Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Lehet tenni valamit ezzel kapcsolatban

AZ ÖNKÉNTES LELKÉSZEK KIBŐVÍTETT SZOLGÁLTATÁSOKKAL TÉRTEK VISSZA MAGYARORSZÁGRA

 

Az önkéntes lelkészek – L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítója szavaival a „lelkiismeretességet, kedvességet, szeretet és a szenvedéstől való megszabadulást” hozzák el a világnak – és az önkéntes lelkész programot.

 

Ahogy már a múlt év novemberében, most is több tízezer magyar látogatta meg a Budapest központjában felállított nagy sárga sátrat.

„Ebben a gondokkal teli világban csodálkoztak sokan – mit tehet egy önkéntes lelkész?” Ez azóta lett gyakori kérdés, amióta az első kiállítási sátrak múlt ősszel a fővárosban jártak. Idén tavasszal az önkéntes lelkészek szorgalmas invitálására és a szórólapokon álló szöveg hatására, miszerint „Lehet tenni valamit ezzel kapcsolatban”, a járókelők a Nyugati pályaudvarnál tömegesen tértek be a sátorba, és számos kérdésükre találták meg a választ.

A sátrakban elhelyezett tablókról megtudhatták, valójában hogyan is tesznek valamit az önkéntes lelkészek – legyen szó mindennapos egyéni problémákról, nagy katasztrófákról, a New York-i Ground Zeronál történtekről vagy más nagy szerencsétlenségekről – ide értve a múlt évi nagy áradást is Budapesten. A sátorban lévő önkéntes lelkész házigazdák április 26-ával kezdődően heteken keresztül szolgáltak konkrét útbaigazítással, hogy mit lehet tenni – bármilyen dologra is keresték az emberek a megoldást.

A sátorban az érdeklődéstől függően a kiállított 19 ismeretterjesztő füzet közül egyhez vagy többhöz is odairányították a látogatókat. Ezek a füzetek mind arról tájékoztattak, hogy milyen praktikus formákban segíthet az önkéntes lelkész az élet különféle területein – hogy az emberek túljussanak kommunikációs gondjaikon, fejlesszék tanulási képességeiket, segítsenek embereket a drogokról leszokni, kapcsolatokat építsenek ki, problémákat oldjanak meg, és még sok más dologban.

Szcientológia assziszt

Sok látogató számára az első tapasztalat az önkéntes lelkészek hasznos eszköztárából „assziszt” formájában érkezett, amely a Szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard által kifejlesztett, egyszerű eljárás.  Az assziszt érzelmi gondokon, stresszen, traumán és betegségeken, sérüléseken vagy operációkon segít gyorsabban túljutni. Nem a gyógykezelést helyettesíti, hanem ezeknek az állapotoknak a lelki vonatkozásait megcélozva, képessé teszi az egyént arra, hogy könnyebben felépüljön.

A háromhetes időszak alatt a hatalmas sárga sátorban több ezer látogató tapasztalhatta meg az assziszt jótékony hatásait. Ahogy az a hölgy is, akinek a medencecsontját titokzatos fájdalmak gyötörték, és a metróból kijőve épp a sárga sátor irányába gyalogolt. Ott azt mondta neki egy önkéntes lelkész, hogy segíteni lehet rajta. „Először nem hittem el – írta a hölgy később. De egy fél óra múlva megváltozott a véleményem, mert miután megkaptam az első kezelést, majdnem teljesen felépülve álltam fel. Egyáltalán nem éreztem semmiféle fájdalmat a medencémben, és nem is tért vissza még azután sem, hogy fel-alá sétálgattam!”

Egy idősebb úr, miután asszisztot kapott, a következőket mondta: „Úgy érzem, 30 évet fiatalodtam. Habár 65 éves vagyok, sok ember nem hiszi el rólam, de ezek után még kevesebben fogják elhinni.”

Béke, őszinteség és vigasz

A 2003-as kiállításon résztvevő minden vallási és etnikai csoport képviselőit köszöntve, Braun Mónika, Budapest vezető önkéntes lelkésze L. Ron Hubbard szavait idézte, aki az 1970-es években dolgozta ki az önkéntes lelkész programot:

„Ha valaki nem szereti a társadalomban a bűnözést, a kegyetlenséget, az igazságtalanságot és az erőszakot, akkor tehet valamit ellene.

Önkéntes lelkész lehet, és segíthet civilizálttá tenni a társadalmat; tudatosságot, jóindulatot, szeretetet és szabadságot hozva az emberek számára, és nehéz munkával bizalomra, tisztességre, őszinteségre és toleranciára nevelheti őket.”

A vallás szerepe, miszerint békét, őszinteséget és vigaszt kell hoznia a világba, nyilvánvaló volt az egyik látogató szavaiban, aki miután találkozott és beszélt egy önkéntes lelkésszel, azt mondta: „Úgy éreztem, a bennem lévő feszültség feloldódott. Ez egyrészt a beszélgetésnek volt köszönhető ,másrészt az odafigyelésnek. Tisztelem ezeket az embereket, akik pusztán szeretetből képesek segíteni embertársaiknak.”

Alig néhány órával a megnyitó után a hír gyorsan elterjedt. Helyi lakosok, üzletemberek és üzletasszonyok, fiatalok és öregek jöttek és tapasztalták meg, mit tesznek a sárga pólós önkéntes lelkészek, és hogyan segíthetnek ők maguk is mindenféle élethelyzetben embertársaiknak, és megtanulták az életet megváltoztató egyszerű módszereket.

A 2003-as önkéntes lelkész kavalkád

„Valami egyedülálló dolog történt a három utazó önkéntes lelkész sátorban múlt év novemberében és azután az idén áprilisban és májusban is” – mondta Braun Mónika az Ember és Szabadság újságnak. „Az emberek meg akarták tanulni, hogy miként tudnák ők maguk is megszerezni ezeket a képességeket, hogy igazán segíteni tudjanak másoknak.”

Braun Mónika azt is elmondta, hogy idén a sátrakban az önkéntes lelkészek kibővített szolgáltatásokat, szemináriumokat, gyakorlati oktatást és időnként tanfolyamokat is tartottak az embereknek.

Az egyes látogatók nemcsak a számukra szükséges személyi segítséget kapták meg, de néhány órán belül soknak közülük azt is megmutatták és megtanították, hogy ők maguk miként érhetik el az önkéntes lelkészek eredményeit másoknál.

„Alkalmunk volt rá, hogy megváltoztassuk mások életét, és hozzásegítsünk másokat, hogy ténylegesen tenni tudjanak valamit, amikor olyan barátokkal, családtagokkal vagy munkatársakkal találkoznak, akiknek segítségre van szükségük” – tette hozzá Mónika.


 

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Megoldás az országos drogproblémára

Magyarországon súlyosbodik a drogprobléma a fiatalok körében, ugyanakkor egyfajta erőfeszítést tapasztalhatunk a megelőzés „gyökeres kiirtására”. Az elsőrendű nemzeti teendő az oktatás és megelőzés szorgalmazása.

A zárt osztályok sötét titkai

Önkényes bezárások, nemi erőszak és begyógyszerezés Gondolkozott valaha azon, hogy vajon mi történik az elmegyógyintézetek börtönszerűen elzárt osztályainak rácsai mögött? Kik kerülnek oda és hogyan?