Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Együtt egy drogmentes magyarországért

Magyarországon minden hétvégén 350 000 fiatal használ tudatmódosító szereket. A 2010-es statisztikák szerint 100 000 droghasználó van Magyarországon, és egyre több ember él vissza receptre kapható gyógyszerekkel. A leggyakrabban használt szerek ma az úgynevezett designer drogok, amelyeket úgy hoznak létre, hogy egy kis kémiai változást végeznek a létező illegális drogon, és ezáltal megkerülik a drogtörvényeket.A legnagyobb veszély abban rejlik, hogy ezeket a stimulánsokat nagyon könnyen be lehet szerezni az interneten keresztül vagy máshogy, de a legtöbb fiatal azt nem tudja, hogy ezek közül a drogok közül sok – például a speed és az extasy – más komponenseket is tartalmaz, mint például ideggázt, patkánymérget és más mérgező anyagokat.

A drogok nemcsak a testre nézve rombolóak, hanem a személyiséget is pusztítják. A képesség, hogy különbséget tegyünk jó és rossz között, már kezd eltűnni, és a drogfogyasztók túl könnyen válnak bűnözőkké.

A helyzet komoly, ám van egy mozgalom, amelynek az a célja, hogy egy drogmentes Magyarországot hozzon létre. Mióta a Drogmentes Magyarországért Maraton 2002-ben elindult, az ország legnagyobb civil szervezésű drogellenes mozgalmává nőtte ki magát. Az elmúlt évtized során a maratonisták minden évben 42 napon keresztül futnak városról városra, elhozva „Az igazság a drogokról” üzenetét, hogy felhívják a társadalom figyelmét a kábítószerek veszélyeire. A Maraton tagjai minden évben több mint 20 000 gyereket érnek el drog felvilágosító előadásokkal, és majdnem 70 000 embert pedig olyan híres előadó művészek vagy sportolók rendezvényeivel, akik a drogmentesség üzenetét akarják továbbítani.

A futók azokban a városokban és falvakban, amelyeken keresztülhaladnak, polgármesterekkel, iskolaigazgatókkal és tanárokkal találkoznak, hogy együttműködjenek a drogprobléma kezelésében, és bemutassák „Az igazság a drogokról” drogfelvilágosító programot, valamint egy egyedülálló megoldást azok számára, akik már a drogok csapdájába estek: a Narconon drogrehabilitációs programot. A Narconon által használt módszereket L. Ron Hubbard fejlesztette ki, és ma már szerte a világon több mint 45 országban használják.

Tudva, hogy a drogprobléma kezeléséhez a drog felvilágosítás és -megelőzés a kulcs, a tagok tévé- és rádióinterjúkon keresztül, interneten és a nyomtatott sajtóban hirdetik a Maratont és más rendezvényeiket. „Meg kell védenünka fiatal generációt a drogok csapdájától, mivel a drogok ugyanúgy tönkreteszik az életeket, ahogya társadalmat is” – nyilatkozta Soós Zoltán, a Drogmentes Magyarországért Maraton ügyvezető igazgatója.

Miközben keresztülhaladnak Magyarországon, a maratonisták drogfelvilágosító anyagokat osztanak szét a gyerekek és a felnőttek között, hogy megismertessék a tényeket a drogokról és a fennálló veszélyekről. Az évek során több százezer aláírást gyűjtöttek a Drogmentes Magyarországért petícióra, és majdnem ugyanennyi gyerek letette a „Drogmentes Kapitány” esküt is.

Szomor Katalin biológus és kábítószer-szakértő, a korábbi Egészségügyi Minisztérium Kábítószerügyi Osztályának nyugalmazott vezetője megismerte és szinte kezdettől fogva támogatja a Drogmentes Magyarországért Maratont. „Csak összefogással és következetes neveléssel van esélyünk megakadályozni a drogfogyasztás miatt bekövetkező személyes és családi tragédiákat! A drogproblémát az ENSZ keretében megfogalmazott alapelvek szerint csakis úgy lehet eredményesen redukálni, ha a kábítószerek keresletét és kínálatát egy időben csökkentik. A kulcs ehhez a gyermekek felvilágosítása és sportszerű, drogmentes életmódra nevelése a családban, iskolában és a helyi közösségekben, illetve a kábítószer-terjesztés egyidejű megakadályozása. Ehhez össze kell fognia kormányzati szerveknek, a helyi közösségeknek és a civil szervezeteknek, valamint a szakértőknek, az egészségügyi intézményeknek, szociális munkásoknak, az iskoláknak, másrészta kábítószer-bűnüldöző és az igazságügyi szerveknek is!”

A Maraton tevékenységének egyik legfontosabb eleme a kábítószerrel való visszaélés felszámolása, és ezt a különböző ágazatok együttműködése révén lehet megvalósítani. 35 sportszövetség, tucatnyi sportoló, ismert színészek és előadók és még sokan mások csatlakoztak már a mozgalomhoz. Erdei Zsolt (Madár) profi olimpiai bajnok ökölvívó, aki egyben a Maraton védnöke is, így nyilatkozott: „Örülök, hogy van ez a kezdeményezés, amely bőrszíntől, vallástól vagy politikai hovatartozástól függetlenül szervez sporteseményeket. Több mint 10 000 embert aktivizálnak egy nemes célért. Azt hiszem, kell ilyen kezdeményezés!”

Ha megadjuk a gyereknek a megfelelő oktatást és felvilágosítást a drogok hatásairól, ez esélyt ad neki, hogy tisztán gondolkodjon, és meghozza a saját döntését, hogy drogmentes életet éljen. Ha további információkat szeretne a programról, látogasson el a következő weboldalra:

http://hu.drugfreeworld.org

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Nemzetközi hírek röviden

AZ EURÓPAI BÍRÓSÁGOK MEGERŐSÍTIK A SZABADSÁG GARANCIÁIT Amint azt a történelem példázza, minden új vallási mozgalomnak meg kellett harcolnia „saját helyéért a nap alatt”. Az