Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Emlékezzünk a hősökre – Desmond Tutu (1931-2021)

Kilencven éves korában, 2021. december 26-án elhunyt Desmond Mpilo Tutu, dél-afrikai anglikán érsek, Nobel békedíjas polgár- és emberi jogi aktivista, aki milliók életét változtatta meg az apartheid (faji alapú megkülönböztetés) rendszer lebontásában vállalt tevékeny szerepével.

Desmond Tutu 1931. október 7-én született Fokvárosban, és iskolái elvégzése után tanári pályára lépett. Az 1950-es évek végén, miután nem tudta elfogadni a faji alapú megkülönböztetést is magukban foglaló oktatási rendelkezéseket, a pedagógusi hivatást egyházira váltotta az anglikán egyház kötelékében. Hosszú évtizedekig szolgált különféle egyházi pozíciókban, amelyekben felszólalt a rasszista kormányzat ellen, és kiállt az üldözöttek jogaiért a saját és családja biztonságát fenyegető veszély ellenére.

Közben a 60-as évek közepén a londoni King’ College hallgatójaként teológia oktató diplomát is szerzett. Neves tanárainak egyike, az összehasonlító valláskutatás professzora, Geoffrey Parrinder (1910–2005) egy 1977-es munkájában a Szcientológia vallásos természetét illető kutatását összegzi, saját tudományos kutatásai, illetve angliai egyházi helyszíneken – például a Saint Hill Manorban, amely ma L. Ron Hubbard-emlékhely – tett látogatásai alapján. Parrinder megosztja néhány etnográfiai megfigyelését, és elemzéssel szolgál arról, hogy milyen egy szcientológus élete, beleértve a házassági és a temetési szertartásokat, miközben ezeket és más példákat összehasonlító vallástudományi és világi kontextusba is helyezi.

Desmond Tutut 1984-ben tüntették ki a Nobel-békedíjjal az apartheid problémájának békés rendezésében vállalt vezető szerepéért. A rendszer átalakulása után az Igazság és Megbékélés Tanács vezetője, amely az apartheid időszakában elkövetett jogsértések feltárását tűzte ki célul.

Forrás: standleague.org

Az 1990-es évektől kezdve aktívan felszólalt a szegénység, az AIDS, a szexizmus és a homofóbia ellen, valamint aktív nemzetközi szerepet is vállalt. A Nelson Mandela által életre hívott és több egykori állami vezetőt tömörítő The Elders (A Vének) szervezet alapító tagja és elnöke is volt, amely egyebek mellett az etikus és párbeszéden alapuló vezetői magatartást igyekszik meghonosítani. Munkásságát a Nobel békedíj mellett számos állami és egyéb rangos díjjal ismerték el.

A megbocsájtás könyve című kötetében így fogalmazott:

„Senki sem önálló sziget, és ha felismerjük, hogy mennyi szállal kötődünk embertársainkhoz, sokkal jobban megérthetjük egymás tetteit.”

Élete kiváló példa arra, hogy mit tehet egy Ember a látszólag határtalan zsarnokság ellen, ha kitart elvei mellett, hirdetve a szeretetet és az elfogadást.

L. Ron Hubbard (1911-1986), a szcientológia alapítója sok időt töltött Dél-Afrikában az 1960-as években, ahol szintén kiállt az emberi jogokért, sőt Rhodesiában (a mai Zimbabwe-ban) egy, az emberi jogokra épülő alkotmány és büntető törvénykönyv javaslatot is megszövegezett a függetlenségét frissen elnyert ország számára. (Hubbard afrikai munkásságáról bővebben itt.)

 

Forrás: scientology.tv

Desmond Tutu életéről a Szcientológia Egyház saját televíziós csatornája (Scientology Network) is főműsoridőben emlékezett meg a Children of the Light (A fény gyermekei) című dokumentumfilm bemutatásával.

Reméljük, hogy a világ vezetői és „utca emberei” közül minél többen követik Desmond Tutu útját, azt a nehéz ösvényt, amelyen az emberi jogokért való szüntelen kiállással békét és elfogadást tudunk teremteni a Földön. Hiszen, ahogy ő fogalmazott:

 

„A világ minden szörnyűsége ellenére az embereket a jóságra teremtették. Akiket nagyra tartanak, azok nem katonailag erősek, de még csak nem is gazdaságilag prosperálnak. Ők abban elkötelezettek, hogy megpróbálják jobb hellyé változtatni a világot.”

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek