A Berlini Közigazgatási Bíróság 2001. december 13-i határozatában kijelentette, hogy a német kormánynak semmilyen alapja nincs a Szcientológusok ellen használt diszkriminációs módszereinek alkalmazására, illetve nincs felhatalmazva arra, hogy kémeket küldjön a Szcientológia egyházakba, mivel nincs semmilyen ok, amely indokolná az Egyház, illetve tagjainak figyeltetését

A bíróság kijelentette, hogy az Alkotmányvédő Hivatal – Németország belső biztonságát védő szervezet – jogtalanul és alkotmányellenesen járt el. Négy évig tartó megfigyelés után a Szcientológia Egyház egyetlen tevékenysége sem ad okot kémkedésre, viszont a Szcientológusok több száz esetet dokumentáltak az Alkotmányvédő Hivatal által elkövetett emberi jogi visszaélésekről. Ez magában foglalja az Alkotmányvédő Hivatal ügynökeinek beszivárgási próbálkozásait az egyházakba, a Szcientológusokról terjesztett hamis jelentéseket a munkaadóik felé annak érdekében, hogy elbocsássák őket, zavargások okozását az Egyházban, és Szcientológusok megvesztegetésének kísérletét azzal a céllal, hogy társaik ellen hamis tanúskodással álljanak elő.

1999-ben az Alkotmányvédő Hivatal egyik ügynökét Svájcban Szcientológusok után való kémkedésért és dokumentumok hamisításáért két év feltételes szabadlábra helyezéssel 30 napig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

Vallási és emberi jogi vezetők nemzetközileg ítélték el az Alkotmányvédő Hivatal megfigyeltetéseit, mint az emberi jogok és szabadság felháborító megsértését.