Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az apostoli nuncius is kifejezte aggodalmát a szcientológusokat érő diszkrimináció miatt

A Szcientológia Egyház európai képviselője felszólalt a Magyarországon történő vallási diszkrimináció ellen, kiemelve azt a levelet, amelyben az ENSZ különleges megbízottjai a vallásszabadsággal, magánélettel és kisebbségi ügyekkel kapcsolatos aggodalmaiknak adnak hangot – írja a The European Times.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának Genfben tartott 48. ülésszakán a Szcientológia valláshoz kötődő Mejora* nevű alapítvány két írásos jelentést nyújtott be és két szóbeli nyilatkozatot tett 47 ország diplomatái számára.

A Szcientológia Egyház Közügyek és Emberi Jogok Európai Irodájának képviselője tájékoztatta a Tanácsot a Magyarországon tapasztalható üldöztetésről és zaklatásról. Kérték „az Emberi Jogi Tanács és az EU küldöttségének segítségét abban, hogy foglalkozzon azzal a vallási üldözéssel, amelyet a magyar kormány szervezett a Szcientológia és a szcientológusok ellen”.

2019. március 1-jén az apostoli nuncius (pápai követ), a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője egy New York-i konferencián kijelentette, hogy a szcientológusok elleni célzott diszkrimináció és üldözés esetei dokumentáltan megtörténtek. A nyilatkozat úgy hangzott el, hogy a magyar kormány egyik képviselője ott ült a nuncius mellett, ennek ellenére a Szcientológia Egyház hatóságok általi zaklatása továbbra is fennáll.

A fentiek miatt Ivan Arjona, a Szcientológia képviselője felszólította az Emberi Jogi Tanácsot, hogy vizsgálja ki ezeket a visszaéléseket, amelyek egy békés és a társadalom számára nélkülözhetetlen vallási kisebbséggel és annak híveivel szemben történnek.

A Mejora Alapítvány által benyújtott írásbeli nyilatkozat (A/HRC/48/NGO/95) arról számolt be, hogy „2018. augusztus 30-án Fernand de Varennes (kisebbségi kérdésekkel foglalkozó különmegbízott), Joseph Cannataci (a magánélethez való joggal foglalkozó különmegbízott) és Ahmed Shaheed (a vallás- és meggyőződésszabadsággal foglalkozó különmegbízott) levélben fordult a magyar kormányhoz »a Szcientológia Egyházzal szembeni, vallási meggyőződésen alapuló diszkriminatív intézkedésekkel kapcsolatban«.”

A három különmegbízott levele a következőképpen zárul:

„[…] szeretnénk kifejezni aggodalmunkat a Szcientológia Egyház budapesti székhelyének és imahelyének fenntartására vonatkozó engedély ismételt megtagadása és indokolatlan késedelme miatt. Komoly aggodalmunkat fejezzük ki továbbá amiatt is, hogy a Szcientológia Egyház ellen folytatott büntetőeljárások, amelyek számos, többek között magánjellegű dokumentum lefoglalásához és az istentiszteleti helyek korlátozásához vezettek, összeegyeztethetetlenek lehetnek a nemzetközi emberi jogi normákkal. Az ilyen cselekmények súlyosan akadályozzák a vallásszabadságot és a vallási kisebbségek jogainak és szabadságainak teljesülését, ahogyan azt az alkalmazandó nemzetközi emberi jogi normák rögzítik, amelyek mellett Magyarország is elkötelezte magát.”

A beszámolók szerint az ENSZ tisztségviselői által a levélben megfogalmazott kérdések a mai napig megválaszolatlanok maradtak. Az L. Ron Hubbard humanitárius és filozófus által alapított Szcientológia vallás továbbra is nélkülözhetetlen segítséget nyújt a társadalomnak, miközben világszerte küzd az emberi jogok megsértése ellen. Egyes kormányok bizonyos tagjainak próbálkozásai ellenére a Szcientológia Egyház továbbra is kiérdemelte a tudósok, kormányok és nemzetközi szervezetek tiszteletét, mint olyan hiteles vallás, amelynek szociális programjai hozzájárulnak társadalmunk örökös járványainak gyógyításához: ezek az emberi jogok megsértései, a kábítószer-használat, a bűnözés, a korrupció és az írástudatlanság.

Forrás: TheEuropeanTimes

*a spanyol mejora kifejezés jelentése: javulás, fejlődés

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

További hírek