Németországban elismerik a Szcientológia anyaegyház jótékonysági státusát

A Német Szövetségi Gazdasági Hivatal döntése alapján – mely döntés bejárta a világsajtót – olyan rendeletet bocsátottak ki a Nemzetközi Szcientológia Egyház és a Szcientológia Vallás Anyaegyháza számára, amelyben érvényt adnak az Egyesült Államokban már elismert jótékonysági státusuknak, továbbá hivatalosan biztosítják Németországban a jótékonysági szervezetként őket megillető bánásmódot.

A nyugati világ számos országában a vallási státust gyakran adminisztratív rendelkezések formájában vagy bíróságok által határozzák meg. Bár a vallási hovatartozást toleránsan megközelítő magyar hozzáállás számára ez bizonyára különös, néhány országban – mint például Németországban – mégis gyakran előfordul, hogy a vallási, jótékonysági státusra vonatkozó irányadó elismerések az adóhivataloktól és bíróságoktól származnak.

Ez a helyzet állt fenn nemrégiben a Szcientológia Anyaegyház németországi elfogadásánál is. A Szcientológia egyház hivatalos elismerései közül eddig az ezt megelőző elismerés volt a legfontosabb: 1993 októberében az Egyesült Államok Adóhatósága (az USA legfőbb adóhivatala) teljes mértékben elismerte a Szcientológia szervezetek jótékonysági és vallási mivoltát, és adómentességet adományozott 150 Szcientológia egyháznak, missziónak és kapcsolt szervezeteinek – az USA-ban ugyanis ez jelenti egy vallás hivatalos elismerését.

„Azóta adminisztratív és bírósági döntések százai mondták ki világszerte – beleértve számos ilyet Németországban is -, hogy a Szcientológia vallásos közösség” – mondta Sabine Weber, a Müncheni Szcientológia Egyház Közönségkapcsolati osztályának igazgatója. „Ez az új rendelkezés megmutatja, hogy a Szcientológia vallásos természete megkérdőjelezhetetlen, illetve hogy tisztelni és támogatni kell az egyház arra irányuló jogát, hogy a vallási tanításaiból származó tudást átadhassa a közösségnek.”

A Szcientológia vallás ilyen formájú hivatalos elismerését Németországban az elmúlt év végén még egy sor példa értékű döntés követte. Heber C. Jentzsch tiszteletes, a Nemzetközi Szcientológia Egyház elnöke elmondta az Ember és Szabadság magazin amerikai szerkesztőségében, hogy az anyaegyház elismerése óriási jelentőséggel bír: „Németország most csatlakozik a világ számos olyan kormányához, amely elismeri a Nemzetközi Szcientológia Egyház illetve az európai egyházaink jótékonysági és vallási küldetését.”

A Magyarországi Szcientológia Egyház hivatalos státusának elismerése mellett az egyházat világszerte is elismerték, többek között Ausztráliában, Ausztriában, Kanadában, Hollandiában, Olaszországban, Kazahsztánban, Portugáliában, Oroszországban, Svédországban, Dél-Afrikában, Svájcban és Venezuelában is.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Üzenet az olvasónak

Üdvözlöm az Ember és Szabadság újabb példányának számával. Köszönjük nagyszámú olvasónknak az előző kiadványunkkal kapcsolatos biztató válaszokat, ahol is olyan társadalmi és emberjogi problémákkal foglalkoztunk,

Tisztelt Olvasó!

Szeretettel köszöntöm az Ember és Szabadság harmadik számával. Ebben a kiadásban újabb fejleményeket ismerhetnek meg a szabadság fáklyájának hordozóiról – egyre több elismerését annak, hogy

A Szcientológia céljai

L. RON. HUBBARD írása Egy civilizáció, ahol nincs őrültség, nincsenek bűnözőkés nincs háború, ahol a rátermettek eredményesek lehetnek, a tisztességes lények jogai megadatnak, és az

Küzdelem a nemzeti drogproblémával

Atléták és mások élesztik a drogmentes Magyarország eszményét. Az egész országra kiterjedő drogfelvilágosító kampány fél millió embert ért el. Eljött a márciusi hideg szél korbácsolta