Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Narconon

DROGMENTES MÓDSZER A SZENVEDÉLYBETEGSÉG LEGYŐZÉSÉRE

Mivel a drogfogyasztás és a drogokkal való visszaélés egyre nagyobb méreteket ölt Magyarországon, sürgősen szükség van arra, hogy olyan működő megoldást találjunk a drogproblémára, amely egy hatékony rehabilitációs programot is magában foglal. Az egyik már létező igen hatékony rehabilitációs program a Narconon. Bizonyított tény, hogy 70% feletti sikerességi aránnyal rendelkezik, és a Narconon programot elvégzők úgy szabadulnak meg a drogfüggőségtől, hogy közben nem használnak más drogokat.

Már Magyarországon is megalakult a Narconon Alapítvány, és hamarosan létre fogják hozni a Narconon első magyarországi központját. Annak is köszönhetően, hogy Bo Persson, a Narconon európai hálózatának vezetője nemrégiben többször járt Budapesten, az Ember és Szabadság előkészítésképpen bepillantást nyújt a programba.

„Szociális munkásként dolgozom Malmö Rosengard kerületében – áll az egyik levélben, amelyet az Európai Narconon Drogrehabilitációs Program Központjának írtak. Elsődleges feladatom az, hogy a hozzánk fordulók számára segítsek megtalálni a személyre szabottan legmegfelelőbb kezelési és rehabilitációs programot.

Az elmúlt évek során számos személyt küldtem az Eslov-i Narcononba, akik közül többen heroinfüggők voltak. Az ottani kezelési program az ő esetükben is nagyon pozitív eredményt hozott.

Az abszolút alapelv az, hogy az embernek joga van a rehabilitációhoz. A Narconon ezen az alapon működik, és a páciensek úgy érzik, hogy itt tisztelik emberi méltóságukat, és ezért itt mint személyiségek képesek a növekedésre.”

A fenti levél eljutott Bo Perssonhoz, aki 1982-ben feleségével, Miával együtt hozta létre a Narconont Eslov-ban. Azóta számtalan köszönőlevelet kapott, de ma is mindegyik jóleső mosolyt varázsol az arcára. Öröme annál is nagyobb, mivel neki magának valamikor igencsak kevés oka volt a jókedvre.

„Már régen halott lennék, ha nem találtam volna rá a Narcononra – meséli Persson úr. Mielőtt idekerültem, 12 éven keresztül drogos voltam, mindenféle szert használtam – alkoholt, amfetaminokat, hasist, LSD-t. Többször megpróbáltam leszokni róluk, de egyik módszer sem működött igazán.”

Ez majdnem 30 évvel ezelőtt történt. De Persson úr ekkor felfedezte a Narconont, és benne egy egyedülálló drogmentesítő programot. A program befejezése óta teljesen drogmentes, és ma ő a Narconon Szövetség európai elnöke.

Jelenleg már készülnek a tervek arra, hogy Magyarországon is létesüljön Narconon Központ, és Bo Persson mint az európai Narcononprogram irányítója, ennek előkészítése miatt utazik mostanában Budapestre. Az Ember és Szabadság magazinnak a következőképpen vázolta fel a drogmentes Magyarország perspektíváját.

A statisztikák vizsgálata

A drogokkal való visszaélés és a drogfüggőség ma Európa legnagyobb problémái közé tartozik – már csak azért is, mert a jelenlegi számítások szerint ma egy drogfüggő mintegy 200 ezer eurójába (kb. 50 millió forint) kerül a társadalomnak.

Az utóbbi években sok országban vált tendenciává a „kockázatcsökkentő” program bevezetése. Ez azzal az egyszerű, bár ésszerűtlen elképzeléssel kezdődik, hogy igazából nincs hatékony módszer arra, hogy valakit meg lehessen szabadítani a drogoktól. (Lásd a „A metadon-tragédia – Drogválság Magyarországon” c. cikket.)

Persson úr szerint ennek a modellnek két hibája is van. Az első hiba az azállítás, hogy a szenvedélybetegeket ne lehetne kigyógyítani a betegségükbõl. „A Narconon módszerével mi 70%-ot meghaladó arányban tudjuk sikeresen megszabadítani az embereket a szenvedélybetegségüktől – mondja. – Ezt nemzetközi méretekben, több országban folytatott alapos és tudományos vizsgálat bizonyítja.”

A második hiba az, hogy vannak olyanok, akik annak ellenére hiszik, hogy a kockázatcsökkentés terve működik, hogy már több országban bebizonyosodott, hogy kudarcra van ítélve. Persson úr szerint ez a terv rendszerint kizárja mind a megelőzési, mind a rehabilitációs módszereket, és ennek eredményeképpen a droghasználók és drogfüggők száma egyre csak emelkedik.”

Hatékony kezelés drogok nélkül

Szakértők és a területen dolgozó szakemberek egyre nagyobb számban fordítják figyelmüket olyan megoldások felé, amelyek nem használnak újabb szereket a kábítószertől való megszabaduláshoz, és ennek eredményeként az egyén nemcsak megszabadul a szenvedélybetegségtől, hanem képessé is válik drogmentesen élni.

Léteznek ilyen eredményt nyújtó rehabilitációs programok. Ezek egyike a Narconon, egy olyan program, amelynek sikerességét a résztvevők, a szüleik, hivatalnokok, orvosok és drogrehabilitációs szakemberek már számos országban elismerik. A Narconon nem úgy „oldja meg” a problémát, hogy a szenvedélybetegnek az egyik drog helyett egy másikat ad. Nem, a Narconon semmiféle szert nem használ, és azt tűzi ki célul, hogy az egyén hosszú távra megszabadítsa a függőségtől mind a testét, mind az elméjét.

A Narconon-program azokat a hosszú kutatáson alapuló kezelési módszereket használja, amelyeket az író és humanitárius, L. Ron Hubbard fejlesztett ki. Őt sokan a Szcientológia vallás alapítójaként ismernek, de a tanulás, a drogok, a bűnözés és az élet egyéb területeit érintő felfedezéseit széles körben használja számos más vallású hívő is. És noha a Narconont régóta támogatják a Szcientológia egyházak és a szcientológusok, ez egyértelműen független és nemvallásos szervezetnek tekintendő. Világi jellegű, non-profit programja nyitva áll – és a tapasztalatok szerint sikert biztosít – más hiten lévők számára is.

A program elvégzése átlagosan négy-hat hónapot vesz igénybe, és négy egymást követő fázisból áll. Az első a drogok megvonása és a méreganyagoktól való megtisztulás, a második a kommunikációs készségek megszerzése, hogy az illető képes legyen a külvilágra figyelni, és tudja irányítani önmagát, a harmadik a személyes etika és értékek helyreállítása, végül negyedikként olyan alapvető adatok megszerzése az életben való sikeresség módszereiről, amelyekre szüksége lehet a drogmentessé vált embernek, amikor meg akarja állni a helyét az élet különféle helyzeteiben. A program segítségével eddig mintegy 30 ezer embernek sikerült megszabadulnia a drogfüggőségtől.

A tervek tehát, hogy Magyarországon is beindulhasson a Narconon-program, Bo Persson úr minden egyes magyarországi látogatásával egy lépéssel közelebb kerülnek a megvalósuláshoz.

Állami és szakértői támogatás

A Narconont fennállásának 36 éve alatt éppen pozitív eredményei miatt támogatta vagy szponzorálta sok egészségügyi minisztérium, rendőrség és más törvényvégrehajtási hivatal, orvos, rendőrtiszt és nevelőtiszt (feltételesen szabadlábra helyezett bűnözőkkel foglalkozó felügyelő), biztosító társaság, bíró, iskolai és nevelési felelős, és még sokan mások, nem beszélve a több tízezer szülőről és családtagról, akik hozzátartozója megmenekült a drogok rabságából.

A Narconon drogrehabilitációs működéséhez több országban is élvezi az állam támogatását: Dániában, Svédországban, Svájcban, az USAban, Kanadában, Mexikóban, Spanyolországban, Hollandiában, Olaszországban és Dél-Afrikában; több országban az állam vagy a városi önkormányzat támogatja a Narconon által szervezett prevenciós programokat, többek között Svédországban, Olaszországban, Pakisztánban, az USA-ban illetve az Európa Tanácsban.

Több ország bíróságai küldtek vádlottakat a Narcononba börtön vagy más büntetés-végrehajtási intézmény helyett (Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Oroszország, Olaszország, Dél-Afrika, Spanyolország, USA).

1988-ban az Európa Tanács parlamentáris gyűlése határozatban támogatta a Narconon-programot, és az olyan eljárások között külön is megemlítette, amelyek „a rehabilitáció során nem használnak más drogokat”, mivel közismeretté vált, hogy a metadonnal való leszoktatásnak megvannak a maga veszélyei.

A Narconon sikerességét évtizedeken át tartó tudományos vizsgálatok sora bizonyította. Például, az 1990-es évek elején egy svéd tanulmány vizsgálta a Narconon-programhosszú távú hatását, és megállapította, hogy a programot elvégzők körében nemcsak a drogmentesség lett valóság, hanem a „jó családi kapcsolatok” a program elvégzése előtti 41%-ról 94%-ra nőtt.

Nemrégiben Oroszországban egy négytagú csoport, amely orvosokból és a belügyminisztérium képviselőjéből állt, 32 olyan ember történetét és orvosi dokumentációját vizsgálta meg, aki elvégezte a Narconont. (A vizsgált személyek 1995 és 98 között vettek részt a Narconon drogmentesítő programján.) A csoport az egészségi állapot változását vizsgálta, de a páciensek egyéb objektív és szubjektív adatait is kiértékelte – a drogmennyiség szintjét és a mentális állapotot. A tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a Narconon-program hatékonysága 72%-os, és ajánlották, hogy az egészségügyi minisztérium alkalmazza a Narconon-programot.

A Narconon nemcsak egész Európában, de az egész világon sikeresen működik. Naponta szabadít ki embereket a drogfüggőség csapdájából, és általa válnak képessé arra, hogy produktív és boldog életet legyenek képesek élni – azaz, a Narconon valóban működőképes megoldást nyújt a drogprobléma kezelésére.

E.Sz.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Mi a Szcientológia gyakorlata?

Egy enciklopédia jellegű referenciamű, a Mi a Szcientológia? válaszolja ezt meg, és még több száz más kérdést is a Szcientológia vallással kapcsolatban. A „Szcientológia: Egy

Nemzetközi hírek röviden

AZ EURÓPAI BÍRÓSÁGOK MEGERŐSÍTIK A SZABADSÁG GARANCIÁIT Amint azt a történelem példázza, minden új vallási mozgalomnak meg kellett harcolnia „saját helyéért a nap alatt”. Az

A Szcientológia céljai

L. RON. HUBBARD írása Egy civilizáció, ahol nincs őrültség, nincsenek bűnözőkés nincs háború, ahol a rátermettek eredményesek lehetnek, a tisztességes lények jogai megadatnak, és az

A vallásszabadság fekete napja magyarországon

Magyarországon 2011. július 12. sötét nap volt a vallásszabadság számára. Egy órával múlt éjfél, amikor egy a kommunista időket idéző törvényt fogadtak el. Napjaink Európájának