Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kiderült, hogy a depresszió okának elmélete csupán mítosz

A depressziónak nincs köze a csökkent szerotoninszinthez, derült ki nemrég egy nagyszabású összehasonlító tanulmányból. Évtizedek óta erre az elméletre épült a depresszió gyógyszeres kezelése, ám ez a jelek szerint csupán a gyógyszercégek propagandája volt.

Nagyon sokan vannak, köztük gyerekek is, akik évek óta antidepresszánsokat szednek a gyógyulás reményében – írja a brit Daily Mail. – Ezeket természetesen orvosaik írják fel nekik, mondván, szedjék nyugodtan tovább őket, ettől fognak meggyógyulni. Hiába az eredménytelenség, a sok rosszabbra forduló állapotú páciens, ma mégis alapvető dolog, hogy egy depressziós vagy annak tűnő egyénnek kemény antidepresszánsokat írnak fel.

Nincs bizonyíték a depresszió okának elméletére

Eddig sem volt tudományos bizonyíték arra, hogy ez biztos megoldás, de most egy ezzel kapcsolatos új kutatás döbbentette meg az embereket. Kiderült ugyanis, hogy az antidepresszánsok felírása és szedése alapjául szolgáló elmélet hamis. A kutatás megerősíti, hogy a „kémiai egyensúlyhiány” elmélete – miszerint a depresszió az agyban található szerotonin nevű kémiai anyag hiánya miatt alakul ki – csupán mítosz. (A szerotonin egy olyan vegyi anyag, amely az idegsejtek közötti üzeneteket továbbítja.)

Ezt az elméletet több mint 35 évvel ezelőtt a gyógyszergyártó cégek hívták életre, hogy termékeiket igazolják vele. Azóta az orvosi képzések és praxisok világszerte fenntartják ezt a hiedelmet. A depresszió és a szerotonin közötti kapcsolatra vonatkozó kutatások eddigi legátfogóbb elemzése során brit, olasz és svájci kutatók 17 nagy nemzetközi összefoglaló dokumentációt tekintettek át, amelyek 300 000 beteg bevonásával készültek, és több mint 260 vizsgálati eredményt dokumentáltak.

Felháborodást keltett a tények megállapítása

Joanna Moncrieff professzort, a University College London pszichiátriaprofesszorát idézve:

„Nyugodtan kijelenthetjük, hogy több évtizedes, hatalmas mennyiségű kutatás után nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a depressziót a szerotonin rendellenességei okozzák.”

Ez a megállapítás nagy felháborodást keltett, mivel az Egyesült Királyságban felírt antidepresszánsok többsége SSRI-kből áll, és britek milliói támaszkodnak rájuk, Magyarországon pedig közel évi 8 milliárd forintot költünk el a szerotoninra ható szerekre. (SSRI – Szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók – ezek segítenek elméletileg a szerotoninszint helyreállításában, amely az elmélet szerint a depressziót okozza.)

A gyógyszergyártók és a pszichiáterek órási profitra tettek szert az emberek félrevezetésével

Az antidepresszánsok használata folyamatosan növekszik – csak márciusban az Angliában kiállított 7,4 millió antidepresszáns-recept közül csaknem négymillió SSRI volt, ami több mint a gyógyszerek fele.

Jelenleg 8 különböző SSRI antidepresszánst írnak fel, köztük a legelsőt, a fluoxetint – ismertebb nevén Prozac –, melyet az Eli Lilly amerikai gyógyszeripari óriáscég fejlesztett ki még az 1970-es évek elején. A fejlesztés azon a „hipotézisen” alapult, hogy a szerotoninszint növelése segít a depresszió kezelésében, és hamarosan kiderült, hogy a vállalat aranyat talált.

Egy 2005-ös tanulmányból, amelyet a fluoxetin két feltalálója készített, kiderült:

„Az antidepresszánsok értékesítéséből származó bevétel 1975 első nyolc hónapjában kevesebb mint 200 millió dollárra rúgott.”

A Prozacot 1987-ben engedélyezték az Egyesült Államokban a depresszió kezelésére, és 2002-re világszerte több mint 40 millió betegnek írták fel, 22 milliárd dolláros összértékesítéssel.

„Részben azért vált ennyire elterjedtté a depresszióban előforduló kémiai egyensúlyhiányról szóló történet, mert a gyógyszergyártók propagálták, amikor új antidepresszánsokat hoztak forgalomba” – mondja Dr. Mark Horowitz, az új tanulmány társszerzője.

Az elmúlt években azonban egyre inkább megkérdőjelezték a „kémiai egyensúlyhiány” elméletét. Az antidepresszánsokról szóló 2019-es állásfoglalásában a Royal College of Psychiatrists (Pszichiáterek Királyi Főiskolája) azt mondta, hogy „az eredeti elképzelés, miszerint az antidepresszánsok az agy kémiai egyensúlyhiányát korrigálják, túlzottan leegyszerűsítő”.

Moncrieff professzor továbbá kijelentette:

„Már évek óta gyanítható, hogy az »agyi egyensúlyhiány« bizonyítéka nem állja meg a helyét, de senki sem gyűjtötte össze a bizonyítékokat, és nem vizsgálta meg őket rendesen.

Most azonban megtettük, és ez megerősíti, hogy nem létezik meggyőző bizonyíték arra, hogy a szerotonin összefüggene a depresszióval, és természetesen arra sem, hogy az alacsony szerotoninszint lenne a depresszió oka.

Javasoljuk, itt az ideje elismerni, hogy a szerotonin-elmélet nem megalapozott.”

Ha a gyógyszerek nem képesek megbirkózni a kitalált „egyensúlyhiánnyal”, az alátámaszthatja az olyan korábbi kutatások eredményeit, amelyek szerint az SSRI-k és más antidepresszánsok nem jobbak a placebónál az enyhe és közepesen súlyos depresszió esetén.

Egy emberi jogokat védő szervezet is reagált a hírre

Ezek a rendkívül hatékonynak kikiáltott szerek ma már ijesztően széles körben hozzáférhetőek, tehát elméletileg a depressziónak esélye sem lehetne többé sötét fellegként ránk telepednie – áll az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért közleményében. – A WHO adatai szerint mégis évről évre egyre többen szenvednek tőle, sőt, a tavalyi jelentésük szerint 2030-ra a népesség 40%-a is depressziós lehet. Ezalatt az antidepresszánsok eladási mutatói stabilan felfelé ívelnek.

A pszichiátria részéről roppant praktikus megoldásnak tűnhetett, hogy minden lelki probléma gyökere egy kémiai anyag legyen, amely könnyen „megjavítható” néhány tablettával. Ezzel azonban csak azt érték el, hogy az emberek betegnek higgyék magukat, olyan rendellenességben szenvedőknek, melyet nem bizonyított senki, hogy életük végéig tablettákat kényszerüljenek szedni, melyek nem segítenek rajtuk, de megszabadulni sem tudnak tőlük többé.

Az Ely Lilli nevű gyógyszergyár, amely az első célzottan szerotoninra ható szert, a Prozac-ot piacra dobta, az Egyesült Államokban 350 millió, világszerte pedig 2,6 milliárd dollárt keresett vele egy év alatt, mert neves pszichiáterek támogatásával elhitette a világgal, hogy a szerotonin jelenti a probléma gyökerét.

Bár a pszichiátria szaktekintélyei néhány évvel vagy évtizeddel ezelőtt még azzal rázták le magukról a kritikákat, hogy „bolondnak”, „tudománytalannak” vagy „felelőtlennek” nevezték azokat az orvosokat vagy szervezeteket, amelyek kritikát fogalmaztak meg a pszichiátria kémiai megoldásaival szemben, mára úgy tűnik, mégis bebizonyosodik, hogy tudatmódosító szereik több kárt okoznak, mint hasznot. Ez remélhetőleg megnyitja az utat egy olyan, józan észen alapuló mentális egészségügy előtt, amely ahelyett, hogy pszichiátriai-gyógyszeripari érdekkörök zsebeit tömi degeszre, gyógyszerfüggőség helyett valódi megoldásokat nyújt a mentális nehézségekkel küzdőknek.

A nemzetközi Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért korábban még egy dokumentumfilmet is megjelentett a témában Tébolymarketing címmel, amelyet DVD-n ingyenesen megrendelheti bárki a magyar szervezet weboldalán.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek