Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A washingtoni Szcientológia alapítóegyház épülete felkerült a történelmi helyek nemzeti jegyzékére

Közösségi vezetők és szcientológusok gyűltek össze a washingtoni Szcientológia egyházban annak megünneplésére, hogy az Egyesült Államok Belügyminisztériuma felvette az épületet a történelmi helyszínek nemzeti jegyzékébe.

Az eseményen leleplezték az emléktáblát, és körbejárták a Washington, D.C., 1812 19th Street NW címen található történelmi helyszínt. Ez az egyház most két másik, a Szcientológia szempontjából történelmi jelentőségű épületet követ a sorban, melyek már szerepelnek a National Register of Historic Places (Történelmi helyszínek nemzeti jegyzéke) listáján. Az egyik L. Ron Hubbard, Bay Headben, New Jersey-ben található otthona, ahol a Dianetika: A mentális egészség modern tudománya című könyvét írta 1950-ben. A másik az arizonai Phoenixben található Camelback House, ahol az első alapvető könyveket írta a szcientológiáról, és ahol megalapította a Hubbard Szcientológusok Szövetségét.

Ahhoz, hogy egy ingatlan felkerüljön az Egyesült Államok belügyminisztériuma által a Nemzeti regiszterbe, négy szigorú kritérium közül legalább egynek teljesülnie kell. Az egyházi ingatlan ezek közül kettőt teljesített: „az ingatlannak hozzá kell járulnia Amerika történelmének főbb elemeihez” és „Amerika múltjának jelentős személyiségeihez kell kapcsolódnia”.

A kérelem, mely Debra McClane építészettörténész kutatására alapult, és amelyet ő maga nyújtott be, a teljesített kritériumokkal foglalkozott. Ebben azt állítja:

„A Washington, D.C., 1812 19th Street, NW alatti épület jogosult a Nemzeti Műemléki Nyilvántartásba való felvételre a filozófia és a vallás területén mint a szcientológia vallás első szervezett egyháza, a washingtoni Szcientológia Alapító Egyház helyszíne. A Szcientológia Alapító Egyház megalakulása alapvető jelentőségű a szcientológia vallás számára, mivel a hatékony egyházi szervezeti struktúrának köszönhető, hogy a vallás a huszadik század végén világszerte gyors terjeszkedésbe kezdett.”

McClane asszony a második kritériummal is foglalkozott:

„Az épület Lafayette Ronald (L. Ron) Hubbardhoz (1911–1986) fűződő történelmi kapcsolata miatt vehető fel a listára, aki a huszadik század egyik fontos vezetőjeként ismert. Hubbardot a huszadik századi amerikai vallástörténet legjelentősebb vallási alakjai között tartják számon, és ő volt a huszadik században létrejött kevés új nagy vallás egyikének alapítója. Számos világi vallástudományi tanulmány dokumentálta az amerikai vallástörténetre gyakorolt hatását. 2014-ben például a Smithsonian magazin Hubbardot az amerikai történelem 11 legjelentősebb vallási alakja közé sorolta, olyan vezetőkkel együtt, mint Billy Graham, Joseph Smith, Mary Baker Eddy, William Penn és Brigham Young.”

McClane asszony, az emléktábla leleplezésére összegyűlteknek elmondta:

„Együtt dolgoztam az egyházzal, és láttam, hogy milyen intenzív gondossággal és mennyire magas színvonalon végzik a történelmi helyszínek helyreállítását… Az eredeti Szcientológia Alapító Egyház helyszíne korábban a Dupont Circle Historic District egyik ingatlanaként már elismerést kapott építészeti jelentőségéért.

Az 1966. évi Nemzeti történelmi megőrzési törvény létrehozta a Történelmi helyek nemzeti nyilvántartását… A Nemzeti regiszterbe történő felvétel tehát egy olyan ingatlan értékének, mint például ez a műemléképület, történelmi erőforrásként kimagasló elismerését jelenti, és egyben megerősíti, hogy olyan hely, amely méltó a megőrzésre és a megemlékezésre.

Ez az ingatlan már régóta különleges helyet foglal el mindannyiuk szívében, és ennek a történelmi helyként történő nemzeti elismerésnek köszönhetően a világ úgy fogja ismerni, mint az első Szcientológia Egyház, az eredeti alapítóegyház szülőhelyét.”

Dr. E. Gail Anderson Holness, Washington D.C. egyik hitvalló vezetője és az Adams Inspirational African Methodist Episcopal Church lelkésze is elmondta gondolatait:

„Egy vallási hit történelmi épületének hivatalos elismerése segít fenntartani a hit örökségét. Ebben az esetben ez az elismerés megmutatja, honnan indult a szcientológia, és milyen messzire jutott.

A názáreti Jézus életén és tanításain alapuló, ábrahámi monoteista vallást képviselő keresztény lelkészként fontosnak tartom, hogy világunkban megismerjük mások vallásos és nem vallásos életét.

Fontosnak tartom, hogy megerősítsük egymást spirituális hitünkben és gyakorlatunkban. Ez lehetővé teszi számunkra az együttélést, és világunkat mindenki számára elfogadhatóbbá teszi, valamint megtanuljuk általa, hogy jobban hasonlítunk egymásra, mint amennyire különbözünk.”

Washington, D.C. városa mély jelentőséggel bír a szcientológia vallás tagjai számára. Hubbard úr 1923-ban, 12 évesen érkezett Washingtonba, ahol előkészítő iskolába járt, Cserkészsas lett, majd később mérnökhallgatóként a George Washington Egyetemre járt, ahol ő volt az iskolai újság szerkesztője. A II. világháború után Hubbard úr visszatért a városba, és megírta a Dianetika: Az eredeti tézis című művét, mely az előfutára a Dianetika: A mentális egészség modern tudománya című munkájának.

1955-ben megalapította az eredeti Szcientológia Alapító Egyházat az 1812 19th Street NW címen, és 1955. július 4-én be is jegyezte egyházként. Hubbard úr lett az első ügyvezető igazgató, és szervezeti mintákat alakított ki, amelyeket az összes szcientológia egyháznak követnie kellett az egész világon.

Az ingatlan szerepel a D.C. Historic Sites Inventory of Historic Sites helyi listáján is, amit a D.C. Historic Preservation Review Board (a D.C. Műemlékvédelmi Felülvizsgáló Testület), egy kinevezett műemlékvédelmi szakemberekből álló kormányzati testület hagyott jóvá.

Az L. Ron Hubbard-házat ma múzeumként tartják fenn, számos eredeti tárgyi emlékkel abból az időből, amikor Hubbard úr az épületben dolgozott.

Ahogy az eredeti, történelmi alapító Szcientológia Egyház gyülekezete kinőtte az 1812 19th Street NW-ben található helyét, az egyház egyre nagyobb épületekbe költözött Washington D.C. Dupont Circle negyedében, köztük az 1701 20th Street NW-be, amely ma az egyház Nemzeti Ügyek Irodájaként szolgál.

Jelenleg a Szcientológia Alapító Egyház az 1424 16th Street NW címen található, hét háztömbnyire az eredeti helyétől. A hét minden napján nyitva áll a nagyközönség számára a Szcientológia szertartásainak igénybevétele céljából, és itt bárki megtekintheti a nyilvános információs központot is, hogy többet tudjon meg a Szcientológia Egyházról.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek