Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kiállítás a pszichiátriai visszaélésekről – ahogy azelőtt még soha

Szociális munkás vagyok, mégis úgy érzem, rengeteg hasznos adatot kaptam. Remélem, mindenki reagálni fog ezekre a jól dokumentált adatokra – és akkor a világ jobbá fog válni” – írta egy látogató a vándorkiállítás vendégkönyvébe. A kiállítás nemrégen volt látható Budapesten, és az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű szervezet készítette. Bemutatták a pszichiátriában történő visszaéléseket a múltban és a jelenben.

A kiállítás 6 napja alatt közelről megismerte a pszichiátriának azt az oldalát, amelyet elrejtenek a nagyközönség elől. „Csak sétálni mentem, és egészen más emberként tértem haza. Most sokkal világosabban látom a világot” – írta egy egyetemista.

Nem véletlen, hogy a látogatók legtöbbje úgy érezte, hogy a kiállítás felnyitotta a szemét. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) – a mentális egészségügyet megfigyelő nemzetközi szervezetét a Szcientológia Egyház alapította 1969-ben, hogy feltárja és nyilvánosságra hozza az emberi jogi visszaéléseket a pszichiátria területén. Működése évtizedei alatt a CCHR feltárt olyan visszaéléseket és tényeket, amelyek szinte teljesen ismeretlenek a nagyközönség számára, és a döntéshozók számára. A kiállításcélja a nagyközönség felvilágosítása.

Ne gondolják, hogy az emberi jogi visszaélések a pszichiátria területén csupán a mentális egészségügyi betegeket és hozzátartozóikat érinti. A feltárt és bemutatott információk szerint a pszichiátria befolyása a társadalom egészére kiterjed.

A leghatásosabb az a 14 dokumentumfilm, amelyek a kiállítás szerves részei. Ezek történelmi felvételekből, fotókból, szakértői interjúkból állnak, valamint olyan tényeket fednek fel, amelyeket sehol máshol nem mutattak be a nagyközönségnek – adatok a pszichiátria sötét múltjáról, valamint napjaink visszaéléseiről.

„A valóság még annál is tragikusabb, mint amilyennek itt látható. Gyakran nem látható, hogy még nagyobb tömegek mennek tönkre vagy pusztulnak el gyógyításnak nevezett eljárás miatt, gyógyszercégek hanyagsága vagy profitéhsége miatt. A kiállítás felhívása: emberek, vállaljatok felelősséget!! A saját sorsotokért, az egészségetekért!! A felelősségvállalás, értelmes életcélok, a szeretet – ezek mindent megoldanak.” Ezeket a sorokat Dr. Bakanek György, orvos, az Országos Sportintézet szakértő tanácsadója írta a kiállítás megtekintése után.

A kiállítás történelmi áttekintést nyújt a pszichiáterek barbár eszközeiről, amelyeket az emberek megtörésére használtak, a gyógyítás leghalványabb esélye nélkül. A látogató megismerheti az elektrosokkolás és a viselkedés módosító agyműtétek kifejlesztését, fotókkal és korabeli filmekkel. Megismerhetjük azokat a pszichiátereket, akik megfogalmazták a nácizmus alapjául szolgáló elméleteket, és bemutatja a pszichiátria rejtett befolyását a 20. század második felében. Hallhatjuk a megdöbbentő szavakat, melyekkel a brit pszichiáter, J. R. Rees 1940-ben megfogalmazta a pszichiátria célját a következő 60 évre, a Nemzeti Mentális Egészségügyi Tanács gyűlésén:

„Célunk az, hogy áthassuk az ország minden oktatási tevékenységét. A közélet, a politika, az ipar mind a befolyási területünkké kell, hogy váljon. Több szakterület ellen már sikeres támadást intéztünk. A két legkönnyebb természetesen a pedagógia és az egyház.

”A kiállítás bemutatja a pszichiátria jelenbeli tevékenységeit is, alapvető információkkal, esettanulmányokkal, statisztikai adatokkal a tudatmódosító szerek egyre szélesebb körű alkalmazásáról, valamint ezek pusztító hatásáról – ezek a szerek 27 milliárd dollár profitot hoznak évente. Ezen kívül vannak még dokumentált halálesetek, amelyek lekötözés, kényszerítés miatt következtek be pszichiátriai intézményekben.

„Ezt a kiállítást mind a 8 millió magyar felnőttnek látnia kellene. Jó lenne, ha 2-3 tévécsatorna leadná őket, nem túl késő este” – írta az ismert író, Nemere István, miután megtekintette a kiállítást.

„A kiállítás szörnyű módon igaz. Örülök, hogy a Bizottság leleplezi a pszichiátriai visszaéléseket. Szeretnék segíteni nekik azzal, hogy műsorainkban több és több valóságos adatot mutatunk be” – írta a vendégkönyvbe egy televíziós műsorvezető.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) a vándorkiállítás első európai állomásaként 2006 szeptemberében Budapesten mutatta be ezt a különleges és nagyon hatásos kiállítást.

Ez a kiállítás meg fog jelenni az ország különböző városaiban, „amíg ezek a fontos információk ismertté válnak az ország véleményformálóinak körében, akik képesek és hajlandók hatékony lépéseket tenni azért, hogy valóban megvédjék a magyar lakosság épelméjűségét” – mondta Dobos János, a magyar CCHR ügyvezetője.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

A droghelyzet trendjének megváltoztatása

A SZCIENTOLÓGIA ÖNKÉNTES LELKÉSZEK DROG-FELVILÁGOSÍTÓ PROGRAMJA TÁMOGATÓ FIGYELMET KAP ORSZÁGSZERTE „Annak érdekében, hogy a harmadik évezred küszöbén egy olyan szabad, magabiztos és produktív társadalom alakulhasson

Össze kell tartanunk

Dr. Komáromi István elmondja az Ember és Szabadság olvasóinak, hogy ő miért támogatja a drogmentességet. A „Drogmentes Magyarországért Maraton 2002”-t Komáromi István indította el, aki

Az ismertető füzetek tényekkel szolgálnak

„A DROGFELVILÁGOSÍTÁS A CSALÁDDAL KEZDŐDIK” Talán nem mindenki tudja, de az a kifejezés hogy „heroin” a görög „heros” szóból ered, és hőst, illetve harciast jelent,