Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az ismertető füzetek tényekkel szolgálnak

„A DROGFELVILÁGOSÍTÁS A CSALÁDDAL KEZDŐDIK”

Talán nem mindenki tudja, de az a kifejezés hogy „heroin” a görög „heros” szóból ered, és hőst, illetve harciast jelent, azaz olyan valakit, aki szeret háborúzni, harcolni. Félig embert, félig istent jelent. Ezt a drogot azért nevezték el így, mert használói a „hősiesség illúzióját” érezték. Valójában a heroinfüggő a droghasználattal a hősiesség megtalálása, illetve a mindenhatóság helyett a népesség többi részéhez képest 30-szorosára növeli annak esélyét, hogy súlyosan megbetegszik, illetve meghal.

1989-ben a Bayer nevű német gyógyszerészeti cég által elsőként előállított heroint egy másik anyag váltotta fel, amelyet azért alkalmaztak, hogy megakadályozzák a függőséget. Ezt az új anyagot Adolf Hitler tiszteletére adolphine-nek nevezték el. Az adolphine-t később átkeresztelték dolphinere, azután methadonra, és használói hamarosan felfedezték, hogy súlyosabb függőséget okoz, mint a heroin.

A heroinhoz hasonlóan a kokain is egy „régi” drog. A koka cserje leveleiből kivonva, a kristályos fehér por gyártása 1855 körül kezdődött, amikor is szintetikus úton állították elő, és fájdalomcsillapítóként használták. Bár a Perut leigázó spanyol katonák már a 16. században is bátorították az indiánokat, hogy rágjanak kokalevelet, mert ez az ő kontrolljukat és kizsákmányolásukat segítette elő.

A kokain két formában honosodott meg: por formájában, amely felszippantható, és „alap” (vagy alkaline) formájában, amely egy erősebb keverék, és elszívható. A „crack” kokain az „alap” -kokain egyik szilárd formája, és azért nevezik így, mert amikor melegítik, pattogó hangot ad. A kokain amellett, hogy az egyik legősibb drog, az egyik legveszélyesebb is, mivel nagyon nagyfokú függőség kialakítására képes. Napjainkban a kokain már egy világméretűvé duzzadt multimilliárdos üzlet.

Az extasy egy másik régi drog, amelyet 1912-ben MDMA néven fejlesztettek ki, és az elnevezése kémiai összetételére utal. Ez szintén nagy üzlet. Olyan név alatt – extasy – kerül forgalomba, amely azt sugallja, hogy képes növelni a szexualitást és a nemi élvezeteket. Ez azonban csak mítosz, amelyet a tények romba döntöttek. Számos tanulmány mutatott rá ugyanis, hogy az extasynak semmilyen hatása nincs a szexuális élvezetek intenzitására. És azoknak a fiataloknak is, akik használják, ténylegesen csak 7 %-a gondolja úgy, hogy „növeli a szexualitásukat ”. De még ha mindez igaz lenne is, akkor sem kárpótolna azért a maradandó károsodásért, amelyet az extasy képes okozni használóinak.

És ez a kár még csak meg sem közelíti a kannabisz és származékai által okozott károkat. A közúti balesetek 12-37%-a köszönhető a hasisfogyasztásnak, amint azt a Franciaországban, Svédországban, Németországban és az Egyesült Államokban végzett tanulmányok mutatják. Néhányan azt akarják, hogy a nyilvánosság azt higgye, hogy a hasis az alkoholhoz hasonló, holott a természetük egyáltalán nem teszi őket összehasonlíthatóvá. Ténylegesen bebizonyosodott ugyanis, hogy az emberi testnek hónapokba telik, amíg teljesen lebont egy adag THC-t, amely a kannabisz aktív kémiai alkotórészét képezi. Azonos mennyiségű alkohol lebontásához viszont csupán 6 órára van szüksége a szervezetnek.

És ez csak néhány azok közül a tények közül, amelyeket a „Mondj nemet a drogokra! Mondj igent az életre!” elnevezésű mozgalom ismertetőfüzetei tartalmaznak.

Bár ez a mozgalom – mint a különböző Szcientológia szervezetek kezdeményezése – már 1989 óta létezik, a nyilvánosságnak szóló egyesített információs kampány Európa-szerte 2001 elején vette kezdetét. Azóta a különböző országok Szcientológia egyházai felvilágosításra és megelőzésre tett együttes erőfeszítése 260 millió emberhez jutott el annak a csaknem 10 millió drogfelvilágosító kiadványnak és szórólapnak köszönhetően, amelyet a nyilvánosságnak tartott több, mint 30 000 különféle információs rendezvényen osztottak szét, illetve annak a 35 000 hirdetőtáblának és poszternek köszönhetően, amelyet a főbb európai városokban helyeztek el.

„Ezek az anyagok jó eszközök, főleg a családban való használathoz” – mondta Zoltán László, a Mondj nemet a drogokra kampány alkalmából Budapesten. – „A fiatalok figyelmét fel lehet hívni a veszélyekre, és ezzel meg lehet akadályozni, hogy megtegyék az első lépést lefelé a halálos úton a droghasználat felé. Ez a nevelés otthon kezdődik.”

A mozgalom szervezői szerint a szülőknek a következő egyszerű irányelvek segíthetnek – ahogy azt a „Mondj nemet a drogokra” mozgalom egy másik kiadványa, a „A gyermekek és a drogok: Útmutató szülőknek ” című füzet tartalmazza:

  • Fordítson időt a gyermekeire. Csináljanak együtt pozitív és építő jellegű dolgokat.
  • Adjon gyermekeinek szeretetet és odafigyelést. Mutassa meg nekik, hogy érdekli, mi van velük, és számíthatnak Önre.
  • Növelje a választási hatalmukat és az öndeterminizmusukat azzal, hogy megengedi nekik a döntést saját életük felől.
  • Bátorítsa a nyitott kommunikációt. Beszélgessen velük, hallgassa meg őket, teremtsen bizalmas légkört.
  • Mutasson jó példát. Úgy viselkedjen és beszéljen, ahogy szeretné, hogy gyermekei viselkedjenek és beszéljenek.
  • Hagyja, hogy gyermekei tanuljanak a hibáikból, és felfedezzék maguknak, hogy hogyan cselekedjenek a legjobban.

Az információs füzetek ingyenes példányait keresse a Dianetika Központban, Budapest VII., Erzsébet krt. 5. szám alatt, vagy érdeklődjön a 268-9920-as telefonszámon.

Share :

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Magazin cikkek

Mi a Szcientológia gyakorlata?

Egy enciklopédia jellegű referenciamű, a Mi a Szcientológia? válaszolja ezt meg, és még több száz más kérdést is a Szcientológia vallással kapcsolatban. A „Szcientológia: Egy

A szélsőségesség botrányai

Nyilvánosságra került az igazság arról a szélsőséges francia testületről, amelyet az intolerancia modelljeként használtak Magyarországon. Franciaország bejelentette vallási kisebbségekre vonatkozó emberjogi politikájának megváltoztatását. Alig 4

Vallásos kihatás a társadalomban

Írta: L. Ron Hubbard A 20. század kezdetének egyik filozófusa a Nyugat közelgő hanyatlását jósolta. Azt viszont nem látta előre, hogy a Nyugat exportálni fogja