Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az emberi jogok megóvása mindenki számára

Brüsszel, Belgium (2003. szeptember 17.) – A megnyitóra eljöttek az Európa Parlament különböző, egymástól távol eső politikai irányzatokat képviselő tagjai is. 450-en voltak ott, köztük vezető kormányzati posztokat betöltő tisztviselők, az emberi jogok szószólói, valamint az összes nagyobb és sok kisebb felekezet képviselői.

Az esőt ígérő napon Brüsszelben az időjárás inkább ünnepire fordult. Még a természet is egyhetes, Belgiumszerte ritka szép idővel köszöntötte a Szcientológia Egyház Közönségkapcsolatok és Emberi Jogok Európai Irodájának megnyitását Brüsszel Európa negyedének központjában, a rue de la Loi 91. szám alatt.

A Nemzetközi Szcientológia Egyház tisztviselői és Európa különböző országaiból érkezett köztiszteletben álló humanitáriusok vágták át a szalagot szeptember 17-én, és ezzel megnyitották az Egyház információs központját, amely ismerteti a Szcientológia erőszakra, gyűlöletre, a drogok szörnyűségeire, valamint a békét és biztonságot Magyarországon és Európa más országaiban is fenyegető tényezőire adott humanitárius megoldásait.

Ezzel egy időben azt is ünnepelték, hogy az egyház elindította az egész kontinensre kiterjedő emberi jogi kezdeményezéseit.

A nemes esztétikával kivitelezett és a 19. századi neoklasszicista „regency” stílusban helyreállított épület az Európai Unió kormányzati negyedében helyezkedik el. Termeiben több száz dokumentum és fotó mutatja be L. Ron Hubbard filozófus, író és humanitárius munkáját. A társadalom jobbításának terén tett felfedezéseit több jótékony célú, társadalmi reformot végző és emberjogi szervezet is felhasználta, valamint a világ minden táján megtalálható Szcientológia Egyházak is használják ezeket, mint például a Budapesten található Szcientológia Egyház is.

A megnyitó rendezvény vendégei a felszólalóktól megtudhatták, hogy milyen tapasztalataik vannak az Egyház munkájával kapcsolatban, amelyet az emberi jogok és a vallásszabadság területén végez.

Fabio Amacarelli, a brüsszeli iroda most kinevezett igazgatója mutatta be őket:

Bob Van den Bos, az Európa Parlament holland tagja, és a Parlament 2002-es emberi jogi jelentésének készítője;

Bashy Quraishy, az Európai Hálózat a Rasszizmus Ellen (ENAR) elnöke, és a Media Watch főszerkesztője;

J.L. Janssen Van Raay, aki 22 évig dolgozott az Európa és a Holland Parlamentben, valamint az Európa Tanácsban, és megkapta a francia Becsületrendet és a német Bundesverdienstkreuzt (Kereszt a Kiemelkedő Szolgálatért) érdemérmet;

Prof. Gerhard Besier, a Drezdai Egyetem Totalitarianizmus Tanulmányozására létrehozott Hannah Ahrendt Intézete a képviseletében;

Chris Brightmore, a Leicesteri egyetem előadója, akinek nevéhez a Scotland Yard főfelügyelőjeként Anglia legnagyobb heroin-lefoglalása fűződik.

A hivatalos ceremóniát Kurt Weiland zárta le, aki az ausztriai Grazból származik, és tagja a Nemzetközi Szcientológia Egyház igazgatótanácsának. Kifejtette, hogy az Egyház azon döntését, hogy megnyissa a brüsszeli emberi jogi irodát, az az elkötelezettség motiválta, hogy segítsen létrehozni egy olyan társadalmi légkört, ahol az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában leírt emberi és szabadságjogok érvényre juthatnak. „Szilárdan hiszünk abban, hogy bármely egyén szabadságát fenyegető tényező mindenki szabadságát fenyegeti” – mondta.

Mr. Weiland bemutatta a Szcientológia Egyház Kiáltványát a Vallásról, az Emberi Jogokról és a Társadalomról, amely az egyház határozott álláspontját tartalmazza a következő létfontosságú témákról: a vallás szerepe a társadalomban; a hit szabadsága; a vélemény-nyilvánítás szabadsága; demokrácia; igazságszolgáltatás; az állam és az egyház kapcsolata; az információ szabadsága; a többnemzetiségű társadalom; a szülők és a gyerekek jogai és még sok más téma.

Az ünnepség után a rendezvény rangos vendégei a hagyományos szalagátvágási ceremóniával hivatalosan megnyitották az új épületet. A 450 vendéget körbevezették az épületben, amely az első állandó európai Szcientológia kiállításnak is otthont ad. A kiállítás három emeletet foglal el, és 750 tárlóból áll. Bemutatja azokat az egész világra kiterjedő társadalom jobbító programokat, amelyek a Szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard felfedezésein alapulnak, valamint az Egyház emberi jogi kezdeményezéseit és a vallás alapjait. A kiállítást a látogatók reggel 9 óra és délután 16:30 között tekinthetik meg az iroda munkatársainak kalauzolásával.

„Egyházunk már régóta foglalkozik azzal, hogy feltárja és leleplezze az emberi jogokkal történő visszaéléseket, hogy meg lehessen szüntetni azokat. A kiállítás bemutatja e tevékenységünk eredményeit és az eredmények bizonyítékait” – mondta Weiland tiszteletes. „Az új iroda munkatársai 50 évnyi összesített tapasztalattal rendelkeznek az emberi jogokkal kapcsolatos visszaélések feltárásának és megszüntetésének területén. Mindez jól példázza az Egyház elkötelezettségét az emberi jogok mindenki számára történő megóvásában.”

Jelentősége az európaiak számára

Nem nehéz megérteni, hogy miért fontos megismertetni az emberekkel az alapvető emberi jogokat. „Csak kérje meg néhány jogi ügyekben jártas ismerősét, hogy mondják el, melyek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának legfontosabb pontjai” – javasolja Kárpáti Annamária, az Egyház budapesti emberi jogi kampányának vezetője.

„A legtöbben csak két-három ilyen pontot ismernek” – mondja. „Ezek után könnyű belátni, miért nem vagyunk tudatában az alapvető jogainknak, annak ellenére, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetségének minden tagországa elkötelezte magát ezen elvek szem előtt tartása és széleskörű ismertté tétele mellett.”

A különleges meghívottak között a legfontosabbak az európai egyházi és emberi jogi szervezetek vezetői voltak. Egyikük, aki az egyik kulcsfontosságú beszédet tartotta, Bashy Quraishy úr volt, aki újságíró és író, és munkásságát a rasszizmus elleni küzdelem szolgálatába állította. Ő a főszerkesztője a Media Watch című negyedévente megjelenő lapnak, amely a médiáról és a kisebbségekről szól. Emellett Bashy Quraishy könyveket és szakmai anyagokat írt az etnikai kisebbségek kezeléséről az Európai Unióban.

„Igen gyakran hallunk a problémákról, de ritkán találkozunk valóban működő megoldással” – mondta. „Nagyon kevesen ajánlanak valódi, használható megoldásokat. És ha a szcientológusok megpróbálják jobbá tenni több millió ember életét szerte a világon, akkor támogatni kell őket.”

Az UNESCO svédországi képviselője, Bertil Persson, úgy jellemezte a megnyitó ünnepséget, hogy „csodálatos esemény”, és hozzátette: „Igazán gratulálok a Szcientológia Egyháznak, hogy megnyitotta ezt az új irodát, és különösen azért, hogy harcol az emberi jogok tiszteletben tartásáért, mindannyiunk jövőjéért, mert ez nagyon nagyon fontos itt Európában is, valamint az egész világon.”

Amikor a Szcientológia társadalomra való hatásáról kérdezték, akkor Ian Hall oxfordi professzor, a Vallások-közötti és Nemzetközi Világbéke Szövetség elnöke a következőt mondta: „A Szcientológia elhozza ebbe a világba – először, mint a legtöbb ortodox ember, szkeptikus voltam én is – a megértést, és az önmagunkról és másokról való igazságot. És elkezdtek kezelni néhány nagyon alapvető társadalmi problémát – például a drogokat. A Szcientológia kezében ott van a kulcs a jobb világhoz, egy olyan világhoz, amelyben újraértékeljük és valóban értékelni kezdjük egymást – ahogy mi, anglikánok mondjuk, mint Isten megtestesülését. Úgy gondolom, a Szcientológia képes erre.”

Nyílt meghívás

Martin Weightman, az Egyház Európai Emberi Jogi Igazgatója elindított egy új emberi jogi ismeretterjesztő kampányt, és ekkor leszögezte, hogy „…az Egyház sok éven keresztül küzdött a vallásszabadságért és az emberi jogok tiszteletben tartásáért, amelyek minden embert és minden vallás hívőit megilletik. Most elhatároztuk,hogy az emberi jogok területén kifejtett oktatási és társadalom jobbító tevékenységünket kiterjesztjük egész Európára, hogy még több ember számára elhozzuk a szabadságot.”

Ha szeretné személyesen vagy egy csoporttal együtt megtekinteni a Nemzetközi Szcientológia Egyház új Európai Közönségkapcsolati és Emberi Jogi Irodáját, vagy részt kíván venni az „Útmutató a békéhez az emberi jogok tiszteletén keresztül” füzeten alapuló európai oktatási kampányban, kérjük, lépjen kapcsolatba Kárpáti Annamáriával a Magyarországi Szcientológia Egyházban a (06-1) 268-9920 telefonszámon, illetve Fabio Amicarellivel, a brüsszeli Emberi Jogi Iroda ügyvezető igazgatójával, vagy Martin Weightman-nel, az Egyház Európai Emberi Jogi igazgatójával a 00-32-2232 1596 telefonszámon.

Ha több információt szeretne, tekintse meg weboldalunkat:
www.scientology-europe.org.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Lehet tenni valamit ezzel kapcsolatban

AZ ÖNKÉNTES LELKÉSZEK KIBŐVÍTETT SZOLGÁLTATÁSOKKAL TÉRTEK VISSZA MAGYARORSZÁGRA   Az önkéntes lelkészek – L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítója szavaival a „lelkiismeretességet, kedvességet, szeretet és

A zárt osztályok sötét titkai

Önkényes bezárások, nemi erőszak és begyógyszerezés Gondolkozott valaha azon, hogy vajon mi történik az elmegyógyintézetek börtönszerűen elzárt osztályainak rácsai mögött? Kik kerülnek oda és hogyan?