A Német Szövetségi Gazdasági Hivatal döntése alapján – –mely döntés bejárta a világsajtót -– olyan rendeletet bocsátottak ki a Nemzetközi Szcientológia Egyház és a Szcientológia Vallás Anyaegyháza számára, amelyben érvényt adnak az Egyesült Államokban már elismert jótékonysági státusuknak, továbbá hivatalosan biztosítják Németországban a jótékonysági szervezetként őket megillető bánásmódot.

A nyugati világ számos országában a vallási státust gyakran adminisztratív rendelkezések formájában vagy bíróságok által határozzák meg. Bár a vallási hovatartozást toleránsan megközelítő magyar hozzáállás számára ez bizonyára különös, néhány országban – –mint például Németországban -– mégis gyakran előfordul, hogy a vallási, jótékonysági státusra vonatkozó irányadó elismerések az adóhivataloktól és bíróságoktól származnak.

Ez a helyzet állt fenn nemrégiben a Szcientológia Anyaegyház németországi elfogadásánál is. A Szcientológia egyház hivatalos elismerései közül eddig az ezt megelőző elismerés volt a legfontosabb: 1993 októberében az Egyesült Államok Adóhatósága (az USA legfőbb adóhivatala) teljes mértékben elismerte a Szcientológia szervezetek jótékonysági és vallási mivoltát, és adómentességet adományozott 150 Szcientológia egyháznak, missziónak és kapcsolt szervezeteinek– – az USA-ban ugyanis ez jelenti egy vallás hivatalos elismerését.

“Azóta adminisztratív és bírósági döntések százai mondták ki világszerte– – beleértve számos ilyet Németországban is -–, hogy a Szcientológia vallásos közösség”-”– mondta Sabine Weber, a Müncheni Szcientológia Egyház Közönségkapcsolati osztályának igazgatója. ” Ez az új rendelkezés megmutatja, hogy a Szcientológia vallásos természete megkérdőjelezhetetlen, illetve hogy tisztelni és támogatni kell az egyház arra irányuló jogát, hogy a vallási tanításaiból származó tudást átadhassa a közösségnek.”

”A Szcientológia vallás ilyen formájú hivatalos elismerését Németországban az elmúlt év végén még egy sor példa értékű döntés követte. Heber C. Jentzsch tiszteletes, a Nemzetközi Szcientológia Egyház elnöke elmondta az Ember és Szabadság magazin amerikai szerkesztőségében, hogy az anyaegyház elismerése óriási jelentőséggel bír: “Németország most csatlakozik a világ számos olyan kormányához, amely elismeri a Nemzetközi Szcientológia Egyház illetve az európai egyházaink jótékonysági és vallási küldetését.”

”A Magyarországi Szcientológia Egyház hivatalos státusának elismerése mellett az egyházat világszerte is elismerték, többek között Ausztráliában, Ausztriában, Kanadában, Hollandiában, Olaszországban, Kazahsztánban, Portugáliában, Oroszországban, Svédországban, Dél-Afrikában, Svájcban és Venezuelában is.