Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A drog-probléma megoldásához közös cselekvésre van szükség

A drog-probléma magyarországon

A legijesztőbb veszély ma Magyarországon is – nem csak a világ távoli részein – a drogok rendkívül gyors terjedése.

Statisztikák szerint a 18 és 34 év közötti magyar népesség 20.1%-a használt már valamilyen illegális kábítószert. A 9-11. osztályosok mintegy ötöde kipróbált már valamiféle illegális szert vagy inhalánst.

A kábítószerek nemcsak a testre vannak romboló hatással, hanem az egész személyiségre. Eltűnik a jó és a rossz megkülönböztetésének képessége, és az egyén eredeti etikai-morális értékítéletei megszűnnek, átveszi helyüket egy másik értékítélet, melyet a drogok diktálnak. Mivel a rendszeres kábítószerhasználat aláássa az emberi képességeket, hamar eljön az a pillanat, amikor a droghasználó nem képes becsületes módon pénzt keresni szokásának fenntartására. Nagyon gyakran tolvajjá, erőszakos bűnözővé válik, illetve a legkönnyebb út az, hogy maga is terjesztő lesz.

Egy korábban normális, jó kedélyű fiatalból néhány év alatt (vagy akár néhány hónap alatt) bűnöző válik, akit addigi ismerősei megvetnek, és többé nem követi a közösség szabályait. Ha nem is kerül börtönbe, eljön az az idő, amikor nem azért használ kábítószert, hogy jól érezze magát, hanem azért, hogy ne szenvedjen az elvonási tünetek poklától. Ez a függőség (addikció). A jelenlegi programok, melyekkel a társadalombiztosítási kasszaterhére a függőséget kezelni próbálják, sajnálatosan eredménytelenek. És ha valaki azt hiszi, hogy „nem túl nagy a veszély, a dolgot meg fogják oldani valahogyan”, vessen egy pillantást Svájcra, ahol a heroinhasználatot legalizálták, vagy Hollandiára, ahol az úgynevezett „Tű-parkokban” tizenéves lányok szó szerint bármit megtesznek egy adag drogért.

Az elmúlt évek romló drogstatisztikái – mint pl. hogy 2003-ban 109%-kal nőtt a kannabisz használók köre – azt jelzi, hogy a problémát más irányból kell megközelíteni, olyan módon, amely a hatékony megelőzésre, az idejében történő felvilágosításra helyezi a hangsúlyt.

Működőképes megoldás egy súlyos helyzetben

2002-ben egy szcientológus (egyébként költő), Kunfalvy Ákos, megvalósítva egy régi álmot, elindított egy programot, hogy közvetlen módon kezelje a drog-problémát. Ezzel a programmal sok gyermeket fel lehet világosítani, a közösség vezetői bekapcsolódhatnak, a média segíthet, és mindez sporttal összekapcsolva, amely egészséges alternatívát mutathat a fiatalok számára. Így jött létre a Drogmentes Magyarországért Maraton terve.

Az évek során ez az egyéni kezdeményezés lett az ország legnagyobb drogellenes rendezvénye.

Mi a drogmentes magyarországért maraton?

A Maraton egy évente megrendezett, 42 napos ország-futás, amely a következő üzenetet viszi el minden nagyobb településre: „Lehet tenni valamit a drog-probléma ellen!” Idén ötödik éve, hogy ez a program lehetőséget teremt arra, hogy a drogok hatása és a kábítószer használat következményei megismerhetőek legyenek. Mindez gyerekekkel, szülőkkel, tanárokkal való találkozókon valósul meg. A cél tanácsot és támogatást adni előadásokkal, valamint gyerekeknek és olyan felnőtteknek szóló drogmegelőzési füzetekkel, akik segíteni akarnak a környéken élőknek. A Drogmentes Kapitány eskü – amellyel a résztvevők felesküsznek arra, hogy nem fognak kábítószerekhez fordulni – segít abban, hogy a fiatalok a kortársi nyomás fölé emelkedjenek, és megerősítsék szándékukat, hogy drogmentesek maradjanak. Ez sokat jelenthet egy csábítást jelentő helyzetben…

A futás maga is olyan tevékenység, amellyel a fiatalok letehetik a voksukat arra, hogy nemet mondanak a drogokra – egyszerűen azzal, hogy csatlakoznak a Maratonhoz.

A maraton eredményei

Számos rendszeres csatlakozó van a 311 településen, melyeket a Maraton érinteni szokott. Vannak városok, ahol helyi drogmegelőző akciókkal is segítik a Drogmentes Magyarország célkitűzést.

Sok iskola pedagógusai számoltak be arról, hogy a gyerekek mennyire várják ezt az eseményt, előre tréningeznek az udvaron vagy a tornateremben a futáshoz, mely átszeli a településüket.

2006-ban 126 városban és faluban kapcsolódtak aktívan a rendezvényhez: iskolai rendezvénnyel, hivatalos városházi fogadással, hivatalos találkozókkal, a helyi médiában történő híradással, sőt „Drogmentes Nap” meghirdetésével.

A Drogmentes Magyarországért Maraton sportolást ajánl fel a gyerekeknek, hogy aktívan bekapcsolódjanak, és maguk is kinyilváníthassák véleményüket a drogokkal kapcsolatban.

Neves sportklubok csatlakoztak eddig a mozgalomhoz, társszervezőként vagy eszmei támogatóként (Országos Sportliga, Vízilabda Szövetség, Triatlon, illetve Futball Szövetség, továbbá a Bécs-Budapest Szupermaraton, az MKB Veszprém Kézilabdacsapat, a Győri Rába ETO Futball Szövetség, és az olimpiai férfi kajak válogatott).

A statisztikák szerint a Maraton csapatának erőfeszítései nyomán növekszik a mozgalom támogatóinak köre: helyi vezetők, híres emberek, valamint cégek is egyre nagyobb számban csatlakoznak.

Minden évben van egy rendezvény, ahol a legjobb futókat megjutalmazzák. A 152 résztvevő iskola mindegyike kapott egy könyvjutalmat, 5000 Ft értékben, mely a Holnap Könyvkiadó ajándéka volt, valamint mind a 10 024 csatlakozó futó kapott egy kis ajándékot, a Stabilo cég jóvoltából.

A Maraton során több mint 100 interjú, beszámoló, közlemény készült, melyek a helyi és az országos médiákban jelentek meg.

A médiamegjelenések mellett az RTL Klub, a Pesti Est programmagazin, az MCO Net, a Sportrádió és a Hunrun internetes weboldalakon is rendszeresen olvashatók voltak a maraton hírei. A www.drogmentes.hu weboldalon (amely a mozgalomhivatalos netes oldala) naponta fotók is megjelentek az eseményekről, melyeket mintegy 48 ezren tekintettek meg a Maraton 42 napja alatt.

A veszprémi események összefoglalójából:

„Az Óváros főterén a Maraton színpadánál 8.45-től lehetett jelentkezni, 2006. május 26-án több mint 2700 gyerek csatlakozott 20 különböző iskolából. Amikor az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapat megérkezett, a gyerekek odamentek hozzájuk, hogy a füzetükbe vagy az oklevelükre, de leggyakrabban a pólójukra autogramot kérjenek tőlük.

Pflum Orsi lépett a színpadra, és hihetetlen előadást kanyarított: ’Csak tudnám, hogy miért?’ Azután Beleznay Endre, a Maraton védnöke nevettette meg a gyerekeket, ezután bemutatta a Maraton futócsapatát, ezután pedig a Drogmentes Kapitány eskü következett.

A tömeg tapsban tört ki, amikor bemondták, hogy itt és most Veszprém rekordot állított fel: most tették le legtöbben a Drogmentes Kapitány esküt egyidejűleg!!! Amikor eljött a pillanat, hogy kezdődjön a futás, Endre a színpadon elkezdett visszafelé számolni, az első sorban ott voltak a kézilabdások, mögöttük pedig a közel 3000 gyerek.

A Maraton elindul további hosszú útjára. Az elöl futók integetnek a nézőknek. A futók sora olyan hosszú volt, hogy percekig tartott, amíg elhaladtak, pedig tömött sorokban futottak. Úgy néz ki, mintha Veszprém egész lakossága itt futna a Drogmentes Maratonon. Az út úgy néz ki, mint egy virágos mező, amit elborítanak a fehér póló-virágok. Amikor másfél kilométer után az első sorok megérkeznek a Plázához (a célba), akkor legalább 10 percig tart bevárni a többieket, mivel ma 2932 gyerek és 132 felnőtt futott velünk egy drogmentes országért…”

A drogmentes magyarországért maraton eredményei (2002-2006)

Az öt év alatt Több mint 400 településen futottunk keresztül, melyek közül 200-ban történt valamilyen rendezvény a Maratonhoz kapcsolódóan; Több mint 320 iskola csatlakozott országszerte a programokhoz. Több mint 20 ezer ember csatlakozott a futáshoz, a Maratoncsapatához; Több mint 45 ezer km-t tettek meg A Drogmentes Magyarországért futói; Több mint 32 ezer ember írta alá a felhívást egy Drogmentes Magyarország megteremtéséért; Több mint 20 ezer gyerek tette le a Drogmentes Kapitány-esküt; Több mint 87 ezer drogfelvilágosító füzetet osztottunk szét; Több mint 330-szor jelentünk meg a médiában, ami bizonyítja a rendezvények jelentőségét és eredményeit; Több mint 800 hivatalos személy és híresség írta alá a Maraton Vándorkönyvét, csatlakozva ezáltal a felhíváshoz.

A drogmentes kapitány program

Már hozzászoktunk egy olyan világhoz, amelyben „szokásos” és „trendi” dolog szórakozóhelyeken és partikon drogot kínálni.

Egyre több film és sajtótermék jelenik meg, amelyek a kábítószereket elfogadható, „normális” jelenségként ábrázolják.

Hogyan őrizheti meg egy gyerek a személyiségét és a saját véleményét egy ilyen környezetben? Hogyan taníthatjuk meg arra, hogy azok, akik drogot árulnak, nem a fogyasztó érdekeit nézik?

Szükség van a megfelelő felvilágosításra, a tényszerű információkra, amiket a fiatalok megvizsgálhatnak.

De szükség van még valamire: A gyerek saját elhatározására.

Kell, hogy legyen olyan alkalom, ahol a gyerek megerősítheti az elhatározását, és nyilvánosan kifejezheti azt.

Ez a drogmentes eskü célja.

A gyermek, aki elhatározza, hogy nem akar drogokat használni, megerősítheti ezt az elhatározását, önmaga és mások számára is.

Kik azok a drogmentes kapitányok?

Egy drogmentes kapitány egy olyan személy, aki felesküszik arra, hogy nem fog a kábítószerekhez fordulni, hanem megismeri azokat, és a barátaiért és a családjáért is felelősséget vállal, hogy pontos adataik legyenek ebben a kérdésben.

Ezt az esküt gyakran leteszik felnőttek, tanárok, iskolaigazgatók, polgármesterek, szülők, sportolók is, bárki – gyerekek is, mindenki, aki jó példát akar mutatni másoknak.

A Drogmentes Kapitány oklevél mellett van egy másik oklevél, egy nagyobb méretű, iskolák számára, melyet minden drogmentes kapitány aláír, és azután ki lehet tenni az iskolában, ahol minden nap láthatják az iskolások: ezek azok, akik felesküdtek arra, hogy drogmentesek maradnak.

A drogmentes kapitány eskü

Én, …, drogmentes kapitányként esküszöm, hogy társaimnak jó példát mutatok a következőképpen:

1. Drogmentes életet élek

2. Megmutatom másoknak, hogy az élet boldogabb kábítószerek nélkül

3. Segítem drogmentes kapitány társaimat

4. Tájékozódom arról, hogy a drogok hogyan hatnak az emberekre

5. Elmondom az igazságot arról, hogy a drogok milyen káros hatásokkal rendelkeznek

6. Segítem családomat és barátaimat, hogy kábítószerek nélkül élhessenek

7. Jó példát mutatok minden gyerek számára, és ezen a módon hozzájárulok ahhoz, hogy Magyarország drogmentes legyen

Soós Zoltán

Zsombor György, a Magyar Országos Polgárőr Szövetség alelnöke a következőket írta a maratonistáknak:„A Maratont épelméjű embernek támogatnia kell! Még akkor is, ha ő maga állapota miatt nem tud futni. És akkor is, ha ő maga nem szientológus és nem is lesz az. Ugyanakkor tisztelem és becsülöm az egyházukat már csak azért is, mert az önök önkéntesei nemcsak imádkoznak, hanem tesznek is azért, hogy valami pozitív irányba fejlődjék. Szóval minden olyan programjukban számíthatnak rám, amelyek hasonló módon az építést és nem a rombolást hordozzák. Még akkor is, ha ezért támadások érnek.

Az árvíznél tanúsított viselkedésük is e meggyőződésem mellett érvelt. Míg mások jóistenhez fohászkodtak, addig az Önök önkéntesei az első hívó szóra ott voltak és segítettek. A szentendrei gátakon pl. egy „történelmi” papnevelde sem volt ott, de Önök igen.

A kábítószer ellen hallottam prédikációt, de még soha egyetlen konkrét dolgot nem cselekedtek az ún. történelmi egyházak. Önök jó barátok, és toleránsak az ilyen hitetlennel is, mint amilyen én vagyok. Üdvözlettel: Zsombor György az Országos Polgárőr Szövetség Alelnöke”

Martinek János, olimpiai, világ-és Európa bajnok öttusázó így fogalmazta meg, hogy miért lett a Drogmentes Magyarországért Maraton mozgalom támogatója:

„Azért vállaltam a Drogmentes Maraton védnökségét, mert fontosnak tartom a jövőt. A Maraton célja a megelőzés és a droggal szembeni alternatíva, a sport, ami nekem egy olyan utat jelentett, mely lekötötte minden időm-energiám, ezáltal szüleim nyugodt szívvel jó csapatban tudhattak. Bízom benne a hogy a Maraton, mint a nevében is jelzi, hosszú távra megoldást kínál mindenkinek: egy tisztább, drogmentes Magyarországot. Kívánok hozzá kitartást és minél több támogatót, hogy a program és gyermekeink is tovább élhessenek.” With regards: Martinek János

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

A Nemzetközi Szcientológia Egyház

KIÁLTVÁNYA A VALLÁSRÓL, AZ EMBERI JOGOKRÓL ÉS A TÁRSADALOMRÓL Kibocsátva és közzétéve 2003. szeptember 17-én, a Nemzetközi Szcientológia Egyház Emberi Jogi és Közönségkapcsolati irodájának ünnepélyes

Mi a CCHR?

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) nevű szervezetet 1969-ben alapította a Szcientológia Egyház, hogy kivizsgálja és feltárja a pszichiátria területén történő emberi jogi sérelmeket,

Lehet tenni valamit ezzel kapcsolatban

AZ ÖNKÉNTES LELKÉSZEK KIBŐVÍTETT SZOLGÁLTATÁSOKKAL TÉRTEK VISSZA MAGYARORSZÁGRA   Az önkéntes lelkészek – L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítója szavaival a „lelkiismeretességet, kedvességet, szeretet és