Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Győzedelmes próbatétel

Közel 2500 évvel ezelőtt egy Pheidippides nevű futó 42 kilométert futott Marathon faluból Athénba egy fontos győzelem hírével.

Idén több mint 5200 magyar vett részt egy, a Maraton hagyományán alapuló eseményben – a 2005-ös Drogmentes Magyarországért Maratonban.

A 42 napos, több mint 2000 kilométeres futáson részt vevő sportolók nagyon jó híreket hoztak a társadalomnak: „Lehet valamit tenni a drogok ellen – és a droghasználat fölötti győzelem karnyújtásnyira van.”

Nagyon sok nemzeti vezető és elismert sportoló továbbította ezt az üzenetet, aki azért csatlakozott a maratonfutókhoz, hogy iskolákban, szélesebb körű rendezvényeken felszólaljon a drogok ellen.

Dr. Túrós András altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, tanúja volt a droghasználattal kapcsolatos bűn és halálesetek növekedésének. „Egykori rendőrtábornokként – mondta – tudom, milyen veszélyeket rejt a kábítószer, a kábítószer-fogyasztás a felnövekvő fiatalságra.Ezen túl a drogok egészségkárosító hatása, a közösségellenes megnyilvánulások kezelhetetlensége olyan mérhetetlen kárt okoz, amely ellen minden tisztességes embernek fel kell lépnie.”

Így Túrós altábornagy fáradhatatlan támogatója lett a 2005-ös Drogmentes Magyarországért Maratonnak. „Nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen erőfeszítést támogathatok – nyilatkozta. – Azért vállalom el a védnökséget, mert felelősséget érzek a jövő fiatalságáért.”

Sokakkal együtt az ő támogatása is segített abban, hogy az idei Maraton több mint 120000 embert ért el útközben és a több mint 300 általános – és középiskolában megtartott közösségi eseményen keresztül az egész országban.

Elmondható az is, hogy az összes résztvevő rájött arra, hogy a droghasználat elleni küzdelemnek folytatódnia kell. Vannak olyanok, akiknek az életét már tönkretette a drog, és drogfogyasztásuk továbbra is megoldatlan problémaként jelentkezik –nemcsak hazánkban, hanem a világ legtöbb országában is. Mégis, a Drogmentes Magyarországért Maratonhoz hasonló programokkal megvan a lehetőség arra, hogy a gyerekeket és tinédzsereket elfordítsuk az ilyen sorstól. A Maraton által kovácsolt szövetség, a szervezők és támogatók együtt folytathatják a munkát, hogy elérjék ezt a célt.

Az Ember és Szabadság mostani száma közreadja ennek a történelmi, hathetes futásnak az eredményeit és sikereit, ami június 4-én ott fejeződött be, ahol elkezdődött – Budapesten.

És ez kapcsolódási pontként vezet tovább bennünket másik fő témánkhoz, mert szintén Budapest volt, ahová egy másik csapat, a magyar Szcientológia önkéntes lelkészei tértek vissza nemrég az Indiai-óceán szökőár-pusztította partjairól. Ők a közé a több mint 500, az egész világból érkezett szcientológus közé tartoznak, akik munkájukat, otthonukat és családjukat hátrahagyva keltek útra, hogy életerőt öntsenek és reményt adjanak a 2004. december 26-i katasztrófa által megtizedelt lakosságnak Dél-Thaiföldön, Szumátrán, Délkelet-Indiában és Srí Lankán.

Ezeknek az önkénteseknek értékes eszközeik vannak, hogy gyakorlati segítséget vigyenek embertársaiknak, akár nemzetközi, akár személyes krízisre adott válaszként. A történeteik bepillantást engednek a létfontosságú „tudástárra”, amelyet bármelyik jóakaratú ember megtanulhat és használhat, hogy javítsa a saját – és környezete – életminőségét.

A szcientológusok nap mint nap bebizonyítják, akár a szökőár-sújtotta partvidéki falvakban, akár a droghasználat elleni harc frontvonalain: LEHET valamit tenni ezzel kapcsolatban.

Meghívom Önöket, hogy nézzék meg, ez hogyan lehetséges. És mint mindig, várom észrevételeiket és kérdéseiket.

— Grózli Zoltán, szerkesztő

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Együtt egy drogmentes magyarországért

Magyarországon minden hétvégén 350 000 fiatal használ tudatmódosító szereket. A 2010-es statisztikák szerint 100 000 droghasználó van Magyarországon, és egyre több ember él vissza receptre

Küzdelem a nemzeti drogproblémával

Atléták és mások élesztik a drogmentes Magyarország eszményét. Az egész országra kiterjedő drogfelvilágosító kampány fél millió embert ért el. Eljött a márciusi hideg szél korbácsolta

A vallásszabadság egy valláskutató szemével

Az ember és szabadság interjút készített Máté-Tóth Andrással, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vallástudományi tanszékének professzorával a lelkiismereti és vallásszabadságról. Ember és Szabadság: