Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Futás az egységért és a toleranciáért 

A maraton nyolc európai országon vezetett keresztül, hogy segítsen véget vetni a vallási és faji megkülönböztetésnek.

A múlt ősszel egy Európán keresztül vivő 7.000 km-es futáson Magyarország és hét más európai ország atlétái vitték a tolerancia és egység üzenetét az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez Genfbe, hogy előmozdítsák az emberi jogok ügyét.

A futók – az Európai Maraton az Emberi Jogokért negyedik évfordulóján – már éppen készülődtek, hogy nekifogjanak a jelképet jelentő futásnak, amikor megtörtént Amerikában a szeptember 11-i terrortámadás. A Maraton szervezői és támogatói – a Szcientológia Egyház, keresztények, zsidó közösségek, buddhisták, mohamedánok, emberi jogi csoportok, beleértve az Alapítvány a Vallási Toleranciáért Alapítványt és az ENSZ Barátait is, – valamennyien látták, hogy a Maraton és üzenete minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír.

„Most sokkal inkább, mint bármikor, minden jó szándékú vallásnak és embernek egyesülnie kell a tolerancia és béke érdekében – mondta Andrik Schapers, a Maraton egyik szóvivője. – Az erőszakos tettek a türelmetlenség tetteivel kezdődnek, amikor egyetlen fanatikus el tudja terjeszteni a gyűlöletet a tömegekben. A világ vallásainak példát kell mutatniuk a békéről, a barátságról és a kitartásról.”

Magyar, cseh, osztrák, német, svájci, francia, olasz és spanyol futók csapatai vettek részt a négyhetes Európai Maraton az Emberi Jogokért futásán, melyet hivatalosan szeptember 25-én Budapesten indítottak útjára. Minden nemzet csapata a saját országából indult, és valamenynyien Genfben találkoztak egységes csapattá tömörülve.

Budapesten kétezer ember gyűlt össze Vajdahunyad váránál, hogy megnézze a futók „béke-fáklyájának” fényét, és lelkesen elbúcsúztassa őket.

Schapers és az atléták vezették a tömeget a nem messze lévő Petőfi Csarnokhoz, a budapesti Koncert az Egységért elnevezésű szabadtéri rendezvény helyszínére. A négyórás koncert előadásain és beszédein olyan sporthírességek vettek részt mint Robert Lions Shaolin lelkész és kungfu világbajnoki címtartó valamint Mizsér Attila öttusa olimpiai és világbajnok.

Nemere István író az USA szeptember 11-i tragédiájáról beszélt, és támogatta a Maraton szervezőit azon erőfeszítésükben, hogy javítsák az emberi jogokat a világon. „Amíg mások csak beszélnek ezekről a dolgokról – mondta –, ti valóban kimentek oda, és tesztek is valamit.”

A fellépő művészek között ott volt Vincze Lilla, Sipos F. Tamás, Szekeres Adrienn, a Babos Project Romani valamint Roy és Ádám is.

A maraton szervezői egy új kampányt jelentettek be, amely a fiatalokat az alapvető emberi jogokra tanítja. A kampányt a hónap elején indították el a fiatalság körében, éspedig egy európai méretű esszéversennyel az emberi jogokról. A magyar versenyt a tíz éves budapesti Stefanek Gábor nyerte, aki a Petőfi Csarnok lelkes közönsége előtt olvasta fel esszéjét.

A finálét tűzijáték jelezte, és az összes futó, művész és díszvendég összegyűlt a színpadon, csatlakozva Kasuba L. Szilárdhoz, hogy közösen énekeljenek a Maraton és a nemzetközi tolerancia tiszteletére.

„A békéért, egységért és toleranciáért”

A futók egy petícióval indultak el, hogy megszerezzék a vallási, emberi jogi és más vezetők aláírását a Maraton útvonalába eső országokban, és ezt eljuttassák az ENSZ legfőbb emberi jogi vezetőjéhez. A petíció „minden vallást és jó szándékú embert” arra ösztönzött, hogy „működjön együtt a békéért, az egységért, a toleranciáért és a kitartásért – ezeket az elveket fejezte ki az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata.”

Európai Maraton az Emberi Jogokért
Európai Maraton az Emberi Jogokért

Az osztrák határ felé haladva a csapat egyre több magas beosztású tisztségviselő és polgár támogatását és aláírását szerezte meg, beleértve rendőrségi tisztségviselőket, katonákat, parlamenti képviselőket, polgármestereket, vallási vezetőket és még Szakcsi-Lakatos Bélát, a jazz legendáját is. A csapat több ezer szórólapot is szétosztott, amelyek az emberi jogok általános kinyilvánításának másolatát tartalmazták.

A határ túloldalán a magyar atlétákhoz az osztrák futók csatlakoztak, és amikor áthaladtak Svájcon, hogy elérjék végcéljukat, Genfet, a Cseh Köztársaság, Svájc és más nemzetek csapataival egyesülve alkottak egységes csapatot.

A békés Genfi-tó partján az atlétákhoz Európa különböző országaiból jövő vallási és emberi jogi csoportok képviselői csatlakoztak, helyi tisztségviselők Svájcból, európai és nemzetközi szervezetek egész sora, akik együttműködnek az ENSZ-szel a békéért és az emberi jogokért, valamint tisztségviselők az Egyesült Nemzetek Szervezetében található tucatnyi állandó képviseletből.

Az összes résztvevő üdvözölte a futókat, majd egyetértésüknek és támogatásuknak adtak hangot a Maraton üzenetét és célját illetően.

Eredményhirdetés
Eredményhirdetés

A Maraton szervezői kihirdették a Fiatalok az emberi jogokért európai méretű esszéverseny három nyertesét, akik szintén Genfbe utaztak, hogy átvegyék a jutalmukat. Köztük volt a magyar döntős, a 10 éves Stefanek Gábor is.

„Nagyon jó lenne, ha mindenki szabad lenne, de ugyanakkor bajt okozna, ha olyan bűnözők is szabadok lennének, mint a World Trade Center és a Pentagon lerombolói” – írta Gábor nyertes esszéjében. „A szabadságot csak jó dolgokra szabad használni. De sajnos, sok jó ember nem szabad. Az emberi jogokat sok országban megsértik, és az emberek nem boldogok ott. Remélem, hogy ti szabadok és boldogok vagytok.”

A Maraton szervezői kijelentették, hogy folytatni fogják tevékenységüket, arra bátorítva ezzel Európa-szerte minden vallásból és etnikai csoportból származó férfit és nőt, hogy segítsenek visszaállítani a hagyományosan demokratikus értékeket, különösen a lelkiismereti, hitbeli és gyülekezési szabadságot – és segítsenek, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata mindenki számára valósággá válhasson.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Nemzetközi hírek röviden

AZ EURÓPAI BÍRÓSÁGOK MEGERŐSÍTIK A SZABADSÁG GARANCIÁIT Amint azt a történelem példázza, minden új vallási mozgalomnak meg kellett harcolnia „saját helyéért a nap alatt”. Az

Győzedelmes próbatétel

Közel 2500 évvel ezelőtt egy Pheidippides nevű futó 42 kilométert futott Marathon faluból Athénba egy fontos győzelem hírével. Idén több mint 5200 magyar vett részt

Vallásellenes törvényhozási program

Magyarországon a vallásokat elnyomni akaró törvényjavaslat mögött meghúzódó dolgokat vizsgálva a francia szélsõségesek és a kínai kommunista rezsim szimpatizánsainak intrikáit találjuk.

Mi a Szcientológia?

Magyarországon ez a leggyakoribb kérdés, amelyet a Szcientológiával kapcsolatban feltesznek. A világ néhány tekintélyes vallási szakértője megvizsgálta a kérdést, és meg is találta rá a