Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Lehet tenni valamit ezzel kapcsolatban

Az árvíz idején a ködös éjszakai órákban élénk sárga pólót viselő csapatok lepték el a fővárost. Aztán ahogy felkelt a nap, még többet lehetett látni a budapesti utcákon, de főleg a Margit szigeten. Felhalmozott homokzsákokat és mentőcsapatokat, akik azon igyekeztek, hogy az évszázad legnagyobb áradása elől biztonságos helyre vigyék a menekülőket.

A Szcientológia Egyház önkéntes lelkészei alkották a mentőcsapatok egyik legbiztosabb pillérét, akik ügyes szervezőkészségükkel több napon keresztül osztottak be éjjeli és nappali műszakokat. Vezetőik gyorsan összeállítottak egy szervezési táblát a város történelmi részein zajló teljes mentési tevékenység számára, lehetőséget adva ezzel a kimerült mentési tiszteknek és vezetőiknek, hogy egy kis pihenéshez juthassanak, és a tevékenység ettől függetlenül a súlyos áradások végéig tovább folytatódhasson.

Az önkéntes lelkészek, akik a 2002-es nyári áradásokra is tettekkel reagáltak, az 1976-ban Dél Afrikában elindított

Az önkéntes lelkészi programokat a Szcientológia alapítójának, L. Ron Hubbardnak azok a megfigyelései indították el, hogy a társadalomban a szellemi értékek hanyatlása egyenes arányban van a bűnözés növekedésével, és ez fõleg a 60-70-es években vált nyilvánvalóvá. A program célja, hogy lelki megközelítésű megoldásokat kínáljon fel az emberi problémákra, és ez a program bármely felekezethez tartozó személy számára nyitva áll.bolygószintű hálózat alappillérét képezik. Ez a hálózat ma már szerte a világon 15 ezer önkéntest foglal magában.

A Szcientológia Egyház önkéntes lelkészei nagyon sokféle jártassággal rendelkeznek, melyek egytől-egyig a Szcientológia vallás alapjait képezik. Ennek következtében szinte minden helyzetben segítséget tudnak nyújtani baleseteknél, betegségek gyógyításában, sokkos állapot vagy veszteség leküzdésében, konfliktusok megoldásában, a gyerekek tanulási nehézségeinek kezelésében, stb. (Egyébként ahhoz, hogy valaki megtanulhassa és alkalmazhassa ezeket a jártasságokat, egyáltalán nem szükséges, hogy Szcientológia lelkész legyen.)

Az önkéntes lelkészi módszerek közül a leginkább használatosak az úgynevezett asszisztok (gyors segítség). Ezek azon az elven működnek, hogy a sérülés, baleset, érzelmi lehangoltság vagy sokk pillanatában a személy valószínűleg mentálisan visszahúzódik a sérült területtől vagy attól a környezettől, ahol a fájdalom vagy trauma érte. De azáltal, hogy ismét kommunikációba helyezzük a személyt a saját testével vagy a környezetével, az illetõ sokkal gyorsabban fog meggyógyulni vagy helyrejönni.

Az önkéntes lelkészeket leggyakrabban a saját közösségükben lehet megtalálni, ahol a sérülteken és betegeken segítenek, tanulási nehézségeken viszik át a gyerekeket, eltévelyedett fiatalokat visznek vissza a becsületesség útjára, vitás helyzeteket kezelnek otthon vagy a munkahelyeken, segítenek a barátaiknak életük jobb megszervezésében, és még számos más tevékenység közben.

Az elmúlt 15-20 évben azonban a természeti és az ember által okozott katasztrófák helyszínein voltak leginkább láthatóak  – Bosznia háborúk sújtotta területeitől Törökország földrengésein át a szökőár sújtotta Pápua Új-Guineáig.

Az önkéntes lelkészi hálózat a 2001. szept. 11-én történt terrortámadás kapcsán nyert nemzetközi elismerést, amikor is közel 800 önkéntes heteken át dolgozott a New York-i mentési akciókban.

Miközben az önkéntesek mindenféle mentési akciókban vettek részt, alkalmazták az asszisztokat, hogy megkönnyítsék a stressz, trauma, fájdalom és veszteség kihatásait. Eredményességük a város vezetőinek hálás köszönetei révén magukért beszélnek:

„Önkéntes lelkészeitek szervezőkészsége, törődése és odaadása kivételes volt, nagyon nagyra értékeljük, és azok számára, akik részesültek a segítségükben, sokáig emlékezetesek maradnak” – írta a katasztrófa kezelésének heteiben Joseph Esposito, New Yorkváros rendõrfõnöke. –  „Nem tudom eléggé hangsúlyozni az önkéntes lelkészek iránt érzett hálámat.”

Az önkéntes lelkészek száma folyamatosan növekszik, hogy a világ minden részén sikeresen tudjanak tevékenykedni.

Amikor például 2002 januárjában a Nyiragongo vulkán kitört Kongóban, és 60 méteres lávafolyammal borította el Goma városát, az országból és a szomszédos Rwandaból 150 önkéntes lelkész sietett a fél millió otthon nélkül maradt lakos segítségére.

Ausztráliában, ahol 2001 végén heteken keresztül tombolt a bozóttűz, az önkéntes lelkészek többezer tűzoltónak nyújtottak segítséget, több, mint 700 asszisztot adtak, és vízzel, élelemmel és más létfontosságú dologgal láttákel őket. A tűzoltók, a Vöröskereszt és egyéb segítő szervezetek mellett Új Dél-Wales vezetője egy Sydneyben tartott felvonulás keretein belül ismerte el munkájukat.

Az önkéntes lelkészek mindig ott segítenek, ahol épp a legnagyobb szükség van rájuk.

A legkülönbözőbb helyzetekben, nap mint nap kisebb nagyobb eredményeket érnek el, eleget téve ezzel az önkéntes lelkészek mottójának: „LEHET TENNI VALAMIT EZZEL KAPCSOLATBAN.”

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

A ma vezetői védelmezik a holnap vezetőit

Nemzeti szintű és polgári vezetők az állampolgárokkal összefogva országszerte támogatják a Maratont a drogvisszaélés elleni küzdelemben. „Húsz éve foglalkozom drogmegelőzéssel – mondja Szomor Katalin, az

Üzenet az olvasónak

Üdvözlöm az Ember és Szabadság újabb példányának számával. Köszönjük nagyszámú olvasónknak az előző kiadványunkkal kapcsolatos biztató válaszokat, ahol is olyan társadalmi és emberjogi problémákkal foglalkoztunk,