Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A ma vezetői védelmezik a holnap vezetőit

Nemzeti szintű és polgári vezetők az állampolgárokkal összefogva országszerte támogatják a Maratont a drogvisszaélés elleni küzdelemben.

„Húsz éve foglalkozom drogmegelőzéssel – mondja Szomor Katalin, az ország egyik legjelentősebb kábítószerügyi szaktekintélye –, de ez alatt az idő alatt nem találkoztam még egy ilyen hatékony csoporttal, amelynek ilyen erős hatása lenne a fiatalságra.” Elismerő szavait június 4-én, a 2005-ös Drogmentes Magyarországért Maraton befutóján mondta. És ezzel a vélekedéssel az ország legkülönbözőbb tájain lévő falvak és városok egyszerű emberei is egyetértenek, csakúgy, mint a sport, az egészségügy, a rendvédelmi szervek és a katonaság több ismert vezetője.

A Maraton 2000 km-es útvonalán az emberek kijöttek az utakra, biztatták a futókat, és segítettek üzenetük minél szélesebb körű átadásában: „Mondj nemet a drogokra! Mondj igent az életre!” Az idei futás védnökei között ott volta Kossuth-díjas Gálvölgyi János, Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója és Beleznay Endre, színművész is. A rendvédelem képviselői között Dr. Túrós András altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség parancsnoka, Dr. Berta László vezérőrnagy, helyettes országos rendőrfőkapitány, az ORFK bűnügyi osztályának igazgatója, és Dr. Komáromi István nyugalmazott rendőrtábornok, a Belügyminisztérium volt tanácsosa.

A közegészségügy képviseletében a támogatók közt szerepelt Dr. Huszár András katonai orvosszakértő és Dr. Lenkei Gábor, a Cenzúrázott egészség című könyv szerzője.

Lendületvétel a drogok ellen

A negyedik maratoni futás ünnepélyes keretek között indult el a Parlament épülete elől április 23-án.

A vendég előadók között volt Petkó András képviselő, Zsombor György, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke, Beleznay Endre, Bognár Tamás, Komáromi István, a sporthírességek közül pedig Janics Natasa, Martinek János és Varga Tamás.

A drogellenes művészeti vetélkedőt Gáll Gregor szobrász- és egy csapat társművész bírálta el, míg a hip-hop táncvilágbajnok „Mike” és Takáts Tamás, a Dirty Blues Band énekese olyan zenei programot biztosított, amelyet minden koncertszervező megirigyelt volna.

A startpisztoly eldördülését követően a maratonfutók a Magyar Triatlon Szövetség 4 méter magas startkapuján át indultak el országkerülő útjukra.

A tíz fős futócsapat és a hozzájuk csatlakozó népes tömeg útját Budapest főútvonalain 4 motoros rendőr biztosította. A feledhetetlen élményt a csoport előtt haladó kamion platóján fáradhatatlanul táncoló Mike és csoportja, valamint a folyamatosan dübörgő zene és ének biztosította.

A tömeg egészen Budakalászig kísérte a futókat. És ez csak az első nap volt!

Útjuk során minden településen fiatalok és felnőttek sokasága, csatlakozó sportolók, városi vezetők és iskolai tanárok, valamint a média képviselői köszöntötték a maratonosokat.

Mire a futók 42 nap múlva visszaérkeztek Budapestre és végigfutották a Hősök tere-Vigadó tér közötti „célegyenest”, megközelítőleg 120 000 ember látta országszerte demonstrációjukat és rendezvényeiket, és kb. 8 millió ember hallott róluk a különböző médiumokban.

A nemzet egyesítése

Mennyire fontos a drogfogyasztás trendjének visszafordítása?

A Maraton védnöke, Dr. Túrós András altábornagy így nyilatkozott a témával kapcsolatban: „1989-ben,országos rendőrfőkapitányként megrémültem, mikor egész évben 6 kg kábítószert foglaltak le hatóságaink.Most évente több mázsa kábítószer lefoglalására kerül sor. 1989-ben 2 fiatal halt meg kábítószer-pótló anyagok fogyasztásától, most évente 30-40 fő veszti életét ugyanezért. Ezen túl a drogok egészségkárosító hatása, a közösségellenes megnyilvánulások kezelhetetlensége olyan mértéktelen kárt okoz, hogy minden tisztességes embernek fel kell lépnie ellene.”

Kunfalvy Ákos, egykori többszörös magyar bajnok tőrvívó és költő – a Maraton alapítója – szerint a drogproblémára az a válasz, hogy a becsületes embereknek szembe kell szállniuk a drogok terjedésével:

„Ha minden művész, sportoló, ismert zenész és politikus egyesítené erejét és kiállna a drogokkal szemben, ezzel olyan erőt képviselnének, mely kétségtelenül pozitív hatást gyakorolna minden fiatalra és felnőttre az országban. Mindamellett, hogy ez a Maraton lett a legnagyobb civil kezdeményezésű drogellenes rendezvény Magyarországon, egy ilyen átfogó támogatás meghozná a gyümölcsét, és minden magyar közösen osztozna a sikerben. A Maraton szervezőinek erőfeszítéseként és a támogatók segítségével életeket menthetünk meg, és fényesebb, biztonságosabb jövőt teremthetünk az ország és eljövendő nemzedéke számára.”

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

A vallásszabadság fekete napja magyarországon

Magyarországon 2011. július 12. sötét nap volt a vallásszabadság számára. Egy órával múlt éjfél, amikor egy a kommunista időket idéző törvényt fogadtak el. Napjaink Európájának

Az ismertető füzetek tényekkel szolgálnak

„A DROGFELVILÁGOSÍTÁS A CSALÁDDAL KEZDŐDIK” Talán nem mindenki tudja, de az a kifejezés hogy „heroin” a görög „heros” szóból ered, és hőst, illetve harciast jelent,

Kiállni a vallásszabadságért

Üdvözöljük az Ember és Szabadság legújabb kiadásának olvasóit. Ebben a kiadásban a vallásszabadság témájáról beszélünk – egy olyan témáról, amely a magyarok szívéhez közel áll,

A droghelyzet trendjének megváltoztatása

A SZCIENTOLÓGIA ÖNKÉNTES LELKÉSZEK DROG-FELVILÁGOSÍTÓ PROGRAMJA TÁMOGATÓ FIGYELMET KAP ORSZÁGSZERTE „Annak érdekében, hogy a harmadik évezred küszöbén egy olyan szabad, magabiztos és produktív társadalom alakulhasson