Kampány bajnokok, emberi jogok, személyes szabadság

AZ EMBERI JOGOK SZÉLESKÖRŰ MEGBECSÜLÉSE TÖBB MEGÉRTÉST ÉS TOLERANCIÁT EREDMÉNYEZ MAGYARORSZÁGON.

Egyik véres újságcikk a másik után mutatja be a társadalmi küzdelem 21. századi formáját: harcias fegyveresek magukra szíjazott robbanószerrel tömeges kivégzéssel fenyegetnek 700 rémült túszt Moszkvában, míg egy katonai ostrom sötét véget nem vet a rémálomnak. Százak halnak meg Balin, amikor a terroristák felrobbantanak egy divatos night-clubot. Öngyilkos merénylők több tucat embert ölnek meg minden alkalommal Tel Avivban és más zsidó városokban, megsebesítve még több embert, és félelemben tartva egy országot.

A nemzeti biztonság növelésére tett kísérletképpen különböző Európai országok, és más államok is világszerte olyan intézkedéseket hoznak, amelyek csorbítják a személyi szabadságjogokat – mint például külföldi állampolgárok meghatározatlan idejű letartóztatása, vagy a polgárok kiterjesztett megfigyelése.

A nemzetközi közösségben aggodalmat kelt, hogy a biztonság megerősítésére tett ilyenfajta kísérletek csak az emberi jogok szélsőséges megsértéséhez és a szabadságjogok további csorbításához fognak vezetni.

Magyar Emberi Jogi Kezdeményezések

A Szcientológia Egyház Hitvallása szerint a szcientológusok hiszik, hogy minden embernek elidegeníthetetlen joga, hogy gyakorolja saját vallását, és nincsen olyan isteni hatalommal nem rendelkező hatóság, amely felfüggeszthetné ezen jogokat.

A Szcientológia Egyház fennállásának kezdete óta a tagok fáradhatatlanul dolgoztak a vallási szabadság és az emberi jogok elterjesztésén és védelmén szerte a világon. A magyar szcientológusok sem kivételek e szabály alól.

Amikor Franciaországban intoleráns és diszkriminatív törvényjavaslatok fenyegették az összes kisegyház vallási szabadságjogait, a magyar Szcientológusok békés tüntetést szerveztek a budapesti francia nagykövetség előtt. Média interjúkban és nyilvános előadások segítségével az összes egyház követőit figyelmeztették a fennálló fenyegetésre. Néhány magyar politikus – akik a francia törvényjavaslatot alapul véve megkíséreltek létrehozni egy hasonló magyar törvényt – szándékait sikerült meghiúsítani azáltal, hogy tájékoztatták a lakosságot az intézkedésről.

A Vallási Szabadság Határok Nélkül elnevezésű nemzetközi szervezet magyarországi irodája magyar szcientológusok aktív részvételével országos aláírás gyűjtő akciót szervezett a határozat ellen, majd petíciót nyújtott be. Több száz szcientológus rengeteg időt fordított aláírás gyűjtésre magyar városok terein és utcáin. Végül a törvényt a magyar parlament levette a napirendről, és a vallásszabadságot sikerült megőrizni a következő generációk számára.

2001-ben a Szcientológia Egyház – együttműködve az Egyesült Nemzetek Barátaialapítvánnyal – megszervezett egy 7000 km hosszú Emberi Jogi Maratont. Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy útjára indítsa ezt a hatalmas vállalkozást. Európán keresztül vezető útjuk közben a maraton egyre nőt, ahogy az érintett országok futói is csatlakoztak a magyar atlétákhoz közös céljuk, a Genfi Egyesült Nemzetek szervezete felé tartva. A futók csapata – köztük hét magyarral – elvitte a szabadság fáklyáját és találkozott az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Főbiztosával, aki aláírta a delegáció azon fogadalmát, hogy továbbra is hirdetni fogják és védelmezik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Médiainterjúk, nyilvános előadások, illetve véleményformálókkal és átlagemberekkel történő személyes találkozók során a delegáció több ezer embert világosított fel Európában az emberi jogokkal kapcsolatban. „A szcientológusok munkája a vallásszabadságért és az emberi jogokért felekezetektől független” – mondta Kunfalvy Ákos, a magyar maratonfutó csapat kapitánya és szóvivője. „Elkötelezettségük alapja az a meggyőződés, hogy a vallásos hit és gyakorlat magának a szabadságnak a mérföldköve, és amikor egy vallást korlátoznak, amikor egy személytől megvonják a hit vagy a szólás szabadságát, akkor az összes férfi és nő jogai veszélybe kerülnek.”

Egy átfogó megoldás

Felismerve, hogy egy nemzet legjobb garanciája minden polgára biztonsága és személyes szabadsága számára úgy biztosítható, hogy az emberi jogok érvényre jutnak, a Szcientológia Egyház elindított egy új közszolgálati kampányt Európában. A „Béke az emberi jogok tiszteletben tartása által” elnevezésű kampány az emberi jogok támogatását és a velük kapcsolatos ismeretek bővítését célozza meg.

Míg az Egyház évtizedek óta vezető szószólója az emberi jogoknak, ez az új kampány a világ összes polgára jogait támogatja és erősíti, széles körben megismertetve az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának legfőbb paragrafusait.

Azért, hogy ezeket az emberi jogi alapokat széles körben ismertté tegyük, megértessük az emberekkel a történelem e feszült pillanatában, az Egyház „Béke az emberi jogok tiszteletben tartása által” nevű ismeretterjesztő kampánya három kiadványon alapszik, amelyeket 15 nyelven, köztük magyarul is terjeszteni fogunk.

  • Az „Útmutató a békéhez az emberi jogok tiszteletén keresztül” a Nyilatkozat rövid történetét tartalmazza felnőttek számára, egy egyszerű magyarázatot az egyes pontokhoz, a dokumentum teljes szövegét, valamint egyszerű módokat arra, hogy hogyan alkalmazhatja egy személy ezeknek a paragrafusoknak az ismeretét, hogy növelje az emberi jogok tiszteletét a környezetében.
  • A „Mik azok az emberi jogok?” című kiadványt a Fiatalok Az Emberi Jogokért nemzetközi szervezete készítette, és arra használható, hogy gyerekekkel megismertessük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának alapvető rendelkezéseit, és azok védelmének és alkalmazásának szükségességét. A kiadvány rajzokkal van illusztrálva, és a Nyilatkozat leegyszerűsített változatát tartalmazza.
  • A „Hogyan oldjunk meg konfliktusokat?” c. kiadvány L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítójának humanitárius munkáin és felfedezésein alapul. Rendkívül értékes eszköz, és megadja a képességet ahhoz, hogy bármilyen konfliktust megoldjunk -legyen az akár szomszédok, munkatársak vagy nemzetek közötti.

Mások tiszteletben tartása

„Azt akarjuk, hogy mindenki szívén viselje a Nyilatkozat üzenetét és segítsen megvalósítani a célját – egy olyan világot, ahol az emberi lények rendelkeznek a szólás- és a vélemény szabadságával, nem kell félniük, és akarnak élni ezekkel a jogokkal” – mondta Kunfalvy Ákos.

Ha szeretne a fenti füzetek példányaihoz jutni, vegye fel a kapcsolatot az Ember és Szabadság magazin szerkesztőségével.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

A ma vezetői védelmezik a holnap vezetőit

Nemzeti szintű és polgári vezetők az állampolgárokkal összefogva országszerte támogatják a Maratont a drogvisszaélés elleni küzdelemben. „Húsz éve foglalkozom drogmegelőzéssel – mondja Szomor Katalin, az

A gyermekek megvédése a drogoktól

GAJDOS LÁSZLÓ CIKKE A gyermekkori mentális betegségek hamis reklámozásának tilalma tendenciává válik Magyarországon egyre több szülő és mások is kifejezik aggodalmukat a gyerekek pszichiátriai anyagokkal

Gyűlöletkeltés az egyházak ellen

Ember és szabadság – különleges beszámoló   A kommunista érában a Magyarországon tapasztalható egyértelműen vallásellenes légkör az egyházak és híveik számára nem tette lehetővé, hogy