Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Katolikus apácáknak segítettek a Szcientológia önkéntes lelkészek

A Szegények Kis Nővérei apácarend tagjai 1863-ban érkeztek Spanyolországba. Jelenleg két egyházi tartományban 27 helyen működtetnek idősotthonokat Madridban és Portugáliában.

Küldetésük, hogy segítsenek az időseken, különösen azokon, akikről már senki sem gondoskodik. A nehéz gazdasági helyzet miatt viszont szükségük lett támogatásra, ezért az év vége közeledtével adománygyűjtést indítottak. Így jutott el a hír az általuk végzett hihetetlen munkáról a szcientológusokhoz is.

A kongregáció a megalakulása után gyorsan elterjedt Franciaország különböző városaiban; 1851-ben Angliában is letelepedtek, két évvel később pedig Belgiumban. 1855-től a szervezet gyors terjeszkedésnek indult. 40 évvel az alapítás után, 2400-ra nőtt a több mint 170 közösségben szolgálatot teljesítő nővérek száma, mely közösségek Franciaországban, Angliában, Belgiumban, Skóciában, Spanyolországban, Írországban, az Egyesült Államokban, Algériában, Olaszországban és Máltán alakultak.

Az első idősotthont 1882-ben, az ázsiai kontinensen, Indiában alapították meg. Az amerikai kontinensen Chilében, 1885-ben alapították az első otthont, 1886-ban pedig Afrikában kezdték meg a terjeszkedést. Jelenleg a kongregáció 32 országban van jelen, 202 idősek számára fenntartott otthonnal és 2800 apácával.

Miután a madridi Szcientológia önkéntes lelkészek vezetője kézhez vette a Szegények Kis Nővéreinek levelét, felhívást intézett a szcientológusokhoz, hogy élelmiszereket, higiéniai, tisztálkodási szereket vagy ezek megvásárlásához adományokat gyűjtsön. Nem sokkal később megérkeztek az első adományok, hogy beszerezzék a készleteket és élelmiszereket, melyekre nagy szükség volt.

„Megtöltöttük a furgont a vásárolt dolgokkal, majd odamentünk, az apácák pedig megmutatták nekünk a gyönyörű kápolnájukat” – mondta a madridi önkéntes lelkészek vezetője.

Az apácák elmagyarázták a szcientológus önkénteseknek, hogyan működik a rendszer: olyan idős embereket fogadnak be, akik csekély anyagi lehetőségekkel rendelkeznek, és nincsen más vagyonuk.

„Körülbelül 70-80 lakónk van, akiket egyágyas szobákban helyezünk el” – mondta a nővér.

A telephely nagyon szép, nagyon nagy, és jól karbantartott. Az épületet egy házaspár finanszírozta 110 évvel ezelőtt, amikor vagyonukat felajánlották az apácáknak. Abból a pénzből épült meg később az idősotthon. Ennek a két embernek a portréja az ő tiszteletükre van kihelyezve a rezidencia aulájában. Az intézmény egy olyan csoporthoz tartozik, amely egész Spanyolországban megtalálható – a legrégebbi rezidenciájuk 150 éves. A nővér azt is elmondta, hogy csekély összegű adományokból élnek, így jól jön az önkéntes lelkészek segítsége.

„A környezetünkben és azon kívül, a szociális körülmények javítására irányuló önkéntes munka kulcsfontosságú annak, aki szcientológusnak nevezi magát” – mondta Ivan Arjona, a Szcientológia Egyház európai képviselője.

1973-ban L. Ron Hubbard, a Dianetika és a Szcientológia alapítója szociológiai kutatást végzett New Yorkban, és felfedezte, hogy a társadalom ott drámaian rosszabbá vált ahhoz képest, mint amire ő évekkel korábbról emlékezett. Ebből a tanulmányból megjósolta, hogy a kultúra hová tart: a féktelen erkölcstelenség, az erőszak mint sport, és végül a terrorizmus általi politika felé.

Szükség volt egy olyan módszerre, amellyel segíthet másoknak, hogy élhessék az életüket, és felépíthessék jövőjüket. Válaszul L. Ron Hubbard felvázolta egy alulról szerveződő mozgalom tervét, amely visszaültetné ezeket az értékeket a társadalomba, és így megállítaná a hanyatlást: a Szcientológia Önkéntes Lelkészek Programját.

Megállapítva a társadalomban az etika és az erkölcs szintjének óriási visszaesését, valamint a kábítószerek és a bűnözés ebből következő növekedését, Hubbard azt írta:

„Ha valakinek ellenére van a bűnözés, a kegyetlenség, az igazságtalanság és az erőszak ebben a társadalomban, tehet valamit ezzel kapcsolatban. Önkéntes lelkész lehet, és segíthet civilizálni a társadalmat, elhozva neki a lelkiismeretességet, kedvességet, szeretetet és a szenvedéstől való szabadságot, azáltal, hogy bizalmat, tisztességet, becsületességet és toleranciát tanít neki apránként.”

Az önkéntes lelkészek világszerte több mint 1000 különböző csoporttal, szervezettel és ügynökséggel működtek már együtt, köztük a Vöröskereszttel, a Nemzeti Gárdával, a hadsereg kadétjaival, az Üdvhadsereggel, a cserkészekkel, a Rotary Clubokkal, a polgári és katasztrófavédelemmel foglalkozó ügynökségekkel, a YMCA-kkal, több tucatnyi város és település rendőrségeivel és tűzoltóságaival, valamint több száz országos és regionális csoporttal és szervezettel.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek