Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A változást kérték számon a pszichiátereken

A pszichiátriákon alkalmazott eredménytelen, sőt sokszor káros kezelések miatt zajlott tüntetés szombaton, szeptember 16-án Szegeden. A rendezvényre a Magyar Pszichiátriai Társaság szegedi vándorgyűlése kapcsán került sor, melyet ez alkalommal is számos gyógyszergyár pénzzel támogatott. Talán ennek tudható be, hogy a pszichiáterek nem voltak hajlandóak átvenni a demonstrálóktól a szakmájukat érintő társadalmi üzenetet.

A tüntetők arra hívták fel a figyelmet: nagyon komoly kritikák érték a pszichiátria jelenlegi rendszerét az utóbbi néhány évben, olyan nemzetközi szervek részéről, mint az ENSZ, a WHO vagy a Pszichiátriai Világszövetség. E kritikák szerint a pszichiátria mai gyakorlata már elavult és jogsértő, tekintettel a még mindig túlzottan gyógyszerközpontú kezelésekre és a megalázó pszichiátriai kényszerintézkedések mindennapos voltára. Ezzel kapcsolatos írásos üzenetüket a demonstráció végén megpróbálták átadni a pszichiátriai konferencia vezetőségének, ám ők nem voltak hajlandóak átvenni ezt a szakmájukat érintő, fontos társadalmi kommunikációt.

A rendezvényen felszólalt egy károsult nő is, akivel gyermekkorában kezdtek egy pszichiátriai szert szedetni, mert „túlságosan pörgött”; mostanra egész viselkedése maradandóan belassult.

Az Egészségügyi Világszervezet 2021-es jelentése szerint a pszichiátriai kényszerkezelések „mindenütt elterjedtek, és egyre gyakrabban alkalmazzák őket a világ országaiban, dacára annak, hogy semmi sem bizonyítja azok előnyös kimenetelét, ellenben jelentős bizonyíték van arra, hogy fizikai és pszichológiai károkhoz, sőt halálhoz vezetnek”.

A Pszichiátriai Világszövetség álláspontja szerint több olyan kipróbált és működőképes alternatíva is létezik, melyek alkalmazása szükségtelenné tehetné a kényszerítéseket, illetve sokkal hatékonyabbá tehetné az egészségügyi ellátást, ezért arra szólítják fel a világ pszichiátereit, hogy saját országukban érjék el, hogy a jelenlegi elavult módszerek helyett az új ellátási módokat használják, melyek nem sértik az alapvető emberi jogokat.

A tüntetés szervezője, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű civil szervezet szerint egy ilyen pszichiátriai konferencia résztvevőinek komolyan kell venniük ezeket a nemzetközi figyelmeztetéseket, és újra kell szervezniük a pszichiátria területét, hogy az mentes legyen a csupán tudatmódosító szerek adagolására alapuló, sokszor káros és megalázó kezelésektől. A demonstrálók ezért Szeged belvárosán keresztül a pszichiátriai vándorgyűlés helyszínéhez – a Tanulmányi és Információs Központhoz – vonultak, hogy ott felhívják a – nagyrészt gyógyszergyárak pénzügyi támogatásaiból – gyűlésező pszichiáterek és a nagyközönség figyelmét a fenti visszásságokra, és számon kérjék a pszichiátereken a szükséges rendszerszintű változásokat.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek