Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A droghelyzet trendjének megváltoztatása

A SZCIENTOLÓGIA ÖNKÉNTES LELKÉSZEK DROG-FELVILÁGOSÍTÓ PROGRAMJA TÁMOGATÓ FIGYELMET KAP ORSZÁGSZERTE

„Annak érdekében, hogy a harmadik évezred küszöbén egy olyan szabad, magabiztos és produktív társadalom alakulhasson ki, mely képes kezelni a kábítószerek használatával és terjesztésével összefüggő egészségügyi, szociális és bűnügyi ártalmakat és veszélyeket, szükséges, hogy:

a társadalom váljon érzékennyé a kábítószerkérdések hatékony kezelése iránt, a helyi közösségek pedig növeljék problémamegoldó készségüket a kábítószer-probléma visszaszorításában (közösség, együttműködés);

esélyt kell teremteni arra, hogy a fiatalok képessé válhassanak egy pozitív életstílus kialakítására és a drogok visszautasítására (megelõzés);

segíteni kell a drogokkal kapcsolatba kerülő és a drogproblémákkal küzdő egyéneket és családokat (kezelés, rehabilitáció);

és csökkenteni kell a drogokhoz való hozzáférés lehetőségét (kínálat csökkentés).

A nemzeti stratégia a kábítószerek fenyegetésével szembeni átgondolt és világos kormányzati program. Végrehajtása, a célok elérése a társadalom egészének támogatását és közreműködését igényli.”

”Nemzeti stratégia a kábítószerprobléma visszaszorítására

Magyarország nemzeti stratégiája a drogprobléma leküzdésére

Magyarországon a drogprobléma leküzdésére vonatkozó nemzeti stratégia célja egy termékeny, drogmentes társadalom. De ahogy a droghasználat növekvő statisztikája is mutatja, Magyarország vesztésre áll abban a harcban, amelyet a drogmentes társadalom megteremtéséért folytat.

A Drogok és Drogfüggőség Európai Megfigyelő Központja (EMCDDA) szerint -– az összes tagország drogstatisztikáit nyomon kö-vetve –- a magyar drogfogyasztók száma folyamatosan növekszik. 1995 és 1999 között a „füvet”” (marihuána, hasis) fogyasztók aránya 5%-ról 13%-ra emelkedett, és ez a hányad 2000-ben tovább növekedett. Ugyanebben az időszakban az egészségügyi intézményekben opiátszármazékokat (heroin, ópium stb.) használó kezeltek száma a betegek körében 22%-ról 39%-ra nőtt.

E statisztikák fényében nem meglepő, hogy Magyarországnak a drogprobléma leküzdésére irányuló nemzeti stratégiája igényt tart az állami és közintézmények segítségére azért, hogy velük közösen oldják meg ezt a problémát.

Egy drogmentes társadalom megteremtése

1989-ben a Szcientológia Egyházat egy drogmentes társadalom megteremtésének vágya motiválta abban, hogy Európa-szerte elindítsa a „Mondj NEM-et a drogokra! Mondj IGEN-t az életre!”” elnevezésű drogfelvilágosító és drogmegelőző kampányát. A kampány célja, hogy széles körben ismertté tegye a drogokról szóló tényszerű adatokat mind a gyerekek, mind a tinédzserek és a felnőttek számára.

„Amikor a gyerekek és a felnőttek ténylegesen megértik a drogok veszélyeit, már könnyű »nem«-et mondaniuk a drogokra. A »Mondj NEM-et a drogokra!« kampánnyal mi pontosan ezt próbáljuk elérni” -” –mondja Braun Mónika, a Drogmentes Magyarországért Alapítvány budapesti elnöke.

A „Mondj NEM-et a drogokra!”” kampány a megelőzésre fekteti a hangsúlyt azért, hogy az új generációt megóvja a függőség csapdájától.

A kampány előadói és a média szóvivői ahelyett, hogy a fiatalokat még inkább kíváncsivá tennék a drogokkal kapcsolatban, világos tényekkel szolgálnak arról, hogy hogyan ejtik csapdába a drogok az egyént, és hogyan teszik tönkre az illető életét. „Egyetlen más drogokról szóló előadás sem volt olyan érdekes, mint ez”” -– mondta egy 13 éves fiú az egyik közelmúltban tartott előadást követően. -– „Soha nem fogok kipróbálni semmilyen drogot!”

”A kampány szervezői kisméretű felvilágosító füzeteket adnak ki az utcai drogok: heroin, kokain, extasy és a „fû”” veszélyeiről, és széles körben terjesztik őket –- újabban egy, a szülők és a tanárok számára a drogvisszaélésekről szóló útmutatót is.

2001 januárja óta a Magyarországi Szcientológia Egyház országos kampányai révén több, mint 340 000 db drogellenes tájékoztatófüzetet osztott szét a lakosság körében.  Ezek mind egyszerű, de elengedhetetlenül szükséges megértést nyújtanak az utcai drogok bizonyos fajtáinak katasztrofális hatásairól.

Az egyház drogellenes kampányának nyári csúcspontja a „Drogmentes Magyarországért Maraton 2003″” fergeteges futása volt. És az természetes, hogy a maraton 42 napja alatt is lelkesen és széles körben terjesztették a füzeteket.

2122 kilométert megtéve –- miközben országszerte a legkülönbözőbb városokban több tízezer ember ünnepelte őket, gratulált nekik és mondott köszönetet azért, amit tesznek –-, a „Drogmentes Magyarországért Maraton 2003″” futói közösségről közösségre haladtak azzal a céllal, hogy terjesszék információs anyagaikat olyan helyeken, amelyeket a fiatalok gyakran látogatnak, és ahol a környéken tiltott drogok találhatók.

A futók ezekben a hetekben budapesti bázisuknál jóval tovább terjeszkedtek, ugyanis több ezer ismeretterjesztő kiadvánnyal felszerelkezve az ország legtávolabbi szegletéig is eljutottak, drogfelvilágosító kiadványokat osztogattak az embereknek, és további készletekkel látták el a belvárosokat: boltokat, rendőrségeket, éttermeket, iskolákat és éjszakai mulatókat.

Ma ezek közül a helyszínek közül sok maga is e nagyon népszerű felvilágosító füzetek terjesztőhelye lett. Az elmúlt évben az európai kontinensen az európai „Mondj NEM-et a drogokra!”” kampány résztvevõi több, mint 6 millió ismeretterjesztő füzetet és 12 millió drogellenes szórólapot osztottak ki.

Az élenjáró Magyarország

Magyarországon csak ebben az évben több, mint 100 000 db-ot osztottak ki tanárok, rendőrök, sőt még kormánytagok részére is – akik közül számosan azonnal használatba is vették őket.

Például Kiskunfélegyháza rendőrei a városka határában csatlakoztak a drogmentességet hirdető maratonfutókhoz, és öt kilométeren keresztül kísérték őket a polgármesteri hivatalig, ahol több száz ember várta őket.  A polgármester elmondta a csapatnak, hogy az önkéntes lelkészek kezdeményezése őt arra inspirálja, hogy drogmegelőző előadásokat szervezzen, és ünnepélyesen megfogadta, hogy kapcsolatban marad az önkéntesekkel, és tájékoztatja őket az eredményekről és a sikerekről.

A Szabolcs megyei rendőrség erőfeszítései részeként használja ezeket a füzeteket, hogy felvilágosítsa a fiatalokat a drogok használatának és a drogokkal való viszszaélések veszélyeiről.

„…..…az információkat érdekesnek tartjuk, és egyes esetekben a közölt információk új oldalakról világítanak meg közérdeklődésre is érdemes témaköröket – írta levelében Gábriel Géza alezredes, a rétsági rendőrkapitányság vezetője.– – Felkérem Önt, hogy a drogokra vonatkozó ingyenes kiadványaikból címünkre küldeni szíveskedjék propaganda céljából. Nagyobb mennyiség esetén az anyag elszállításáról gondoskodunk.”

„”A drogokról szóló tájékoztató füzet különösen felkeltette az érdeklődésemet. Egyetértek az Önök által meghirdetett célokkal, hogy harcolni kell a drogfogyasztás ellen. Sok sikert kívánok céljaik megvalósításához”- –írta Dr. Szalay István, az egyházi kapcsolatok volt címzetes államtitkára a szerkesztőséghez küldött levelében.

Egy általános iskolai igazgató az egyik füzet kézhezvétele után további 200 db füzetet kért, hogy eljuttassa őket a diákjaihoz.

A füzet által okozott legpozitívabb hatás olyan fiatalokon tapasztalható, akik -– miután megtudták az igazságot a drogokról – – abbahagyták a drogfogyasztást. Egy fiatalember például, aki rendszeresen szívott „füvet””, úgy érezte, hogy a droghasználat veszélytelen. Miután elolvasta  Az igazság a „fû””-ről  című felvilágosító füzetet, rájött, hogy milyen potenciális veszélynek tette ki magát, és úgy döntött, hogy abbahagyja.

Egy másik fiatalember, aki valaha „füvet”” szívott, további példányokat igényelt a füzetbõl, hogy barátait is felvilágosítsa, és abbahagyassa velük a „fű”” használatát.

Egy nő, aki a közelmúltban szokott le a drogokról, ugyancsak további példányokat kért, hogy barátait is segítse leszokni.

Egy kisvárosi fodrász az üzletét gyakran látogató fiataloknak osztogatja a füzet példányait. „Akaratlanul is meghallottam fiatalokat arról beszélni, hogy drogot vásárolnak a helyi árusoktól -– mondta. Ezért adok nekik ezekből a füzetekből.  Ez egy nagyon jó dolog.”

”Széleskörű támogatás

A „Mondj NEM-et a drogokra!” ”kampány nemcsak Magyarországon talált támogatásra, hanem más európai országokban is.

A kampány legbuzgóbb támogatói között állami hivatalnokok és rendőrök is találhatók, akik a kiadványokat iskolás gyerekeknek tartott előadásaikon használják. És ahol széles körben terjesztik ezeket a füzeteket -– felvilágosítandó a fiatalokat a drogok veszélyeiről -– , ott csökkenés tapasztalható mind a droghasználat, mind a droggal összefüggő bűnesetek számában.

Németországban például több,mint 4000 rendőrőrs és 5000 orvoskért még példányokat a füzetből saját terjesztés céljából. Sok rendőrség terjeszti a füzeteket a rendőrhivatalokban, illetve a fiataloknak az iskolákban tartott drogellenes előadások alkalmá-val.

„Minden nap hallunk fiatalokat arról beszélni, hogy marihuánát szívni kevésbé veszélyes, mint sört inni -– mondja egy német rendőr. – – Nagyon örülünk ennek a felvilágosító füzetnek, mert most képesek vagyunk tényleges információval szolgálni erről a drogról.”

”Az állami hivatalnokok reakciója Európaszerte hasonlóan pozitív.

„Nagyon értékes kiadvány, amely nagy hatást válthat ki -– mondta egy svéd parlamenti képviselő. -– Nyomást fogok gyakorolni a parlamentre a témát illetően.”

„”A füzet állításai alátámasztják, hogy álláspontom a drogokról helyes– – mondta egy másik parlamenti képviselő. – –Ezután még elszántabban fogok küzdeni a drogok ellen, mint eddig. Szeretném megköszönni az értékes hozzájárulásukat és tevékenységüket.”

„”Azt gondolom, hogy az Önök felvilágosító kampánya nagyon fontos, ezért támogatni fogom”” – –írta egy közhivatalnok Franciaországban.

Tudatos választások és döntések

A Szcientológia Egyház a jövőben is hozzá kíván járulni a drogok ellen tett erőfeszítésekhez azzal, hogy Magyarország-szerte továbbra is széles körben terjeszti a gyerekeknek és a felnõtteknek a drogok veszélyeiről szóló felvilágosító füzeteit. A droghasználat ellen a felvilágosítás az egyetlen hatásos megelőző módszer.

A füzeteinkben található információk a tényleges választás lehetőségét adják meg a fiataloknak. Így a tények birtokában maguk határozhatják meg a drogokhoz való viszonyukat, és nem barátaik nyomása vagy a felnőttek megfélemlítési taktikái között kell választaniuk -– mondja Braun Mónika. -– A döntésüknek a sajátjuknak kell lenni, ez igen fontos pontja kampányunknak. Nem szabad engednünk, hogy a drogok lerombolják a magyar és az európai kultúrát –- foglalja össze mondanivalóját. -– Közösen összefogva egy ténylegesen drogmentes társadalom létrehozásán dolgozhatunk.”


”———A drogproblémával kapcsolatos további információért, illetve hogy többet tudjon meg a megoldás lehetőségeiről, lépjen kapcsolatba az Ember és Szabadság szerkesztőségével a következõ levélcímen: 1399 Budapest, Pf. 701/215 vagy a 268-9920 telefonszámon.

Kárpáti Annamária

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

A New York-i túlélés története

Azt hallottam, hogy augusztusban megjelent John McCole tűzoltó-hadnagy könyve. Amikor az év elején találkoztam vele New Yorkban, azt ígérte, hogy addigra befejezi. Ez a könyv

Üzenet az olvasónak

Üdvözlöm az Ember és Szabadság újabb példányának számával. Köszönjük nagyszámú olvasónknak az előző kiadványunkkal kapcsolatos biztató válaszokat, ahol is olyan társadalmi és emberjogi problémákkal foglalkoztunk,

A ma vezetői védelmezik a holnap vezetőit

Nemzeti szintű és polgári vezetők az állampolgárokkal összefogva országszerte támogatják a Maratont a drogvisszaélés elleni küzdelemben. „Húsz éve foglalkozom drogmegelőzéssel – mondja Szomor Katalin, az