Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Vallásszabadság: egy alapvető emberi jog, amely a világ lakosságának 80 százalékánál veszélyben forog

A vallásszabadsággal kapcsolatos kihívások világszerte strukturális jellegűek, rendszerszintűek és mélyen gyökereznek” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter, január 4-i nyilatkozatában. „De azok alapos és tartós elkötelezettségével, akik nem hajlandók elfogadni a gyűlölet, az intolerancia és az üldöztetés fennálló helyzetét, egy nap olyan világot fogunk látni, ahol minden ember méltósággal és egyenlőséggel él.”

Éppen ez a tartós elkötelezettség az, ami az IRF (International Religious Freedom, Nemzetközi Vallásszabadság) 2024. január 30–31-én megrendezett éves csúcstalálkozójának alapját képezte. A Szcientológia Egyház támogatta és részt vett az éves csúcstalálkozón, valamint azokban a programokban, amelyek ezt a mindenki számára létfontosságú szabadságot védik és előmozdítják.

Az idei csúcstalálkozó társelnöke Sam Brownback nagykövet, az Egyesült Államok korábbi nemzetközi vallásszabadságért felelős nagykövete (20182021) volt. Továbbá dr. Katrina Lantos Swett, a Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és az Igazságosságért elnöke, valamint az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsági Bizottságának (USCIRF) korábbi elnöke és alelnöke, ami egy független, kétpárti amerikai kormánybizottság, melyet a külföldi vallásszabadság helyzetének ellenőrzésére hoztak létre.

A csúcstalálkozón 169 előadó vett részt, akik több mint 30 különböző vallási hagyományt képviseltek. A vallásszabadságot 41 országból mintegy 1500 különböző kulturális hátterű és politikai nézetű vallásszabadság-párti résztvevő képviselte.

Az IRF-csúcstalálkozó a világ minden tájáról érkező emberek találkozója, akik valóban ugyanazt a célt keresik” – mondta Brownback nagykövet az IRF-csúcstalálkozó weboldalán közzétett videóban. „Vallásszabadságot mindenkinek, mindenhol és folyamatosan.”

Nekünk, akik elég szerencsések vagyunk, hiszen ez a szabadság természetes, velünk született jogunk, valóban erkölcsi kötelességünk, hogy fellépjünk azok érdekében, akik olyasmiért küzdenek, amit mi minden nap természetesnek veszünk” – mondta dr. Lantos Swett.

Az, hogy nem figyelünk eléggé a vallásszabadságra, utat nyit az atrocitásoknak” – mondta az emberi jogok szószólója, Nury Turkel washingtoni ügyvéd, az USICRF jelenlegi elnöke.

A 2021 júliusában létrehozott IRF csúcstalálkozó alapokmánya szerint „a világ minden kormányának, minden vallási közösségének, valamint minden politikai és civil társadalmi szervezetének arra kell törekednie, hogy a vallás- és lelkiismereti szabadságot mindenki számára, mindenhol és mindenütt megvalósítsa – a jog által védett és a kultúra által megbecsült módon.”

A csúcstalálkozó célja egy olyan szervezetekből álló erőteljes koalíció létrehozása, amelyek világszerte közösen tevékenykednek a vallásszabadság nemzetközi mozgalmáért, a vallásszabadság előmozdítása, a szélesebb nyilvánosság figyelmének felkeltése és politikai erejének növelése érdekében.

Ez a csúcstalálkozó szót ad azoknak, akiket elhallgattatnak egy olyan időszakban, amelyben gyakorlatilag minden hitet támadás ér valahol a világon” mondta Olivia McDuff lelkész, a Nemzetközi Szcientológia Egyház közönségkapcsolati képviselője.

A mindenki számára biztosított vallásszabadság támogatása szerepel a Szcientológia Egyház Hitvallásában, amelyet a Szcientológia alapítója, az író és emberbarát L. Ron Hubbard írt. Ebben kijelenti, hogy „minden embernek elidegeníthetetlen joga van a saját vallási gyakorlataihoz és azok műveléséhez.”

Egy olyan világban, ahol a konfliktusok gyakran a mások vallási meggyőződésével és gyakorlataival szembeni intoleranciára vezethetők vissza, a Szcientológia Egyház több mint 50 éve elsődleges szempontnak tekinti a vallásszabadság megőrzését.

A Szcientológia Egyház hitvallása megtekinthető a Scientology Network TV-csatornán.

További információkért látogasson el a legközelebbi Szcientológia Egyházba, vagy a Szcientológia Egyház vallásszabadságról szóló weboldalára vagy töltse le a Nemzetközi Szcientológia Egyház által kiadott „Mi a vallásszabadság?” című kiadványt.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek