tesznek – erkölcsre tanítják az embereket, és azokat, akik szellemileg letévedtek a helyes útról.

L. Ron Hubbardnak, a Szcientológia Egyház alapítójának Az út a boldogsághoz című, a józan észre alapozó erkölcsi útmutatójában olvasható21 tétel közül az egyik ezt mondja: „Tiszteld mások vallásos hitét!” A 106 nyelven megjelent, eddig mintegy százmillió példányban szétosztott füzet rendet és békét vitt még a sokszor vallásos konfliktusok által szított villongások térségeibe is. Amikor az emberek ismerik a saját emberi jogaikat, ezen belül a vallásos hit és a vallás gyakorlására vonatkozó jogaikat, akkor tiszteletben tudják tartani a másokét is. A Szcientológia Egyház emberi jogi programjai – amelyek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatán alapulnak – ezért koncentrálnak az oktatásra, és mára már világszerte több min 140 országot érnek el.

A szcientológusok továbbra is együtt dolgoznak más emberi jogi szervezetekkel, hogy olyan társadalmat hozzanak létre, ahol az emberi jogok mindenki számára valóságosak. A jelenlegi szituációban az egyének széles szövetségének fellépése az emberi jogokért – nemtől, fajtól vagy vallástól függetlenül – jelentheti a reményt egy fényesebb jövőre Magyarországon.

Ebben a számban hírt adunk továbbá egy sikeres drogmegelőző programról, a Drogmentes Magyarországért Maraton elnevezésű mozgalomról. 2002-es alapítása óta az ország legnagyobb civil szervezésű drogellenes mozgalomává vált.

Az Ember és Szabadság jelen számával azt az erőteljes üzenetet igyekszünk átadni, hogy szeretett demokráciánk megtartása érdekében alapvető szükség van a vallásszabadság biztosítására.

Szívesen vesszük visszajelzéseiket.

Tamás-Feth Krisztina

főszerkesztő

Levelezési cím:
1438 Budapest, Pf. 351.
Tel: 06 (1) 323-0814

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Ugyanaz, bármilyen köntösben 

Magyarországon tovább folytatódnak a pszichiátriai visszaélések és a kezelések a technikai „fejlődés” ellenére is csak károkat okoznak.

Együtt egy drogmentes magyarországért

Magyarországon minden hétvégén 350 000 fiatal használ tudatmódosító szereket. A 2010-es statisztikák szerint 100 000 droghasználó van Magyarországon, és egyre több ember él vissza receptre

Győzedelmes próbatétel

Közel 2500 évvel ezelőtt egy Pheidippides nevű futó 42 kilométert futott Marathon faluból Athénba egy fontos győzelem hírével. Idén több mint 5200 magyar vett részt

A ma vezetői védelmezik a holnap vezetőit

Nemzeti szintű és polgári vezetők az állampolgárokkal összefogva országszerte támogatják a Maratont a drogvisszaélés elleni küzdelemben. „Húsz éve foglalkozom drogmegelőzéssel – mondja Szomor Katalin, az