Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Elhozzuk a rendet és a segítséget a társadalomnak

Úgy tűnik, hogy minden egyes év új katasztrófát hoz. 2010 januárjában egy 7-es erősségű földrengés csaknem elpusztította Haiti szigetét, és több mint 300 ezer ember halálát okozta. Önkéntesek ezrei mozdultak meg a tragédia hírére, köztük a Szcientológia Egyház önkéntes lelkészeinek százai is, és még mai napig is vannak a terepen olyan önkéntesek, akik a helyreállító projektekben segédkeznek. A szcientológus önkéntes lelkészek azóta létrehoztak Haitin egy állandó központot, és több mint 5000 haiti lakost képeztek ki önkéntes lelkésznek.

Önkéntes lelkészek Magyarországon

Az önkéntes lelkészek munkája nem csak a katasztrófa elhárításáról szól. 19 ismertető füzet használatával, melyek L. Ron Hubbard által kidolgozott technológiákra épülnek, segítenek az embereknek a napi problémáikban, a tanulási nehézségektől kezdve egészen a felbomlott kapcsolatok kezeléséig. A magyar önkéntes lelkészek csak 2010-ben több mint 1000 embernek segítettek.

A magyarországi önkéntes lelkészeka 2010-es árvizeknél is segítettek, Sajóecsegen egyesült erővel dolgoztak a Hit Szeretetszolgálattal és a Református Szeretetszolgálattal is. Miskolcon, Sajóecsegen, Edelényben és Sajóládon az önkéntesek pakolták a homokzsákokat, ők készítettek ételt a kimerült sürgősségi dolgozóknak, és ők állítottak fel alvóhelyeket a sérült emberek számára. Voltak ott olyan katonák, rendőrök, tűzoltók és közszolgálati munkások is, akik már ki voltak merülve attól, hogy éjjel-nappal mentették az embereket és az otthnokat. Ekkor érkeztek meg az önkéntes lelkészek, hogy asszisztokat adjanak nekik. Az asszisztokat legtöbbször „szellemi elsősegélyként” írjuk le, amely segít az egyénnek feldolgozni a veszteséget, a sokkot és a traumát, és gyors gyógyulást hoz azáltal, hogy szellemi és érzelmi tényezőkkel foglalkozik.

A Szcientológia alapítóját, a humanitárius L. Ron Hubbardot idézve: „Ha valaki nem szereti a jelenlegi társadalomban lévő bűnözést, kegyetlenséget, igazságtalanságot és erőszakot, akkor tehet valamit ezzel kapcsolatban. önkéntes lelkész lehet, és segíthet abban, hogy civilizálja a társadalmat, hogy a küszködésből tudatosságot, kedvességet, szeretetet és szabadságot hoz létre úgy, hogy bizalmat, tisztességet, becsületességet és toleranciát csepegtet atársadalomba.”

Katasztrófaelhárítás Japánban

2011-ben rettenetes katasztrófa sújtotta Japánt: egy 8,9-es erősségű földrengés pusztított, majd az ennek következtében keletkező cunami robbanást idézett elő egy atomerőműben, és az ezt követő hatalmas rombolás 14 000 áldozatot követelt. Önkéntes lelkészek százai érkeztek segíteni. Ételt, vizetés más szállítmányokat segítettek kihordani az otthonukat elhagyni kényszerülő embereknek, illetve Szcientológia asszisztokat adtak nekik. A Japánban lévő önkéntes lelkészek több mint 140.000 embernek segítettek, és 1400 embert tanítottak meg erre a típusú segítségadásra.

Három fiatal önkéntes lelkész a Kesennuma városban lévő Hasikami iskolába ment, és találkozott egy tanárral, aki meghívta őket, hogy 25 diáknak tartsanak előadást ezekről az asszisztokról. A diákok, akik az előadásokat nagyon érdekesnek találták, létrehoztak 7 önkéntes lelkész csoportot, asszisztokat adtak egymásnak, majd 175 menekültnek. A diákok teljesen elcsodálkoztak azon, hogy ezzel az assziszt technológiával lehetséges segíteni. Különösen egy hölgy, aki korábban nem tudott járni, de miután asszisztot kapott, elkezdett járni.

„Az emberek odarohannak hozzánk, üdvözölnek minket, és sorban állnak asszisztért” – mondta Ayal Lindeman, önkéntes lelkész, egy New York-i vészhelyzeti egészségügyi specialista, számos mentési munkálat veteránja, és egyike az első szakembereknek, akik csatlakoztak a japánmentő alakulatokhoz.

„Ilyen helyzetekben mi mindannyian egyek vagyunk” – nyilatkozta a Miami Heraldnak Roberta Shevin, a Keresztények és Zsidók Miami Koalíciójának igazgatója. Shevin szerint a felekezetek közötti kapcsolatok létfontosságúak: „Nem a köztünk lévő különbségek a fontosak, hanem amiben osztozunk.”

„Minden nagyobb katasztrófánál a különböző vallási felekezetek és jótékonysági szervezetek emberei világszerte megmozdulnak, hogy segítsenek a katasztrófa-elhárításban, illetve segítsék és támogassáka rászorulókat. Minden esetben sokféle vallási csoport fog össze, hogy hatásosan támogassa a segítőket; és azok a csoportok, amelyek nem tudnak személyesen jelen lenni, adományokat küldenek. Közösségi és vallási vezetők találkoznak egy közös céllal: segíteni. Mert amikor egy katasztrófa lesújt, akkor nem számítanak a teológiai különbségek” – mondja Simó Zoltán, magyar önkéntes lelkész.

 

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Vallásos kihatás a társadalomban

Írta: L. Ron Hubbard A 20. század kezdetének egyik filozófusa a Nyugat közelgő hanyatlását jósolta. Azt viszont nem látta előre, hogy a Nyugat exportálni fogja

Veér és az emberi jogok

Az akciók megsértik az EU normáit. Veér András és más politikusok figyelmen kívül hagyják az EU figyelmeztetéseit: „Ilyen törvények és ilyen praktikák nem engedhetőek meg”.

Megoldás az országos drogproblémára

Magyarországon súlyosbodik a drogprobléma a fiatalok körében, ugyanakkor egyfajta erőfeszítést tapasztalhatunk a megelőzés „gyökeres kiirtására”. Az elsőrendű nemzeti teendő az oktatás és megelőzés szorgalmazása.

Küzdelem a nemzeti drogproblémával

Atléták és mások élesztik a drogmentes Magyarország eszményét. Az egész országra kiterjedő drogfelvilágosító kampány fél millió embert ért el. Eljött a márciusi hideg szél korbácsolta