A ma vezetői védelmezik a holnap vezetőit

Nemzeti szintű és polgári vezetők az állampolgárokkal összefogva országszerte támogatják a Maratont a drogvisszaélés elleni küzdelemben.

„Húsz éve foglalkozom drogmegelőzéssel – mondja Szomor Katalin, az ország egyik legjelentősebb kábítószerügyi szaktekintélye –, de ez alatt az idő alatt nem találkoztam még egy ilyen hatékony csoporttal, amelynek ilyen erős hatása lenne a fiatalságra.” Elismerő szavait június 4-én, a 2005-ös Drogmentes Magyarországért Maraton befutóján mondta. És ezzel a vélekedéssel az ország legkülönbözőbb tájain lévő falvak és városok egyszerű emberei is egyetértenek, csakúgy, mint a sport, az egészségügy, a rendvédelmi szervek és a katonaság több ismert vezetője.

A Maraton 2000 km-es útvonalán az emberek kijöttek az utakra, biztatták a futókat, és segítettek üzenetük minél szélesebb körű átadásában: „Mondj nemet a drogokra! Mondj igent az életre!” Az idei futás védnökei között ott volta Kossuth-díjas Gálvölgyi János, Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója és Beleznay Endre, színművész is. A rendvédelem képviselői között Dr. Túrós András altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség parancsnoka, Dr. Berta László vezérőrnagy, helyettes országos rendőrfőkapitány, az ORFK bűnügyi osztályának igazgatója, és Dr. Komáromi István nyugalmazott rendőrtábornok, a Belügyminisztérium volt tanácsosa.

A közegészségügy képviseletében a támogatók közt szerepelt Dr. Huszár András katonai orvosszakértő és Dr. Lenkei Gábor, a Cenzúrázott egészség című könyv szerzője.

Lendületvétel a drogok ellen

A negyedik maratoni futás ünnepélyes keretek között indult el a Parlament épülete elől április 23-án.

A vendég előadók között volt Petkó András képviselő, Zsombor György, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke, Beleznay Endre, Bognár Tamás, Komáromi István, a sporthírességek közül pedig Janics Natasa, Martinek János és Varga Tamás.

A drogellenes művészeti vetélkedőt Gáll Gregor szobrász- és egy csapat társművész bírálta el, míg a hip-hop táncvilágbajnok „Mike” és Takáts Tamás, a Dirty Blues Band énekese olyan zenei programot biztosított, amelyet minden koncertszervező megirigyelt volna.

A startpisztoly eldördülését követően a maratonfutók a Magyar Triatlon Szövetség 4 méter magas startkapuján át indultak el országkerülő útjukra.

A tíz fős futócsapat és a hozzájuk csatlakozó népes tömeg útját Budapest főútvonalain 4 motoros rendőr biztosította. A feledhetetlen élményt a csoport előtt haladó kamion platóján fáradhatatlanul táncoló Mike és csoportja, valamint a folyamatosan dübörgő zene és ének biztosította.

A tömeg egészen Budakalászig kísérte a futókat. És ez csak az első nap volt!

Útjuk során minden településen fiatalok és felnőttek sokasága, csatlakozó sportolók, városi vezetők és iskolai tanárok, valamint a média képviselői köszöntötték a maratonosokat.

Mire a futók 42 nap múlva visszaérkeztek Budapestre és végigfutották a Hősök tere-Vigadó tér közötti „célegyenest”, megközelítőleg 120 000 ember látta országszerte demonstrációjukat és rendezvényeiket, és kb. 8 millió ember hallott róluk a különböző médiumokban.

A nemzet egyesítése

Mennyire fontos a drogfogyasztás trendjének visszafordítása?

A Maraton védnöke, Dr. Túrós András altábornagy így nyilatkozott a témával kapcsolatban: „1989-ben,országos rendőrfőkapitányként megrémültem, mikor egész évben 6 kg kábítószert foglaltak le hatóságaink.Most évente több mázsa kábítószer lefoglalására kerül sor. 1989-ben 2 fiatal halt meg kábítószer-pótló anyagok fogyasztásától, most évente 30-40 fő veszti életét ugyanezért. Ezen túl a drogok egészségkárosító hatása, a közösségellenes megnyilvánulások kezelhetetlensége olyan mértéktelen kárt okoz, hogy minden tisztességes embernek fel kell lépnie ellene.”

Kunfalvy Ákos, egykori többszörös magyar bajnok tőrvívó és költő – a Maraton alapítója – szerint a drogproblémára az a válasz, hogy a becsületes embereknek szembe kell szállniuk a drogok terjedésével:

„Ha minden művész, sportoló, ismert zenész és politikus egyesítené erejét és kiállna a drogokkal szemben, ezzel olyan erőt képviselnének, mely kétségtelenül pozitív hatást gyakorolna minden fiatalra és felnőttre az országban. Mindamellett, hogy ez a Maraton lett a legnagyobb civil kezdeményezésű drogellenes rendezvény Magyarországon, egy ilyen átfogó támogatás meghozná a gyümölcsét, és minden magyar közösen osztozna a sikerben. A Maraton szervezőinek erőfeszítéseként és a támogatók segítségével életeket menthetünk meg, és fényesebb, biztonságosabb jövőt teremthetünk az ország és eljövendő nemzedéke számára.”

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Nemzetközi hírek röviden

AZ EURÓPAI BÍRÓSÁGOK MEGERŐSÍTIK A SZABADSÁG GARANCIÁIT Amint azt a történelem példázza, minden új vallási mozgalomnak meg kellett harcolnia „saját helyéért a nap alatt”. Az

Üzenet az olvasónak

Az a megtiszteltetés ért, hogy én mutathatom be Önnek az Ember és Szabadság – a világ számos országában jelenlévő „Freedom”  magazin magyarországi megjelenésének – első

Össze kell tartanunk

Dr. Komáromi István elmondja az Ember és Szabadság olvasóinak, hogy ő miért támogatja a drogmentességet. A „Drogmentes Magyarországért Maraton 2002”-t Komáromi István indította el, aki

A metadon tragédia

Három év elteltével az állapota egyre rosszabbá vált. Az édesapja megpróbált segíteni neki, de hatékony eszközök hiányában végül nem tudott máshoz folyamodni, mint hogy kitette