Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

86 vallási és emberi jogi aktivista könyörög az afganisztáni kisebbségek életéért

Több felekezet is aláírta azt a levelet, amely sürgeti az afgán vallásos kisebbségek vészhelyzeti védelmét és evakuálását.

Az Afganisztánban élő vallásos kisebbségi csoportok tagjait mély félelem és aggodalom övezi a jövőjüket illetően, miután a kormány kivonult Kabulból. Videók rögzítették, amint nők csecsemőket és kisgyermekeket adtak át a szögesdrótkerítésen keresztül a katonáknak a kabuli repülőtéren, szemléletesen illusztrálva az országon végigsöprő pánikot – különösen a vallásos kisebbség körében.

Miközben a kormányok világszerte folytatják az afgán menekültek új otthonokban való elhelyezését, a washingtoni International Religious Freedom Roundtable (IRF – Nemzetközi Vallásszabadság Kerekasztal) levélben sürgette Joe Biden elnököt, hogy fogadjon el konkrét lépéseket a nem kormányzati szervezetek támogatására a kiszolgáltatott vallási kisebbségek folyamatos evakuálásában és védelmében, úgymint a síita muszlimok, szikhek, keresztények, hinduk, bahák, buddhisták, zoroasztriánusok és mások, akik az ország új uralma alatt veszélybe kerültek.

Ezen levél szerint a kabuli repülőtéren menedéket kereső keresztények és más vallásúak közül többeket meggyilkoltak, megkorbácsoltak, személyi okmányaikat lefoglalták, mobiltelefonjaikat megsemmisítették. Kormányzati nyilvántartások alapján azonosítják őket, és házkutatások során vadásznak rájuk. Hivatalosan lepecsételt „fenyegető leveleket” kapnak, amelyekben figyelmeztetik őket, hogy azonosították személyüket, és letartóztatás vagy még rosszabb vár rájuk. A vagyontárgyakat ellopják. A nőket elrabolják, megerőszakolják („megházasítják” a tálib gengszterek szerint) vagy megölik, a férfiakat pedig kivégzik vagy megkínozzák.

A levél így folytatódik: a tálibok az iszlám vallás hatalmi fölényen alapuló és abszolutista értelmezését akarják érvényesíteni. A tálibok szerint a vallási kisebbségeket és a többségi csoport nem engedelmeskedő tagjait le kell igázni vagy meg kell semmisíteni. Az Iszlám Együttműködési Szervezet felszólította a tálibokat, hogy tartsák be „az ENSZ Alapokmányában és határozataiban foglalt nemzetközi irányadó normákat”, és kövessék „a toleráns iszlám elveket, illetve az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát”, amely magában foglalja a vallás- és gondolatszabadsághoz való jogot.

Az Egyesült Államokban működő nem kormányzati szervezetek (NGO-k) – amelyek közül sokan az IRF kerekasztal résztvevői –, pénzt és erőforrásokat halmoztak fel a vallási kisebbségek és nők biztonságos menedékhelyekre való evakuálására.

A washingtoni Szcientológia Egyház Nemzeti Ügyek Irodája, az IRF Kerekasztal tagjaként csatlakozott a Biden elnökhöz intézett, több vallást képviselő levél aláírásához. Ugyanígy tettek más nemzeti és nemzetközi szervezetek képviselői is, többek között az Evangéliumi Világszövetség, a The Institute for Global Engagement (IGE – A Globális Szerepvállalásért Intézet), a Law and Liberty Trust (Törvény és Szabadság Alap), a Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és az Igazságért, a United Sikhs (Egyesült Szikhek), az Anti-Defamation League (Rágalmazás-elleni Liga), a Reformált Episzkopális Egyház, a Free Yezidi Foundation (Szabad Jezidi Alapítvány), a 21 Wilberforce Globális Szabadság Központ, a Boat People SOS (BPSOS), a Hindus for Human Rights (Hinduk az Emberi Jogokért), az International Christian Concern (Nemzetközi Keresztény Szervezet) és a Religious Freedom Institute (Vallásszabadság Intézet).

A levél kiemeli az aláírók sokszínűségét, mondván, hogy egy informális, a résztvevők által vezetett, több vallást képviselő csoportról van szó, amely a nemzetközi vallásszabadságért száll síkra. A teológiai nézetek és politikai álláspontok rendkívül széles skálája ellenére egységesen kiállnak az afganisztáni események borzalmai ellen, amelyek az amerikai csapatok kivonását és a tálibok gyors hatalomátvételét követően bontakoztak ki Afganisztánban.

A levélben arra kérik a Biden-kormányt, hogy fogadjon el több konkrét lépést, amelyekkel nyomást gyakorolhatnak az új tálib hatóságokra, hogy tiszteletben tartsák a hátrahagyott vallási kisebbségek életét és különféle hitét. Csak az idő lesz a megmondhatója annak, hogy a vallásszabadság híveinek kérései és kiáltásai mennyire járnak majd sikerrel a hátrahagyott kisebbségek életének megmentése érdekében.

Susan Taylor tiszteletes a washingtoni Szcientológia Egyház Nemzeti Ügyek Hivatalától – aki már több mint 10 éve aktív tagja az IRF Kerekasztalnak – megjegyezte, hogy „Nem lesz tartós béke, amíg minden hitet, többségi és kisebbségi hitet egyaránt tisztelni fog minden nép, minden időben”.

A Szcientológia Egyház már a megalakulásától kezdve kiáll a vallásszabadság és a mindenki számára biztosított emberi jogok védelme mellett, ahogy azt L. Ron Hubbard 1954-ben az egyház hitvallásában is lefektette. Éppen ezért olyan oktatási programokat támogat, amelyek az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkelyét tanítják meg fiataloknak és felnőtteknek egyaránt, hangsúlyozva a vallásszabadság fontossságát, illetve elítélve a rabszolgtartást és bármilyenfajta kínzás használatát.

A 2010-ben Washingtonban szervezett IRF Kerekasztal az első számú platformjává vált a civil társadalom, a kormány és a különböző szervezetek közötti gyakorlati megbeszéléseknek és egyeztetéseknek. Ez mintegy 300 szervezet képviselőjének figyelmét keltette fel, és több mint 200 vallásközi kezdeményezést indított el olyan emberek által, akik a teológiai és politikai spektrum minden szegmenséből érkeztek. A Kerekasztal hetente ülésezik, és szorosan együttműködik a kormányhivatalokkal, köztük az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának Nemzetközi Vallásszabadság Hivatalával és a Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságával.

 

 

Hivatkozások:

Nemzetközi Vallásszabadság Kerekasztal Washington, DC: www.IRFRoundtable.org.
Az IRF Kerekasztal levele Biden elnöknek:
http://www.lawandlibertytrust.org/images/2021_9-1_Letter_to_President_Biden_Final.pdf

Az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata: https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights

A Szcientológia Egyház hitvallása: https://www.szcientologia.org.hu/what-is-scientology/the-scientology-creeds-and-codes/the-creed-of-the-church.html

Fiatalok az Emberi Jogokért program: https://www.fiatalokazemberijogokert.hu/

Szcientológiai Egyház: www.scientologyvallas.hu

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek