Vatikán óva int a vallási megkülönböztetéstől

Donáth László magyarországi evangélikus lelkész a magyar vallási törvény közelmúltbeli módosításának tervezetéhez fűzött kommentárjában a következőt jelenti ki: „A Megváltónak lehet joga különbséget tenni egyházak között, de a kormánynak vagy a miniszterelnöknek ehhez nincs joga.”

II. János Pál pápa ugyancsak felszólalt a vallási megkülönböztetés ellen, utalva egy hasonlóan elnyomó jellegű törvényre, amelyet Franciaországban fogadtatott el néhány saját érdekeitől vezérelt intoleráns, szélsőségesen vallásellenes személy.

A Szentszékhez akkreditált új pápai nagykövet, Alain Dejammet megbízólevelének hivatalos átvételekor a pápa beszédében teljes részt szentelt a vallásszabadságnak, ami a többi nyugati demokratikus állam nagyköveteinek felvételekor ugyancsak szokatlan témának számít. Ez különösen Franciaországra vonatkozott.

A pápa emlékeztette a nagykövetet, hogy „a vallásszabadság – a szó szoros értelmében – a legelső emberi jog”. Ez azt jelenti, hogy olyan szabadság, amelyet nem lehet kizárólag a magánszférára redukálni… „Hátrányosan megkülönböztetni vallásos hiteket, hiteltelenné tenni a vallásgyakorlatok bizonyos formáit nem más, mint a kirekesztés egyik fajtája, amely semmibe veszi az alapvető emberi értékek tiszteletét, és végső soron gyengíti a társadalom stabilitását, ahol pedig a gondolatok és cselekedetek sokféleségének, valamint jótékony és testvéries magatartásnak kellene jelen lennie. Ez a feszültség, az intolerancia, az ellenállás és a gyanúsítgatás légkörét alakítja ki, amely légkörben a társadalmi béke nem tud kialakulni.”

2001-ben a Vatikán által szponzorált katolikus szervezet, az „Aid to the Church in need” (ACS) a vallásszabadságról szóló éves jelentésében elítéli Franciaországot a keresztények üldözése miatt. A La Stampa olasz napilapnak adott interjújában Attilio Tamburrini, az ACS római kirendeltségét képviselve, nyíltan kiállt „a keresztények üldözése ellen” bárhol a világon, különösen az iszlám országokban, de Kínában, Kubában, Indiában és Franciaországban is.

Az ACS szóvivője szerint Franciaország, a „szektaellenes” tevékenységén keresztül egy „világi humanista inkvizíciót” vezet be. Tamburrini szerint a kisebbségi vallások elleni új törvény megengedi a kormánynak, hogy „eszméket büntessen meg”.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

A szélsőségesség botrányai

Nyilvánosságra került az igazság arról a szélsőséges francia testületről, amelyet az intolerancia modelljeként használtak Magyarországon. Franciaország bejelentette vallási kisebbségekre vonatkozó emberjogi politikájának megváltoztatását. Alig 4

Drogmentes Magyarországért Maraton

TÁVOLTARTANI A FIATALOKAT A DROGOKTÓL A maratonisták a hivatalos szervekkel és hírességekkel karöltve viszik el Magyarország  fiataljainak az üzenetet: „Mondj nemet a drogokra! Mondj igent