Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A Szcientológia Egyház 10 éve díjazza a vallásszabadság védelmezőit

2023. december 15-én a Szcientológia Egyház szervezete az Alapítvány az Élet, a Kultúra és a Társadalom Javításáért (MEJORA) a 10. évben is megtartotta vallásszabadság-díjátadó ünnepségét.

Az eseményen a hatóságok, akadémikusok, csehországi és bosznia-hercegovinai diplomaták, valamint a civil társadalom képviselői vettek részt, hogy kitüntessenek három szakértőt „a vallásszabadság jogi és társadalmi vonatkozásainak tanulmányozásához, elemzéséhez és megértéséhez való kiemelkedő hozzájárulásukért” – mondta Mercedes Murillo, a spanyol kormány Elnökségi Minisztériumának vallásszabadságért felelős főigazgató-helyettese az eseményen elhangzott üzenetében.

A díjátadó ünnepségen egy hamarosan megjelenő könyvet is bejelentettek, amely az elmúlt évtized 30 korábbi díjazottjának cikkeit fogja összegyűjteni.

„A kiadvány célja, hogy megossza a különböző nézőpontokat erről az alapvető emberi jogról, hogy »növelje a tudatosságot« és párbeszédet indítson el” – magyarázta Ivan Arjona, az esemény szervezője, aki a Szcientológia vallást képviseli az Európai Unió intézményeiben, az EBESZ-ben és az ENSZ intézményeiben.

Több felszólaló is kiemelte a vallások közötti eszmecsere és a lelkiismereti szabadság fontosságát.

„A vallások közötti párbeszéd egyre fontosabbá és szükségesebbé válik, ezen kívül pedig a vallás valamilyen módon a társadalom fontos részét képezi” – mondta Isabel Ayuso Puente, a MEJORA Alapítvány főtitkára, utalva a Szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard által írt erkölcsi kódexre, amely a józan értékekre összpontosít.

Inés Mazarrasa, a spanyolországi Pluralizmusért és Együttélésért Közalapítvány igazgatója bejelentette, hogy az összeállítás-kötetet közpénzekből finanszírozzák.

„A vallásszabadság védelme és a vallási sokszínűség elismerése központi szerepet játszik intézményünk küldetésében” – mondta –, „mivel e »jogok aktív védelme« kulcsfontosságú.”

A 10. alkalommal kiosztott Vallásszabadság-díj díjazottjai

A 2023. évi díjakat három nagy spanyol egyetemet képviselő, a vallásszabadsággal régóta foglalkozó kutató kapta.

A Baszkföldi Egyetem professzora, Igor Minteguía a kisebbségek lelkiismereti védelmével kapcsolatos több évtizedes munkásságáért kapta az elismerést. A „szabadság és a másság védelméről beszélt, még akkor is, ha nem osztják, sőt elutasítják [az ember] valóságról alkotott elképzelését”.

Francisca Pérez Madrid professzor a Barcelonai Egyetemről kiemelte a több országban zajló vallási üldöztetést, amely aggodalma szerint csupán „langyos” nemzetközi reakciót vált ki. Pérez Madrid figyelmeztetett arra, hogy a kormányok korlátozzák a vallást és a véleménynyilvánítást a hivatalos ideológiák kikényszerítése érdekében, és bírálta az olyan tendenciákat is, mint a „cancel culture” (széles körben terjedő hozzáállás, mely a hivatalostól eltérő realitások érvényességét nyíltan megtagadja, megtorolja – szerk.), melyek összességében „elhallgattatják a másként gondolkodó hangokat”. Reményt látott azonban a növekvő vallásközi együttműködésben.

Mónica Cornejo Valle, a madridi Complutense Egyetem vallásantropológia-professzora kifejtette, hogy a spanyolországi népi vallásosság tanulmányozása hogyan tárta fel a „vallási hiteket és gyakorlatokat” érintő rossz bánásmódot. Ez inspirálta őt arra, hogy szakterületén keresztül előmozdítsa a „sokszínűség tiszteletét” és a „különbségek drámaivá tételének visszafordítását”. Cornejo kritizálta a média által használt becsmérlő és diszkriminatív kifejezéseket, amelyek tiszteletlenek a vallásszabadsággal szemben.

Úgy tűnik, mindhárom díjazott egyetért abban, hogy a világnézeti különbségek elfogadása a megértés és a megfontolt párbeszéd révén elengedhetetlen a békés pluralizmushoz. Vagy ahogy Arjona összefoglalta:

„senkinek sincs joga eltiporni, aláásni vagy kisebbíteni azt, ami te vagy, mert szellemi lény vagy… és arra kérem önöket, hogy a mindennapi életükben… tartsák szem előtt az ember azon alapvető igényét, hogy szabad és boldog lehessen azzal, ami ő maga”.

A Szcientológia globális emberi jogi erőfeszítései

A Szcientológia TV-nek köszönhetően egyre nagyobb globális érdeklődés mellett a szcientológiai szervezetek, köztük a MEJORA Alapítvány és a Közügyek és Emberi Jogok Európai Hivatala évek óta aktívan részt vesznek az ENSZ emberi jogi szervezeteinek munkájában rendezvények, kutatások és érdekvédelmi együttműködések révén.

Arjona kiemelte a Szcientológia egyház az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában betöltött konzultatív státuszát, mely a MEJORA Alapítványon keresztül valósul meg. Ez a pozíció lehetővé teszi számára, hogy hivatalosan részt vegyen az ENSZ vitáiban, konferenciákon és információcserében, hogy alulról jövő szakértelmet nyújtson a politikai döntéshozóknak és diplomatáknak, valamint más emberi jogi aktivistáknak.

A Szcientológiához kötődő csoportok olyan emberi jogi kérdésekkel kapcsolatos szempontokat is kifejtettek, mint az emberkereskedelem, a gyermekek jogai, a vallásszabadság, valamint az emberi jogok a mentális egészség területén és más területeken. Csak idén márciusban például a MEJORA társszponzorált egy ENSZ-rendezvényt, amelyen az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 75. évfordulóját ünnepelték, több mint 30 előadóval.

Társadalmi jobbító csoportjain keresztül a Szcientológia egyház számos humanitárius kezdeményezést folytat, a drogellenes kampányoktól kezdve a katasztrófa-elhárításon át az emberi jogi oktatásig. Az egyház a legnagyobb nem kormányzati kábítószer-ellenes felvilágosító kampányt is vezeti: az 1980-as évek óta több mint 190 országban, mintegy 200 millió füzetet osztottak szét.

Szcientológia: kíváncsiság és kifejezésmód

A Szcientológia az évtizedek során folyamatosan növekvő kíváncsiságot vált ki, beleértve a felé irányuló, közösségi felvilágosító tevékenységekre vonatkozó együttműködési kérelmek növekvő számát. Az érdeklődés és a kíváncsiság részben abból eredhet, hogy a Szcientológia az 1950-es évek Amerikájában – ahol keveredtek a spiritualitásról, az önfejlesztő gyakorlatokról és az etikusabb társadalomról szóló elképzelések – kialakult társadalmi helyzetek megoldásának akadályai ellenére is eredményes tudott lenni. David Miscavige úr vezetése és a humanitárius programok globális egységesítése óta L. Ron Hubbard céljai új nagyságrendekkel, magasabb szinten valósulnak meg.

Az akadémikusok sürgetik a Szcientológia tényleges természetének és kontextusának vizsgálatát, amellyel hozzájárul a hit sokféleségéhez, és tiszteletben tartja azt.

Ahogy Cornejo és Pérez kiemelte, a kifejezésmód számít, amikor befogadásról van szó. Az inkluzív részvétel, középpontjában a lelkiismereti és hitbéli szabadsággal pedig megnyitja az ajtót a minden emberre vonatkozó nagyobb kölcsönös megértés felé, és ezáltal egy hatékonyabb csoportot is létrehoz, amely segíti ezt a világot jobbá tenni.

 

Forrás: EuropeanTimes News

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek