Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az európai lakosság kábítószer-problémája – 2022-es áttekintés

Az európai országokban való jelenlét, a fiatalokkal, a szülőkkel és általában véve a lakossággal fenntartott közvetlen kapcsolat – például az utcákon, a piacokon, a különböző üzletekben, egyesületekben, iskolákban, ügynökségekben, valamint a közigazgatásban – objektív képet ad arról, hogy az európai lakosság hogyan látja a kábítószer-problémát.

Ez az alábbi történetekből érzékelhető:

• Egy fiatal hölgy tíz éven át szívott el barátaival egy-egy „jointot”, majd rájött, hogy ettől a viselkedése lassan megváltozik.

• Egy kétségbeesett idős anya fia a rehabilitációs központ helyett a „belövőszobába” jár.

• Egy apa, aki az információs standnál, tizenéves lánya előtt vallotta be, hogy egy baráti buli után – amely után vezetett is – a rendőrségen kábítószertesztet végeztek rajta, melynek eredménye pozitív lett, és emiatt elvesztette a jogosítványát. Azóta rájött, hogy hibázott, és nemrég abbahagyta a drogfogyasztást.

• Az egyik autósiskola felügyelőjének tanulói kábítószer hatása alatt álltak, hogy „kevésbé legyenek stresszesek”.

• Iskolai tanárok örömmel veszik, hogy hozzáférhetnek a kábítószerrel kapcsolatos oktatási anyagokhoz, mert így felvilágosíthatják diákjaikat.

• Egy kórházi ápoló az „ártalomcsökkentés” helyett a drogprevenciós intézkedéseket támogatja.

• Iskolai tanárok a kábítószerekről szóló előadásokat kérnek diákjaik részére, és örülnek a pozitív visszajelzéseknek.

• Egy volt kokainhasználó elmondja, milyen poklot kellett átélnie, mielőtt kilépett a függőségből, és most milyen jól érzi magát.

Mindez csupán néhány eset a sok közül…
A drogfogyasztás káros hatásairól és szörnyű eredményeiről így vélekedett L. Ron Hubbard a hatvanas években:

„A kutatások azt mutatják, hogy a jelenlegi kultúránkban jelenlévő legpusztítóbb elem a kábítószer.”

Az események

A fenti tapasztalatokat megosztókban egy dolog közös – drogfogyasztással kapcsolatos álláspontjuk: amikor a drogok használatát elkezdték, még nem tudták, hogy az mennyire káros lehet, valamint soha nem szóltak nekik arról a lejtmenetről, amelybe ezáltal belekerültek, „különben eleve nem is kezdték volna el”. Mindemellett az alkohol is a teljes kép része, kezdve a serdülőkkel és a nagy ivászatokkal.

A múlt század közepén a Beat-generáció, a hippimozgalom és a kábítószerekkel történő kísérletezés rockkultúráját elindító művészek által népszerűsített drogok rekreációs célú használata a fiatalok lázadásának, tiltakozásának, valamint a politikai ellenállásnak a szimbólumává vált. Azóta a drogfogyasztás mértéke drasztikusan megnőtt, és áthatja a társadalom minden szintjét.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) 2022-es kábítószer-jelentésében az igazgató így foglalta össze a drogokkal kapcsolatos trendeket: „Mindenhol, mindenhol, mindenhol és mindenki.” Valóban, az egészségügyet, az oktatást, az igazságszolgáltatást, a szociális ellátást, a gazdaságot, a politikai rendszert, a kormányokat és a közösségeket is érinti a kábítószer-probléma, és a nyomában ott találjuk a háborút, a korrupciót, a bűnözést, a nyomort és az elvesztett életeket.

Ezenkívül az EMCDDA jelentése szerint az Európai Unión belül a drogproblémák akadályozzák és megnehezítik más létfontosságú kérdések megoldását, mint amilyenek például a hajléktalanság, a pszichiátriai rendellenességek és az önkárosítás (öngyilkosság) kezelése, a fiatalkori bűnözés csökkentése, a kiszolgáltatott emberek kizsákmányolása, miközben nagyobb mértékű erőszak és korrupció is megfigyelhető.

Európai statisztikák

Az EU egész területén az EMCDDA becslése szerint (2022-es jelentés) a 15–64 évesek mintegy 83,4 millióan, azaz a korosztály 29%-a használt tiltott kábítószert az elmúlt évben, szemben a világ 284 millió emberével.

Európában:

A kannabisz a legelterjedtebb. 22,2 millió ember használja (2020-ban 584 tonna gyantát és 155 tonna herbált »a szintetikus kannabinoidokat tartalmazó kábítószerek köznyelvi, elterjedt gyűjtőneve« foglaltak le); utána következnek a stimulánsok, 3,5 millió kokainfogyasztóval (ebből 2020-ban 213 tonnát foglaltak le). A crack-kokain fokozott használata figyelhető meg Belgiumban, Írországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Portugáliában és Németországban. 2021-ben 13 európai város szennyvizét vizsgálták; a legnagyobb mennyiségű crack-maradványt Amszterdamban (Hollandia) és Antwerpenben (Belgium) találták; 2,6 millió ember MDMA-t (ecstasy) használ, 2 millióan amfetaminokat, 1 millióan pedig heroint vagy ópiátokat. A tiltott kábítószer-használat során az ópiátok okozzák a nagyobb kárt, és a bejelentett halálos túladagolások 74%-ában vannak jelen.

Meg kell jegyezni, hogy a kábítószer-problémákkal küzdő emberek számos tiltott anyagot, gyógyszert és egyéb, nem ellenőrzött pszichoaktív anyagokat használnak.

A Covid–19 intézkedések és korlátozások idején az európai tiltott kábítószerpiac gyorsan reagált, így a kábítószer-kínálat és
-fogyasztás gyorsan visszatért a megszokott kerékvágásba.

Ennek eredményeként a becslések szerint 2020-ban a kibővített Európai Unióban mintegy 6500 túladagolásos haláleset (átlagéletkor: 41 év) következett be. Ezek okai a polidrog-toxicitás, a tiltott ópiátok, egyes gyógyszerek és az alkohol használata volt. A fiatalok körében a hallucinogén és disszociatív drogok, például a ketamin, a GBL (ipari oldószer, függőséget okoz) és a GHB (erős nyugtató) – e két utóbbi egyaránt „nemi erőszakot lehetővé tévő drogként” ismert –, valamint a dinitrogén-oxid (N2O – nevetőgáz, mely többszöri használat esetén idegméreggé válhat) használatának ártalmára utaló jelek is növekvő mennyiségben vannak jelen.

A kábítószerekkel szemben a fiatalok a legkiszolgáltatottabbak. Minden eddiginél korábban kerülnek kapcsolatba a kábítószerekkel a könnyű hozzáférhetőség, az agresszív reklámok, a boltok és a dílerek szaporodása, a digitális illegális drogpiac újításai, mindenekelőtt pedig a témával kapcsolatos tényszerű adatok, információk és oktatás hiánya miatt. Ez kristálytisztán látszik, amikor Európa-szerte beszélgetünk fiatalokkal, diákokkal és még a szülőkkel is, akik maguk is szeretnének többet tudni a kábítószerek káros hatásairól, hogy a tények birtokában hatékonyan tudjanak párbeszédet folytatni gyermekeikkel, így megelőző jelleggel fel tudják világosítani őket e témában.

 

Mit kell tudni a drogokról?

Először is szem előtt kell tartanunk, hogy a növényekben vagy a kisállatokban található természetes drogok másodlagos anyagcseretermékek, mérgek, amelyek egyetlen funkciója, hogy megvédjék őket a ragadozóktól, beleértve az embert is, így biztosítva a faj fennmaradását.

Emellett az összes pszichoaktív drog/anyag zsírban oldódó. Az emberi agy egy vérrel átitatott szerv, amely közel 60%-ban tartalmaz lipideket (A lipidek az élőlények létfontosságú szerves vegyületei, melyek zsíroldószerekben oldódnak. Nevük a görög liposz, azaz zsír szóból származik.) Ez megmagyarázza, hogy a pszichoaktív drogok hogyan képesek gyorsan átjutni a vér-agy gáton és befolyásolni a dopamin (DA) nevű neurotranszmitter felszabadulását/felvételét a nucleus accumbens (röviden Nac; az agy egy része, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a túlélés iránti törekvésben) neuronjaiba, amely az agy területén található komplex „jutalmazási és örömrendszer” része. A Nac részt vesz a megerősítő funkciókban is (Bassareo és Di Chiara, 1999), mint amilyen az élelmiszer-keresés és az ösztönző motiváció, így például a függőségi probléma kialakulásában is nagy szerepet játszik, amikor is a probléma az illető által a drog önadagolásával kezdődik.

A kábítószer mint pszichoaktív anyag fő jellemzői a toxicitás és a függőség, emellett pedig az érzékelés, a gondolkodási képesség, az emlékezet és a tudatállapot megváltozása. Ez utóbbi változás nem érvényes a dohányzásra. Megjegyzendő azonban, hogy Európában 10 tüdőrákból 9-et a dohányzás okoz, ami az Európai Bizottság Rákellenes tervéhez vezetett.

Szembenézés a kábítószer-problémával

A kábítószer fejlődésének és hozzáférhetőségének szabályozása érdekében törvénybe iktatták az 1961-es, az 1971-es és az 1988-as nemzetközi kábítószer-ellenőrzési egyezményeket, valamint a gyermekek jogairól szóló egyezményt (1989). Az EU-ban a lakosság védelmét az Európai Szociális Charta (1961 és 1996), az Alapjogi Charta (2000/C 364/01) és a fiatalok esetében a Gyermekek Jogainak Európai Chartája (1979, 874. sz. ajánlás – 17.4 b) szabályozza.

Ezen egyezmények és okiratok, az Europol, a Délkeleti Rendészeti Központ, a Frontex, a vámhatóságok és más ügynökségek ellenére a kábítószerek teljes illegalitásban keringenek.

A kábítószer-legalizációt támogató aktív szervezetek elmulasztják levonni a tanulságot a marihuána legalizálását követően, például az Amerikai Egyesült Államok Colorado és Washington államban (2012) és Massachusettsben (2013), valamint Uruguayban (2013) és Kanadában (2018) mért katasztrofális egészségügyi eredményekből. Ez utóbbi országban például jelenleg 21% a függők aránya. Ez jó üzlet a gyógyszeripari cégeknek és a mentális egészségügyi ágazatnak.

„Az alkohol és a nikotin rossz modelleket nyújt a legalizáláshoz. Az ezekből a kábítószerekből származó adóbevételek eltörpülnek a szociális és egészségügyi költségek mellett. Ugyanez igaz a marihuánára és bármely más illegális kábítószerre”

– kommentálta az Institute for Behavior and Health (USA).

Túl sok európai politikust/kormányt érint a kábítószerek előállításában és/vagy értékesítésében érdekelt szervezetek és cégek erőteljes lobbija. Soha nem veszik figyelembe az illegális kábítószer- és alkoholfogyasztásból eredő későbbi költségeket.

Egy 2014-es tanulmány becslése szerint csak kórházi kezelésre 7,6 MILLIÁRD eurót költöttek az akkori 21 EU-tagállamban.

De ott vannak még az olyan dolgokra fordított kiadások is, mint az ártalomcsökkentés, az orvosokkal, ápolókkal és ellátással összekötött belövőszobák, a fekvőhelyek, a munkahelyeken vagy az utakon bekövetkező balesetek (ez az arány 25% az alkoholos befolyásoltság alatt álló járművezetők kapcsán és 15% az egyéb kábítószerek miatt), a szabálysértések és bűncselekmények, az iskolai kiesések, a különböző kapcsolódó betegségek, hogy csak néhányat említsünk. És mindezeket természetesen az adófizetők támogatják!

Az Európai Bizottság részéről pozitívum az új, 2020-tól 2025-ig szóló uniós kábítószer-stratégia végrehajtása – „…a célok az egészségfejlesztés, a társadalmi stabilitás és biztonság magas szintű biztosítása, valamint a tudatosság növeléséhez való hozzájárulás” –, ezenkívül a 2021–2030-as uniós közlekedésbiztonsági stratégia is, amely valamennyi illegális pszichoaktív anyagra vonatkozik, beleértve az alkoholt is.

Soha, de soha ne add fel!

Ma, amikor a kannabisz THC-tartalma (a pszichoaktív hatóanyag) eléri a 21%-ot, a herbálban (a szintetikus kannabinoidokat tartalmazó kábítószerek köznyelvi, elterjedt gyűjtőneve) pedig a 11%-ot, minden eddiginél nagyobb szükség van a megelőzésre, hogy ezáltal elkerülhetővé válhasson a kábítószer-fogyasztás korai megkezdése, az ezzel járó egészségügyi és mentális zavarok, illetve a más kábítószerekhez történő további eljutás.

„Az ellátás a bizonyítékokon alapuló megelőzéssel és a kockázattal kapcsolatos téves felfogások és elképzelések kezelésével kezdődik, többek között azzal, hogy alaposan megvizsgáljuk, milyen üzenetet közvetít társadalmunk a fiataloknak”

– mondta az UNODC ügyvezető igazgatója a 2022-es kábítószer-világjelentésben.

A legfontosabb, hogy preventív módon felhívjuk a fiatalok és a szülők figyelmét arra, hogy tulajdonképpen mi az a kábítószer, és hogyan működik.

„A tudatlanság vakká tesz. Ó, nyomorult halandó, nyisd ki a szemed!” – Leonardo da Vinci (1452–1519)

És ez már az iskolában, egészen a korai életkorban, ideális esetben a húszas évekig bezárólag kell, hogy kezdődjön az iskolai tantervben szereplő, a drogokról szóló, életkorhoz igazodó oktatással. És mivel „egy egész falu kell egy gyermek neveléséhez” (régi afrikai közmondás), az államok gondoskodásával és gazdasági támogatásával ebbe a nevelésbe be kell vonni a családokat, a közösség összes vezetőjét, a hivatalos szervezeteket és hatóságokat, valamint az ifjúsági egyesületeket is – és senki sem maradhat ki.

„Az iskolák bezárásával börtönöket nyitunk” – mondta az író-humanista Victor Hugo, tegyük hát az ellenkezőjét!

Nevelés és tájékoztatás

Neveljünk és tájékoztassunk. Az igazság a drogokról elnevezésű prevenciós kampányával pontosan ezt teszi – hasonlóan gondolkodó egyesületként – a Drogmentes Európáért Alapítvány és a hozzá tartozó száz Mondj nemet a drogokra egyesület és csoport, a Drogmentes Világért Alapítvány támogatásával, Európa-szerte.

A drogprobléma nem végleges, tehát a „drogok elleni háború” még nem veszett el!

„A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.” – Edmund Burke (1729–1797)

Tájékozódjon Ön is a kábítószerekről, hogy egészséges és boldog életet élhessen, és elérje céljait!

 

Írta: Christian Mirre
Forrás: European Times News

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek