Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Káprázatos, új Szcientológia ideális szervezet ragyog Párizsban, a fény városában

Eiffel-torony. Diadalív. Louvre. Szajna folyó. Nyári olimpia. Most pedig a Franciaország fővárosában, Párizsban kötelezően megtekintendő dolgok listájához adjuk hozzá a lenyűgöző, hatemeletes, üvegből és fából készült építészeti és spirituális remekművet, az Ideális Szcientológia Egyházat és a Celebrity Centre Grand Paris-t is.

Egy gyönyörű szombat délutánon, amelyre évek óta készültek, a legmodernebb nagy előadóterem falai és padlója beleremegtek az öröm és ujjongás hangjaiba, amikor a Szcientológusok Nemzetközi Szövetségének (IAS) kiválóságai a világ minden tájáról megérkeztek erre a megismételhetetlen eseményre. Csatlakoztak a francia humanitáriusokhoz, és azon prominens párizsiak légióihoz, akik ezt a lenyűgöző eredményt elérték, mely most már mindenki számára kincset jelent.

A közönség újra és újra tapsolt, először az ünnepségeket elindító élő zenének, majd a polgári vezetők beszédeinek, akik hálásan és kegyesen üdvözölték az egyház megnyitását. De a leghangosabb ováció mind bent, mind az egész területen – ahol több ezren követték az eseményt óriási képernyőkön, hatalmas sátras pavilonokban, amelyek befogadták a túláradó tömeget – David Miscavige-nek, a Vallási Technológiai Központ igazgatótanácsa elnökének szólt, amikor felavatta ezt a látványos, új központot.

„Nem, semmi pénzért nem hagytam volna ki, hogy itt legyek veletek” – mondta a hangosan ujjongó tömegnek.

„Míg más kulturális epicentrumokban, az egész globális mozgalmunk számára fontos megavárosokban megnyitottuk ideális szervezeteinket, addig ez a mostani mindet megkoronázza. Elvégre a Föld kulturális fővárosában vagytok, mindenből a »legjobbak listája« élén. A legjobb művészet. A legjobb ételek. A legjobb… torony. És most ez a város is magáénak mondhatja a világ legjobb ideális egyházi épületét.”

Az ünneplés közepette David Miscavige a város örökségéről is beszélt mint a szabadságért harcolók hazájáról.

„Van egyfajta születési joga ennek a földnek, amit nem lehet elfelejteni. Ez a felvilágosodásotok erős hangjaira vezethető vissza, a múltban. Ezalatt azokat értem, akik elsőként léptek fel az emberi jogokért, az emberi méltóságért, és akik egy olyan kifejezést hoztak létre, amely szinte szinonimája a mai nap szellemének: Szabadság, Egyenlőség és Testvériség. Azt mondom, semmi sem képviseli jobban ezeket az eszményeket – és valójában az eszmények eléréséhez szükséges tenni akarást –, mint az új párizsi Ideális Szervezetetek.”

Miscavige emlékeztette a tömeget, hogy 1959-ben Franciaország fővárosa, Párizs adott otthont a legelső Szcientológia Egyháznak európai földön, majd hozzátette:

„Így fogjátok megteremteni a saját jövőbeli legendátokat.”

A figyelemre méltó, 95 000 négyzetméteres új Szcientológia Egyház Grand Paris az egyház robbanásszerű növekedését világítja meg világszerte – és az elmúlt pár hónapban ez már a negyedik nagy megnyitó. Ez a hatemeletes, üvegbe burkolt épület egész Párizs szeme előtt áll – az A1-es autópályára, Franciaország legforgalmasabb autópályájára néz, és így naponta több mint negyedmillió ember láthatja majd.

Az egyházi épület a párizsi Saint-Denis kerületben található, pár lépésre a Stade de France-tól, a Nemzeti Stadiontól, amely a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok számos versenyének, valamint a záróünnepségnek is otthont ad. Saint-Denis lesz továbbá az otthona az olimpiai sportolók falujának.

A csillogó külsőn és a modern geometrikus faportálon túl, a létesítmény tornyosuló átriuma egy varázslatos mamutfenyő jelenlétét tükrözi. A terrazzó padlóba egyedileg berakott „növekedési gyűrűk” és a levélmintával díszített, henger alakú korlát a mamutfenyő motívumát viszi tovább, miközben a vendégek felfelé kanyarognak a 15 méter magas térben, fürdenek abban a természetes fényben, amely a fölöttük lévő hatalmas tetőablakból érkezik.

Franciaország legrégebbi szcientológia gyülekezetének lenyűgöző, új otthona kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy Párizs 20 kerületét szolgálja, nem is beszélve Île-de-France összes kerületéről. Ennek érdekében a létesítmény elegánsan ad helyet az egyház számos felvilágosító kezdeményezésének és a több vallást tömörítő szövetségeknek. Az akusztikailag kifogástalan kápolna mindenféle rendezvényre alkalmas, beleértve a vallásközi fórumokat, a drogfelvilágosító konferenciákat és az emberi jogi csúcstalálkozókat, valamint előadóteremként is szolgál mindenféle előadásokhoz – ahogyan azt a mai ünnepséget megnyitó, lebilincselő zene is mutatta.

A tömegeket felállásra késztető dalok között szerepelt az eredeti „For Liberty We Stand” (A szabadságért kiállunk) című himnusz is. Minden jelenlévő tapsolt, és csatlakozott az előadók énekéhez:

„A szabadság itt van a kezünkben,
Mondj igent, megtehetjük,
Vive la France, ez a mi esélyünk,
A szabadságért kiállunk!”

Ezután több helyi méltóság és egyházi partner is felszólalt ezen az élénk hangulatú megnyitón, köztük dr. Mouslim Fidahoussen, egy neves vallástudós, vallásközi szakértő és imám, aki az egyház szerepéről beszélt a remény megteremtésében ott, ahol a remény néha hiányzik, és különösen L. Ron Hubbard nem vallásos erkölcsi kódexén, Az út a boldogsághoz című könyvén keresztül.

„Ha minden emberről van szó, fajra vagy hitre való tekintet nélkül, mindannyian egyetérthetünk az életnek ezen fő céljaiban: boldognak lenni, és az igazságot birtokolni. Lehetőséget adsz nekik, hogy megtalálják saját útjukat a boldogsághoz. Még itt, a 93-as körzetben is megelőz az örökséged – célzott L. Ron Hubbardra az erkölcsi útmutató szerzőjére. – A csapataitok olyan helyekre is eljuttatták Az út a boldogsághoz című programot, ahol a boldogságot valószínűleg csak mesének tartották. Házról házra járva a legdurvább környékeken, a kereskedelmi negyedekben, elérve a pékségeket, henteseket és kávézókat – összesen, csodálatos mennyiségű, 40 000 személyes példányt ajándékoztatok, és ezzel mosolyra fakasztottátok ezeket az utcákat.”

Jean Maher, nemzetközi emberi jogi szakértő, aki európai és amerikai nemzeti kormányok tanácsadója volt jogi kérdésekben, több mint egy évtizeddel ezelőtt szerzett először tudomást az egyház szenvedélyéről. Azóta csatlakozott, hogy az emberi jogok elfogadásáért síkra szálljon Franciaországban és szerte a világon.

„Megtiszteltetés, hogy ebben a hihetetlen pillanatban szólhatok hozzátok. Franciaország polgáraként természetesen kötelességemnek és megtiszteltetésnek tartom, hogy továbbvigyem az emberi jogok ezen örökségét. És a segítő hagyományotok nem kevesebb mint 400 000 emberi jogi füzetet kézbesített a városok főterein, a vasútállomásokon és szerte Franciaországban. A közösségeinkben végzett tevékenységetekkel egy olyan társadalom megteremtéséhez járultatok hozzá, amely nem önző, hanem olyan, amelyben az emberek tisztelik egymást.”

David Guyon, alkotmányjogi szakértő és egyetemi oktató, aki a pszichiátriai kényszergyógykezelés ellen küzdött, az Emberi Jogok Állampolgári Bizottságával (CCHR) együtt dolgozik.

„Azért szólok ma hozzátok, mert közös partnerségünk célja, hogy az igazság fényét az igazságtalanságra világítsuk. A szabadság korlátozását szisztematikusan meg kell támadni, és keményen harcolni kell ellene. A kórházakon belüli kényszerbebörtönzés az elmúlt években megduplázódott ebben az országban. És az évi 80 000 kórházi beutalással a valós helyzet komor. A CCHR-ral azonban olyan ajtókat tudtam megnyitni, amelyeket korábban nem sikerült, hogy ellensúlyozzam ezt a növekvő visszaélést. Ti vagytok azok, akik megtörik a pszichiátria fojtogató szorítását, és ezreknek adjátok vissza az életét!”

Dr. Petar Gramatikov az Egyesült Vallások Kezdeményezés (URI) képviselője, és mint ilyen, tagja az ENSZ Vallás- vagy Meggyőződés Szabadsága Bizottságának (Committee on Freedom of Religion or Belief – FORB). Dr. Gramatikov méltatta az egyháznak a más vallásokkal folytatott párbeszéd előmozdításában végzett munkáját.

„A nemzetközi vallásközi közösség alapja, hogy minden vallás számára egy nyugodtabb, jobb társadalmat hozzon létre. Ha tudni akarjátok, ki a vallásközi fejlődés hangja, hát ti vagytok azok – a Szcientológia Egyház! Ti feltétel nélküli elkötelezettséget mutattok a vallások közötti egység mellett. Ezzel a jövő békéjét, a jövő partnerségét és a jövő jólétét segítitek elő. Gyakorlatilag magától értetődő, hogy a mai vallási mozgalmak között az élen jártok.”

Az utolsó vendégelőadó, Elodie Maumont egy kitartó ügyvédnő volt, aki a polgári szabadságjogok és a vallásszabadság védelmére szakosodott.

„A mai nap a kitartásotok megtestesülése. Ez a pillanat a ti elismerésetek, melyet kitartásotok és szenvedélyetek vezérelt. Ha csak egy kicsit is palackozhatnánk abból az életből, amit adtok, ahhoz, amit tesztek, ez a világ más lenne, világosabb és békésebb. Így az alapítótok és az ő víziójának tiszteletére ez az új Ideális szervezet a végtelen szabadságot képviseli egész Párizs és egész Franciaország számára!”

Az ünnepség vége felé közeledve David Miscavige szólt a tömeghez:

„És ezzel felkészülünk arra, hogy üdvözöljük Párizst, teljes egészében. Így kezdődik el az új örökségetek, hogy segítsetek másoknak felfedezni a Szcientológiát, mint még soha a történelemben. De most, a mai napon, a Fény városában ünnepeljük ezt a csodás Ideális szervezetet”.

Ekkor a több ezer lelkes hívő és kíváncsi látogató lelkesen özönlött az egyház nagyszerű bejárata felé. Aztán ahogy a csillogó épület tetején a hatalmas kék szalag lehullott, tűzijátékok lövelltek fel, szalagok töltötték meg a teret, az ajtók szélesre tárultak, és az emberek tömegével lépték át a küszöböt, hogy bejárják ezt az új szellemi otthont, a pompás Ideális Szcientológia Egyházat és a Celebrity Centre Grand Paris-t, amely most már nagyon is nyitva van. Nemcsak erre a napra, és nemcsak ezeknek a vendégeknek, hanem egész Párizsnak, az örökkévalóságnak. Vive la France! Vive Scientology!

Az új Szcientológia Egyház és Hírességek Központja Grand Paris a Dianetika és a Szcientológia, valamint az egyház által támogatott összes humanitárius program bemutatását nyújtja a városnak, kezdve a Nyilvános Információs Központtal. A több mint 500 filmet tartalmazó tárlat 17 különböző nyelven mutatja be a Szcientológia vallás hitét és gyakorlatát, valamint az alapító, L. Ron Hubbard életét és örökségét. Az Információs Központ részletes áttekintést nyújt az egyház által lehetővé tett híres humanitárius programokról is, beleértve az emberi jogi oktatásra irányuló világméretű kezdeményezést; a messzemenő drogfelvilágosító, megelőző és rehabilitációs programokat; a tanulóközpontok globális hálózatát; valamint a Szcientológia Önkéntes Lelkész Programot, amely a világ egyik legnagyobb független segélyszervezetévé vált. A központ nyitva áll a látogatók előtt, akik kedvükre bejárhatják, és annyiszor térhetnek vissza, ahányszor csak szeretnének.

A civil összefogás jegyében zajló közösségi rendezvények mellett az egyház kápolnája lehetőséget biztosít a Szcientológia gyülekezeti összejöveteleire, beleértve a vasárnapi istentiszteleteket, esküvőket és névadó ünnepségeket. Az új egyházban továbbá több szemináriumi és tanterem is található, emellett pedig tucatnyi helyiséget biztosítanak a Szcientológia auditáláshoz (spirituális tanácsadásra).

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek