Németországban elismerik a Szcientológia anyaegyház jótékonysági státusát

A Német Szövetségi Gazdasági Hivatal döntése alapján – mely döntés bejárta a világsajtót – olyan rendeletet bocsátottak ki a Nemzetközi Szcientológia Egyház és a Szcientológia Vallás Anyaegyháza számára, amelyben érvényt adnak az Egyesült Államokban már elismert jótékonysági státusuknak, továbbá hivatalosan biztosítják Németországban a jótékonysági szervezetként őket megillető bánásmódot.

A nyugati világ számos országában a vallási státust gyakran adminisztratív rendelkezések formájában vagy bíróságok által határozzák meg. Bár a vallási hovatartozást toleránsan megközelítő magyar hozzáállás számára ez bizonyára különös, néhány országban – mint például Németországban – mégis gyakran előfordul, hogy a vallási, jótékonysági státusra vonatkozó irányadó elismerések az adóhivataloktól és bíróságoktól származnak.

Ez a helyzet állt fenn nemrégiben a Szcientológia Anyaegyház németországi elfogadásánál is. A Szcientológia egyház hivatalos elismerései közül eddig az ezt megelőző elismerés volt a legfontosabb: 1993 októberében az Egyesült Államok Adóhatósága (az USA legfőbb adóhivatala) teljes mértékben elismerte a Szcientológia szervezetek jótékonysági és vallási mivoltát, és adómentességet adományozott 150 Szcientológia egyháznak, missziónak és kapcsolt szervezeteinek – az USA-ban ugyanis ez jelenti egy vallás hivatalos elismerését.

„Azóta adminisztratív és bírósági döntések százai mondták ki világszerte – beleértve számos ilyet Németországban is -, hogy a Szcientológia vallásos közösség” – mondta Sabine Weber, a Müncheni Szcientológia Egyház Közönségkapcsolati osztályának igazgatója. „Ez az új rendelkezés megmutatja, hogy a Szcientológia vallásos természete megkérdőjelezhetetlen, illetve hogy tisztelni és támogatni kell az egyház arra irányuló jogát, hogy a vallási tanításaiból származó tudást átadhassa a közösségnek.”

A Szcientológia vallás ilyen formájú hivatalos elismerését Németországban az elmúlt év végén még egy sor példa értékű döntés követte. Heber C. Jentzsch tiszteletes, a Nemzetközi Szcientológia Egyház elnöke elmondta az Ember és Szabadság magazin amerikai szerkesztőségében, hogy az anyaegyház elismerése óriási jelentőséggel bír: „Németország most csatlakozik a világ számos olyan kormányához, amely elismeri a Nemzetközi Szcientológia Egyház illetve az európai egyházaink jótékonysági és vallási küldetését.”

A Magyarországi Szcientológia Egyház hivatalos státusának elismerése mellett az egyházat világszerte is elismerték, többek között Ausztráliában, Ausztriában, Kanadában, Hollandiában, Olaszországban, Kazahsztánban, Portugáliában, Oroszországban, Svédországban, Dél-Afrikában, Svájcban és Venezuelában is.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Együtt egy drogmentes magyarországért

Magyarországon minden hétvégén 350 000 fiatal használ tudatmódosító szereket. A 2010-es statisztikák szerint 100 000 droghasználó van Magyarországon, és egyre több ember él vissza receptre

Az emberi jogok megóvása mindenki számára

Brüsszel, Belgium (2003. szeptember 17.) – A megnyitóra eljöttek az Európa Parlament különböző, egymástól távol eső politikai irányzatokat képviselő tagjai is. 450-en voltak ott, köztük

A Szcientológia céljai

L. RON. HUBBARD írása Egy civilizáció, ahol nincs őrültség, nincsenek bűnözőkés nincs háború, ahol a rátermettek eredményesek lehetnek, a tisztességes lények jogai megadatnak, és az

Küzdelem a nemzeti drogproblémával

Atléták és mások élesztik a drogmentes Magyarország eszményét. Az egész országra kiterjedő drogfelvilágosító kampány fél millió embert ért el. Eljött a márciusi hideg szél korbácsolta