Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A vallások világnapjának célja jelen korunkban

Minden évben január harmadik vasárnapján ünnepeljük a vallások világnapját, mely az egyetemesség és a vallási sokszínűség békés és elfogadó ünneplése.

Az emberek körében teljesen eltérő, hogy miben hisznek, melyik vallást követik vagy hogy mit gondolnak egy felsőbbrendű létezőről. A téma teljesen megosztó és sokszor akár „vérremenő” viták alakulhatnak ki belőle. Ezért fontos olykor megállni egy pillanatra, körülnézni és egy új nézőpontból megfigyelni vagy akár csak meghallgatni mások vallásos nézetét.

A vallások világnapját azzal a céllal hozták létre, hogy erősítsék a vallások közötti kommunikációt, és ezáltal lehetőséget adjanak a különféle sztereotípiák tisztázására és a különböző istenfogalmak megismerésére. Megelőzendő, hogy az Európa történelmében már jó párszor előforduló pusztító vallásüldőzések, mint a keresztes hadjáratok, a spanyol inkvizíció véres üldözése vagy a holokauszt ismét bekövetkezzenek.

Mások vallásának tiszteletben tartása nélkül, csupán a világ egy apró szegletét lehet megérteni és hogyan is érthetnénk meg a vallások valódi szerepét, ha nem vagyunk nyitottak új vagy éppen más ismeretekre? Arról nem beszélve, hogy az elzárkózás és az előítéletekkel teli hozzáállás más vallásokhoz egyenesen a fent említett történelem ismétlődéséhez vezethet.

Ez a világnap tehát egy tökéletes pillanat arra, hogy újragondoljuk a vallások értelmét és mindazt, amit az életről, halálról vagy az emberi létről mondanak nekünk. A vallás nem más, mint a hitelvek és annak gyakorlásának olyan rendszere, melynek segítségével az egyes embercsoportok képesek megküzdeni az emberi lét különböző problémáival.

A közösségi érzés először a vallásokon keresztül nyilvánult meg. Az elmúlt és mai korok civilizációi talán sehol nem lennének vallások nélkül, ugyanis régen, hitelvektől függetlenül, erkölcsi és szellemi iránymutatást jelentettek. Ahogy egyre inkább kezdtek ezek az értékek a háttérbe szorulni, úgy tűntek el régi, virágzó kultúrák és birodalmak is.


Mára pedig olyan mértékű a megosztottság, az erőszak, a bűnözés és az emberek egymás ellen való állandó küzdelme, hogy talán mondhatjuk, soha nem volt ennyire szükség a vallások szerepére, mint napjainkban. Ezt az erőteljes társadalmi romlást, csak azzal állíthatjuk meg, ha növeljük az emberek szellemi tudatosságát és a vallásoknak elengedhetetlen szerepük van ebben.

Fontos tehát megérteni, hogy valójában a vallásoknak egy a célja, csupán az különbözik, hogy ki hogyan próbál eljutni oda. Nem számít, hogy kereszténységről, judaizmusról, buddhizmusról, hinduizmusról vagy akár jelenünk modern vallásáról, a szcientológiáról beszélünk, ugyanis bármely vallás képes megadni a motiváló erőt egy új, békésebb és szabadabb élet felépítésére. Ezt a felelősséget pedig minden vallásnak együttesen kell felvállalnia az emberiség túlélése érdekében.

 

 

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek