Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A Szcientológia katasztrófaelhárító csapata több mint 45 másik szervezettel fog össze

Az évek során a kormányzati és a magánszektor katasztrófaelhárító szervezetei még nagyobb erőfeszítéseket tesznek, hogy segítséget nyújtsanak a természeti katasztrófák által sújtott embereknek.

Évente több száz természeti katasztrófa söpör végig az Egyesült Államokon. A nagyobb katasztrófákat országos szinten az elnök, a kisebbeket pedig az érintett állam kormányzója hirdeti ki. Méretétől függetlenül ezek mindegyike pusztító az érintettek életére nézve. Megsegítésükre önkéntes szervezetek érkeznek, melyek kéz a kézben dolgoznak a Szövetségi Vészhelyzetkezelő Ügynökséggel (FEMA).

Ez a hónap, 2022 augusztusa, a FEMA-partnerség hónapja, mely a katasztrófák idején tevékenykedő nemzeti önkéntes szervezetek tagjai és a FEMA közti sikeres szövetséget ünnepli. Ez a virtuálisan megrendezésre kerülő esemény az évek során kialakult erős együttműködési partnerséget erősíti.

E partnerség elismeréseként a FEMA egy rövid videókból álló virtuális kiállításon keresztül mutatja be azokat az értékes szolgáltatásokat és azt a támogatást, amit az önkéntes, hit- és közösségi alapokon működő, valamint az egyéb partnerek nyújtanak a katasztrófák előtt, alatt és után.

A FEMA honlapján több mint 45 szervezet, köztük a Szcientológia Egyház Katasztrófaelhárító szervezete (Church of Scientology Disaster Response – CSDR), az Amerikai Vöröskereszt, az Adventista Szolgálat, a Team Rubicon és az Üdvhadsereg videói láthatók.

Susan Taylor tiszteletes, a Szcientológia Egyház Katasztrófaelhárító Szervezetének országos igazgatója és a washingtoni VOAD (Voluntary Organizations Active in Disaster – Katasztrófa Során Aktív Önkéntes Szervezetek) elnöke nemrégiben megosztotta helyi szervezeteik katasztrófaelhárítási munkáját, és beszédében hangsúlyozta a FEMA Partnerségi Hónap videókiállítását, valamint a hónap során tartott számos virtuális találkozót.

A FEMA a VOAD több mint 100 nemzeti tagszervezetével több száz, ha nem több ezer alkalommal jött össze az Egyesült Államokban, hogy segítsenek a katasztrófa sújtotta közösségeknek. Az erőforrások és az önkéntesek összefogásával a katasztrófaesemények túlélőinek menedékhelyekkel, élelmiszerosztással, egyéni segítségnyújtással, törmelékeltakarítással, gyermekgondozással, lelki és érzelmi gondozással, illetve árvízkárenyhítéssel segítenek.

„Ez az Egyesült Államokban sikeres együttműködés a kormányzat és a magánszektor között más országokat is arra ösztönzött, hogy részt vegyenek az országos VOAD konferenciákon, hogy megtanulják, hogyan lehet a saját országukban is potenciális együttműködéseket felépíteni – mondta Taylor tiszteletes. – A legfőbb prioritásunk az egyes emberek és közösségek segítése abban, hogy felépüljenek és ellenállóvá váljanak. Miközben az Egyesült Államokban tovább fejlesztjük a saját erőforrásainkat, mindezt másokkal is szívesen megosztjuk globális szinten.”

A természeti katasztrófák az elmúlt években tovább gyarapodtak, sőt az évszakokat tekintve ki is tolódtak. A tornádószezon most már decemberig tart, ahogy azt a 2021 decemberében Kentucky nyugati részén a tíz pusztító tornádó által sújtott közösségek is megtapasztalták.

Ezt a tényt alátámasztja a bankrake.com egyik cikke:

„Az amerikai kormányzati szervek adatai bizonyítják, hogy a természeti katasztrófák egyre gyakoribbak, és a viharokkal kapcsolatos vagyoni károk költségei nőnek. 2020 és 2021 volt a legrosszabb év a legtöbb természeti katasztrófa szempontjából. 2021-ben 20 időjárással kapcsolatos katasztrófa egyenként több mint 1 milliárd dolláros kárt okozott, és összességében 145 milliárd dolláros összesített kárt jelentett, így ez volt a harmadik legköltségesebb év a természeti katasztrófákat tekintve. A 2020-as évben 22 milliárd dolláros nagyságrendű időjárási eseményt jegyeztek fel. A természeti katasztrófák nemcsak gyakoribbá válnak, hanem egyre elterjedtebbek is. Például 2021-ben Texasban és más részeken is téli viharok pusztítottak, amelyek széles körű áramkimaradásokat és tömeges autóbaleseteket okoztak. Szintén 2021 végén az Egyesült Államokban az először decemberben bekövetkezett derecho jelentős károkat okozott a középnyugat felső részén.”

Az ilyen pusztító eseményeket követő gyors reagálás és segítségnyújtás elősegítése érdekében az Országos VOAD és a FEMA 2010-ben egyetértési nyilatkozatot írt alá a tagok közötti kommunikáció és koordináció kiszélesítése érdekében.

„Ez a szándéknyilatkozat egy megerősített együttműködés a magán- és a kormányzati szektor között, valamint országunk válaszlépéseinek létfontosságú része, amely évről évre erősödik” – zárta Taylor tiszteletes.

Az Országos VOAD tagjaként a Szcientológia Egyházak Katasztrófaelhárító szervezetének (CSDR) tagjai és önkéntesei minden körülmények között segíteni akarnak a rászorulókon, és több mint 30 éve nyújtanak segítséget a földrengések, tornádók, hurrikánok, árvizek, bombázások, lövöldözések és más katasztrófák által pusztított területeken. A CSDR feladata a lelki gondozás, valamint a túlélők és az ápolók anyagi szükségleteinek kielégítése, akiket a katasztrófát követő trauma, veszteség, zaklatottság, stressz és zűrzavar érint.

A Szcientológia Egyház hosszú távú, a segítségnyújtás melletti elkötelezettsége végigvonul szentírásain. A Szcientológia kézikönyv, ami L. Ron Hubbard, a szcientológia vallás alapítójának művein alapul, meghatározza a Szcientológia Egyház önkéntes lelkészeinek szerepét. L. Ron Hubbard így fogalmazott:

„Az önkéntes lelkész olyan ember, aki önkéntes alapon segít embertársain azáltal, hogy segít helyreállítani a célt, az igazságot és a szellemi értékeket mások életében. Az önkéntes lelkész nem takarja el a szemét a lét fájdalma, gonoszsága és igazságtalansága láttán.”

A szcientológusok segítenek a kórházakban fekvő embereknek felépülni a betegségből vagy sérülésből, segítenek a hátrányos helyzetűeknek értékes oktatáshoz jutni azáltal, hogy javítják a tanulási képességüket, meggyógyítják a problémás házasságokat, életet mentenek, aktívan részt vesznek a bűnözők rehabilitálásában, a drogmegelőzésben, a társadalom erkölcsi normáinak emelésében, és a helyszínen vannak, hogy segítséget nyújtsanak a katasztrófa áldozatainak.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek