Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szcientológia Egyház nyílt a „széles vállak városában”

Egy szokatlanul enyhe, márciusi chicagói napon, mindössze néhány háztömbnyire a Michigan-tótól és négy háztömbnyire a városközponttól többezres tömeg, köztük helyi méltóságokkal, üdvözölte ujjongva Chicago legendás Printer’s Rowjának legújabb ékkövét, a dicsőségesen felújított, hétemeletes épületet, amely mostantól Chicago új Ideális Szcientológia Egyháza.

A Középnyugat legnépesebb metropolisza, Chicago egyben a sport Mekkája is, a Bulls, a Cubs és a White Sox, a Blackhawks, és természetesen a Da Bears otthona. Chicago talán minden más városnál jobban szereti a sportcsapatait. Az épület felavatásán a jelenlévők ugyanolyan lelkesen szurkoltak a szalagátvágásnál, mint ahogy a múltban bajnokcsapataikat biztatták. Ami a Szcientológiát illeti, ezen a nyitónapon a Nagyszerű Álmok Városa büszkén hirdette: Játék indul!

A Szcientológia Egyház vallási vezetője David Miscavige köszöntötte az elragadtatott tömeget a szalag átvágása előtt.

„Mielőtt a Szeles Város szalagja lehullik, ez a pillanat arra is alkalmas, hogy felismerjük azt, amit már tudunk: ahogy Chicago egykor újjászületett, úgy ma is van hely egy új kezdet számára. És ezáltal egy hely ahhoz, hogy az egyéneknek visszaadjuk a képességet arra, hogy egy jobb életet éljenek – saját megítélésük szerint, és társaikkal együtt –, és hogy egy jobb játékot játsszanak.”

Chicagót a különböző kultúrák, etnikumok és vallások kavalkádja is jellemzi, amely mintegy 77 dinamikusan fejlődő városrészen terül el. Ebben a szellemben a közösségi és polgári vezetők az egyházzal együttműködve a városrészeket egy jobb Chicago építésének zászlaja alatt egyesítik.

A vendégelőadók között volt Rob Fioretti ügyvéd, aki egyben a város tanácsadója is. „Chicago magasan kiemelkedik: egy merész nagyágyú a világ egyik legfelismerhetőbb városképével” – mondta a tömegnek. „Az itt született tervek meghatározzák Amerika, sőt a világ égboltját is. És ami lenyűgöző a Szcientológia Egyházzal kapcsolatban, az az, hogy érthető. És ti nagyon sok szinten megértitek ennek a városnak a karakterét.”

„Városi tanácsosként veletek együtt küzdöttem azért, hogy biztosítsuk ezt az örökséget. És közös erőfeszítésünkkel végignéztem, ahogy az egyház ezt a műemléket 1915-ös pompájába állította vissza. Több mint 25 000 munkaórát fektettünk bele. És hadd mondjam el nektek: minden másodperc, perc és óra azt bizonyítja, hogy ti eme város megbecsült és megbízható védelmezői vagytok!”

Dr. Gwen Appleberry, a chicagói rendőrség és az oktatási tanács polgári tanácsadója a vallásalapító bölcsességéről beszélt: „Tudok egy keveset arról a potenciálról, ami ezeken az ajtókon belül rejlik. Tudják, 47 évvel ezelőtt pillantottam meg először a Dianetikát, a Szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard monumentális kötetét.”

„Már azelőtt rezonált nálam, hogy levettem volna a polcról. És a mai napig a polcomon tartom a műveit, hogy a bölcsessége mindig velem legyen” – mondta dr. Appleberry. „Ezt nevezem én életerősítő injekciónak. Életerősítő injekciónak!” – ismételte. A közönség állva, ujjongva helyeselt, ahogy ezt még kétszer megismételte.

„Hadd mondjam el, hogy pontosan önökre van szüksége a belvárosnak” – mondta dr. Appleberry. „Fel fogják ragyogtatni ezt a városrészt!”

Kweli Kwaza, a Club 21 kezdeményezés ügyvezető igazgatója, amely a környékbeli tömbházklubok egységét előmozdító szövetség, kiemelte a közösségi partnerség és megerősítés fontosságát. A chicagói West Side-on nevelkedett, és azt mondta: „Azt tűztem ki célul, hogy a városrészek ne csak túléljenek, de gyarapodjanak is”. És amikor a Szcientológia Egyház elkezdte támogatni a szomszédsági rendezvényeket, hozzátette: „Önök újra és újra és újra és újra visszajöttek. Tehát igen, közösségi partnerek.”

„Ezzel az új egyházzal és az átalakulást elősegítő programokkal, amelyeket önök be fognak vezetni a közösségünkbe, olyan tervrajzot kapunk, amellyel blokkról blokkra olyan várost építhetünk, amelyre büszkék lehetünk. És ez a város mostantól a mi embereink, szervezeteink és a változás olyan központjain fog állni, mint ez az új Szcientológia Egyház!”

Az utolsó vendégelőadó, Norman White a város Emberi Kapcsolatok Bizottságában dolgozik. „Tudják, úgy hiszem, Chicago megtestesíti a globális közösséget. Minden zászló és kultúra képviselteti magát Chicagóban, legyen az lengyel, ír, olasz, spanyol, arab vagy afrikai” – mondta a rendezvény résztvevőinek. „A másik oldalról azt is mondhatnánk, hogy ez megosztottságot is okozhat. Mégis, nem számít, hogy mi a helyzet – akár feketékről, fehérekről, latinokról vagy ázsiaiakról legyen szó –, ahogy én látom, egyetlen, emberekből álló család vagyunk.”

White felidézte, amikor az egyház önkéntes lelkészei reagáltak a világjárványra. „Átkozottul le voltam nyűgözve. Ti a helyzet magaslatán álltatok. Valójában, ha ez egy szuperhősfilm lett volna, akkor amíg mi, többiek még mindig az ágyban feküdtünk, és a maszkunkért nyúltunk, addig ti már felhúztátok a cipzáraitokat, felvettétek a sárga dzsekijeiteket, és kint voltatok, hogy tegyetek valamit! Ezek mind ti vagytok!”

„Ti vigyáztatok Chicagóra. Megmutattátok, hogy eredendően hajlandóak vagytok segíteni – válogatás nélkül. Látjátok, nagy szükség van rátok odakint. És, hogy ti válaszoltok a hívásra, pontosan az, amire ennek a városnak szüksége van” – mondta White. „Itt áll egy koronaékszer, amely egy barátságosabb, támogatóbb és nyitottabb várost képvisel. Mi mást is kívánhatnánk még? Ismerjük el tehát ma, ami a szemünk előtt áll – egy otthon minden lakos számára, ahol egyesülhetünk, és így együtt jobbá válhatunk. És használjuk ki a mai napot, hogy még jobbá tegyük a holnapot ebben a Chicagóban!”

Az új chicagói Ideális Szervezet a Dianetikát és a Szcientológiát mutatja be a városnak, a Közönség Információs Központtal kezdve. A több mint 500 filmet tartalmazó kiállítás bemutatja a Szcientológia vallás hitét és gyakorlatát, valamint az alapító, L. Ron Hubbard életét és örökségét. Az információs központ részletes áttekintést nyújt az egyház által támogatott, híres humanitárius programokról is – beleértve a világméretű emberi jogi oktatási kezdeményezést; a messzemenő drogoktatási, megelőzési és rehabilitációs programokat; az írástudás és a tanulás központjainak globális hálózatát; valamint a Szcientológia önkéntes lelkészi programját, amely a világ egyik legnagyobb független segélyszervezetévé vált. A központ, amelyben egy utcai, négycsillagos kávézó is található, reggeltől estig nyitva áll a látogatók számára, akik kedvükre körbejárhatják, és annyiszor térhetnek vissza, ahányszor csak akarnak.

Az egyház kápolnája biztosítja a Szcientológia gyülekezeti összejöveteleihez a helyszínt, beleértve a vasárnapi istentiszteleteket, esküvőket és névadó szertartásokat, valamint számos olyan eseményt, amelyek a közösségi együttműködés jegyében minden vallás tagjai számára nyitottak. Az új egyház továbbá több szemináriumi termet és tantermet is magában foglal, emellett többtucatnyi helyiséget a Szcientológia auditálás (spirituális tanácsadás) céljára.

Az Ideális Egyházi Szervezetek (Ideal Orgs) megvalósítják az alapító, L. Ron Hubbard vallásra vonatkozó víziójának beteljesülését. Nemcsak ideális létesítményeket biztosítanak a szcientológusok számára a spirituális tudatosság és szabadság magasabb szintjeire való felemelkedésükhöz, hanem úgy is tervezték őket, hogy otthont adjanak az egész közösségnek, és találkozási pontként szolgáljanak a mindenféle felekezetű polgárok felemelkedését célzó közös erőfeszítésekhez.

Az év elején felavatott további Ideális szervezetek között van a Del Valle Szcientológia Egyház, amely mindössze pár hete nyílt meg Mexikóvárosban, és amely 12 emelettel emelkedik a város ikonikus enklávéja fölé; és az Austin Szcientológia Egyház, amely szintén nemrég nyílt meg, közvetlenül a Texasi Egyetem kampuszával szemben, a The Drag néven ismert, nyüzsgő központi sugárúton.

Összességében az elmúlt években az egyház a világ nagyvárosaiban nyitott új Ideális Szervezeteket, többek között a latin-amerikai fővárosban, Bogotában; a brit szigeteken belül Londonban, Birminghamben és Dublinban; Európa-szerte Brüsszelben, Rómában, Milánóban, Padovában, Madridban, Berlinben, Hamburgban, Stuttgartban, Koppenhágában, Malmőben, Amszterdamban, Bázelben és Budapesten; a Közel-Keleten Tel Avivban; a Csendes-óceán partvidékén Tokióban, Kaohsiungban, Aucklandben, Sydney-ben, Melbourne-ben és Perthben; Dél-Afrikában Johannesburgban és Pretoriában; Kanadában pedig Québecben és Cambridge-ben.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek