Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Egy német bíróság szerint csak azért, mert valaki szcientológus még nem veszélyes

Jogerősen pert nyert a német Baden-Württembergi Közigazgatási Fellebbviteli Bíróságon az a villamosmérnök, akit az Állami Légiforgalmi Biztonsági Ügynökség pusztán azért tiltott ki bármely német repülőtér biztonsági területéről, mert szcientológus. A bíróság kijelentette, hogy nem lehet általánosságban jogsértő magatartást feltételezni a Szcientológia Egyház tagjairól.

A történet sok évvel ezelőtt kezdődött, amikor a német Alkotmányvédelmi Hivatal „megsúgta” az Állami Légiforgalmi Biztonsági Ügynökségnek, hogy a reptéri elektromos rendszerekkel foglalkozó mérnök a szcientológia vallás követője. Az Ügynökség ezt követően „megbízhatatlannak” ítélte a férfit. Ezt kizárólag a hosszú ideje fennálló vallási tagságára alapozta, illetve arra is utalt, hogy ebből következően törvénytelen célokat követhet. Ezután, az egyébként addig kifogástalan magatartása ellenére, a villamosmérnöknek megtiltották, hogy bármely német repülőtér biztonsági területére belépjen. Szakmájának gyakorlása ezáltal valójában ellehetetlenült, noha kifejezetten tapasztalt szakembernek számított, aki korábban számos németországi és európai repülőtér biztonságának fenntartásában vett részt.

A férfi a Stuttgarti Közigazgatási Bírósághoz fordult, amely 2020. június 2-án a 3 K 6690/19. számú ügyben a javára ítélt, viszont az Állami Légiforgalmi Biztonsági Ügynökség a Baden-Württembergi Közigazgatási Fellebbviteli Bíróságnál fellebbezett a döntéssel szemben.

Végül, a nemrég kézbesített ítéletében a fellebbviteli bíróság (ügyszám: VGH 8 S 1886/20) megerősítette a korábbi ítéletet, amely a szcientológus mérnök javára döntött. A Bíróság megerősítette, hogy a férfi hitelt érdemlően bizonyította, hogy – csakúgy, mint bármely más szcientológus esetében – a Szcientológiában való tagsága kizárólag a szellemi fejlődéséről szól emberi lényként.

A Stuttgarti Közigazgatási Bíróság ezért arra a következtetésre jutott, hogy tagságából a szcientológiában „semmiféle tényszerű jele nem bizonyított annak, hogy a felperes [a mérnök] bármilyen alkotmányellenes erőfeszítést folytat vagy támogat, vagy folytatott vagy támogatott […] az elmúlt tíz év folyamán az Alkotmányvédelmi Hivatalról szóló szövetségi törvény értelmében.” A légbiztonsági ügynökség fellebbezésében leírt általánosító gyanút, amely szerint a férfi a Szcientológia tagsága miatt „nem lenne hajlandó folyamatosan tiszteletben tartani a jogrendet”, a fellebbviteli bíróság határozottan elutasította, és kijelentette: „Nem bizonyított, hogy ezt általánosan fel lehet tételezni a Szcientológia tagjairól.”

Eric Roux, a Szcientológia Egyház Közügyek és Emberi Jogok Európai Irodájának alelnöke az eset kapcsán elmondta: „A bíróság megállapításai helytállóan erősítették meg, hogy az Egyház és annak tagjai törvénytisztelőek. Azt is mutatják, hogy az Egyház és tagságának diszkriminatív pellengérre állítása Németországban bizonyos állambiztonsági ügynökségek által nem más, mint az emberi jogok kirívó megsértése. Ezeknek az ügynökségeknek már régóta be kellene tartaniuk azokat az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi elveket és normákat, amelyeket az ENSZ, az EBESZ és az EU emberi jogi egyezményei és nemzetközi szerződései garanciálisan előírnak, nem pedig nagy lyukú ementáli sajtot készíteni belőlük.”

A szcientológia és a német titkosszolgálatok kapcsolatát egy Peter Schulte nevű kutató dolgozta fel „Akte Scientology, Die geheimen Dokumente der Bundesregierung” (Szcientológia akták, a szövetségi kormány titkos dokumentumai) című könyvében, de ez egyelőre csak német nyelven érhető el.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek